van der Horst

Nestor Girolami snelst in nachtelijke kwalificatiesessie, brute pech voor Magnus

Nestor Girolami - Münnich Motorsport Honda Civic
Nestor Girolami - Münnich Motorsport Honda Civic
Niet Yann Ehrlacher (Lynk&Co), die na de eerste run nog met de snelste tijd stond genoteerd, maar Nestor Girolami (Honda) vertrekt zaterdag in race 2 vanop de WTCR-pole. Door de 'reversed grid' mag Nathanaël Berthon (Audi) net als in Zolder opnieuw als eerste aanzetten in race 1, nadat de Comtoyou-rijder de tiende tijd had laten optekenen in een hoogst bizarre kwalificatiesessie. Attila Tassi (Honda) bevestigde zijn prima vorm uit de oefensessies met een derde tijd voor Thed Björk (Lynk&Co) en Tom Coronel (Audi). Pech verwees Gilles Magnus (Audi) naar een twaalfde startplaats voor beide races.
  • Powercars
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Magnus was zonder meer dé pechvogel in deze sessie, die veel weg had van een farce. De Schotenaar was in zijn openingsronde op de Nordschleife andermaal bijzonder snel onderweg met voorlopige besttijden in sectoren 1, 2 en 3, tot hij met een defecte aandrijfas van het gas moest. Terwijl de Belg aan een slakkengangetje terug naar de pits hinkte, zorgde Renault-vertegenwoordiger Jack Young net als in free practice voor een code 60-zone nadat hij met een lekke band in een grintbak was verzeild geraakt.

Het ontzetten van de Renault Mégane nam belachelijk veel tijd in beslag, waardoor het er alle schijn van had dat de tijden gerealiseerd in de eerste run meteen ook het eindklassement zouden opmaken. Yann Ehrlacher zou in dat geval zaterdagmorgen vanop de pole zijn gestart, voor Girolami, Tassi, Coronel, Azcona en Vernay. 

Yann Ehrlacher - Lynk&Co Cyan Racing
Yann Ehrlacher - Lynk&Co Cyan Racing
Met luttele seconden te gaan loonde het voor het veld opnieuw de baan op te gaan, de volslagen duisternis tegemoet. Virtueel polesitter Ehrlacher werd het echter helemaal donker voor de ogen; de Elzasser werd net te laat door zijn team uitgezonden en kon niet eens aan zijn tweede, ultieme rondje beginnen. Tot overmaat van ramp bleek het gros van het veld zijn tijd scherper te kunnen stellen, wat resulteerde in de pole voor Girolami, dik 1.1" sneller dan Ehrlachers enige chrono. Attila Tassi hield vast aan zijn derde tijd terwijl Thed Björk zich nog voorbij Tom Coronel naar P4 hees. Azcona pootte de nieuwe Cupra verrassend op P6 neer, voor Urrutia, Guerrieri en Vernay.

Nathanaël Berthon - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Nathanaël Berthon - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Yvan Mullers plannetje om via P10 de pole voor race 1 te versieren lukte net niet. De Fransman werd in extremis uit de top 10 gedrumd, waardoor Nathanaël Berthon na diens valse start in Zolder een tweede kans krijgt om zijn pole met een zege voor Audi en Comtoyou te verzilveren. Het Belgische team wist Magnus' wagen zowaar nog tijdig te herstellen, maar een koude start hypothekeerde Gilles' kansen op een echt snelle chrono. De RACB National Team-rijder start in beide wedstrijden vanop de zesde rij, met Yvan Muller als buur.

Ehrlacher blijft puntenleider. De Fransman telt vijf punten voorsprong op Girolami; volgen Muller (-20p), Björk (-23), Urrutia (-23), Coronel (-25) en Magnus (-26).

Uitslag kwalificatie:

1. Girolami - Honda in 8:51.802"
2. Ehrlacher - Lynk&Co +1.163
3. Tassi - Honda +2.289
4. Björk - Lynk&Co +3.068
5. Coronel - Audi +3.285
6. Azcona - Cupra +3.439
7. Urrutia - Lynk&Co +3.505
8. Guerrieri - Honda +3.788
9. Vernay - Alfa Romeo +4.462
10 .Berthon - Audi +4.575
11. Muller - Lynk&Co +5.179
12. Magnus - Audi +7.197...

Foto's: Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op donderdag 24 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Nürburgring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons