van der Horst

Portugal: Neuville leidt, Ogier lijdt

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville is na zeven proeven in de Rally van Portugal de nieuwe leider. De Belg kan een gouden zaak doen in de WK-stand want Sébastien Ogier parkeerde zijn Ford Fiesta WRC tussen de bomen.
  • Shopa
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Hét feit van de vrijdagmiddag was ongetwijfeld de opgave van Sébastien Ogier (Ford Fiesta). Op de eerste middagproef ging de Franse wereldkampioen in de fout toen hij op zoek ging naar een virtuele podiumstek en tegelijkertijd Thierry Neuville (Hyundai i20) probeerde af te houden. Na de crash van Ogier leek het wel alsof er een pak druk van de Oostkantonner viel, want hij oogt met twee snelste tijden helemaal ontketend. De Belg sprong van vijf naar één in geen tijd, en kan dus een gouden zaak doen in het kampioenschap.

Dani Sordo - Hyundai i20
Dani Sordo - Hyundai i20
Hyundai kon met vier wagens in de top zes eveneens een schitterende zaak doen in het merkenkampioenschap, maar ook bij de Koreanen liep niet alles vlekkeloos. Dani Sordo zakte van één naar vier. Hij verloor een halve minuut op de slotproef omdat zijn banden volledig opgereden waren. Nog erger verging het Hayden Paddon en Andreas Mikkelsen, de twee rijders die naast Neuville nog punten konden scoren voor dat constructeurskampioenschap. Paddon ging in de fout (en moest naar het ziekenhuis afgevoerd worden) en even later moest ook Mikkelsen de handdoek in de ring gooien met technische averij.

Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) profiteerde optimaal en rukt op naar de twee plaats. Hij staat nu op 7.3 seconden van de leider en moet de eer van Ford hoog houden. De Brit kan ook druk blijven zetten op Neuville. Kris Meeke (Citroën C3) is mooi derde op iets meer dan elf seconden. Ook hij verloor een pak tijd op de slotproef van de dag. Sordo is zoals gezegd vierde. Esapekka Lappi (Toyota Yaris) is misschien wel de grootste winnaar van de middag. Terwijl Ott Tänak en Jari-Matti Latvala al konden genieten van een zure Sandeman, rukte de Fin op van positie elf naar vijf. Hij staat op ruim een halve minuut en sluit daarmee een pakket af dat nog strijd om het podium want Craig Breen (Citroën C3) is zesde op al ruim anderhalve minuut. Hij reed lek

Straks volgen nog twee showproeven in de straten van Porto.

De uitslag is nog onder voorbehoud, want na de crash van Paddon kon niemand meer verder.

Foto's: RIP.Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 18 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons