van der Horst

Neuville als favoriet en WK-leider naar Ypres Rally

Vincent Verschueren & Sébastien Bédoret
Vincent Verschueren & Sébastien Bédoret
De 54ste editie van de Renties Ypres Rally kan opnieuw rekenen op een knap deelnemersveld en dat is in grote maken te danken aan de aanwezigheid van Thierry Neuville. Nooit eerder stond een WK-leider aan de start van het Belgische monument. de Ypres Rally telt ook dit jaar voor het Belgische, Britse en TER-kampioenschap.
Alain Penasse & schepen Katrien Desomer
Alain Penasse & schepen Katrien Desomer
Dinsdagavond vond de persconferentie van de Ypres Rally plaats. Belangrijke nieuwtjes vielen er niet te rapen, maar de organisatie onder toezicht van Alain Penasse liet wel zijn licht schijnen op de komende editie waar alle ogen opnieuw gericht zullen zijn op Thierry Neuville. De Oostkantonner komt er aan de start in de Hyundai i20 R5, gedrapeerd door "Rode Neuzen".

Hij heeft echter nog geen gewonnen spel. Dat wees de vorige editie snel uit. Zijn grootste tegenstanders zijn dezelfde als vorig jaar. Kevin Abbring kan wel uitpakken met een Citroën C3 R5, terwijl Bryan Bouffier als leider in het Franse kampioenschap naar het noorden komt. Kris Princen en de leider in het Belgische kampioenschap Vincent Verschueren worden de belangrijkste outsiders en de Noor Ole Christian Veiby zorgt voor een exotische toets.

Verschueren toonde zich alvast strijdvaardig. "Vorig jaar had ik hier niets te verliezen omdat we beslisten om geen punten te pakken. Dat is dit jaar toch een beetje anders. Ieper winnen of nog eens kampioen? Ik denk toch Ieper. Qua erkenning leunen ze dicht tegen elkaar aan, en ik werd al eens kampioen", aldus Verschueren die zijn teambaas Gaby Goudezeune, kind van de streek, opnieuw graag wil bedanken met een sterk eindklassement. Het parcours onderging enkele grote veranderingen met de herintrede van de proeven Vleteren en Dranouter en het fors hertekende Reninge en Zonnebeke. Vooral de compactheid van het evenement valt op.

In totaal zijn er elf verschillende proeven, goed vooer 23 proeven in totaal en bijna 280 km tegen de klok. "We hebben er een heel compacte rally van gemaakt waardoor het ritme heel hoog zal liggen", duidt Alain Penasse. "Wijtschate zit er door wegenwerken niet meer in, en de proeven werden hertekend in functie van de verbindingsritten."

Steve Rokland
Steve Rokland
Extra attractie is uiteraard het Britse kampioenschap. "Onze rijders moeten wat hinken op twee benen: kiezen voor het algemeen klassement of voor de punten van ons kampioenschap. Rhys Yates heeft in Wervik alvast bewezen dat hij kan gaan voor een top vijf en ik denk dat enkele rijders die hier vorig jaar reden heel dicht kunnen eindigen", aldus Iain Campbell, manager Prestone MSA British Rally Championship. De Ypres Rally is pas de tweede manche.

Ook de Britse juniors komen naar het vasteland wat zorgt voor een sterk R2-veld. De Noor Steve Rokland leidt in de UK. "We willen vooral punten voor het kampioenschap meepakken en ervaring opdoen op deze specifieke wegen", zei hij. ​

Paul Lietaer & Vincent Verschueren
Paul Lietaer & Vincent Verschueren
De belangrijkste verandering is zonder meer de verhuis van de historics, van Boezinge naar Ieper. Zij krijgen hun eigen podium aan de Menenpoort. De enige historicrijder aanwezig op de persconferentie, Paul Lietaer, gaat op zoek naar een nieuwe zege en doet dat met zijn Opel Manta 400. Verrassend, wat met de Subaru Legacy had hij nu al gewonnen spel. 

Woensdag en donderdag zijn de verkenningen, donderdagavond is er dan shakedown en kwalificatie. Bij de historics is er woensdag al shakedown.

Foto's: Sandro DelaereSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 20 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons