van der Horst

Neuville neemt Ogier in het vizier

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville heeft met een tweede opeenvolgende seizoenszege een gouden zaak gedaan in de WK-tussenstand. Jari-Matti Latvala telt nog twee schamele puntjes voorsprong op de Oostkantonner, Ogier die de puntenstand aanvoert, heeft nog achttien punten bonus.
  • Powercars
Duitsland 2015, Sardinië 2016, Corsica 2017 en nu dus Argentinië. Thierry Neuville heeft zijn teller op vier WK-overwinningen gezet. En met die laatste winst, en de vijf punten uit de Power Stage, mengt Neuville zich helemaal terug in de strijd om de titel.

Voor de Belg is het misschien wel zijn mooiste overwinning en het is meteen ook een die de geschiedenisboeken ingaat. Het verschil tussen Elfyn Evans en Neuville bedroeg amper zeven tienden. Slechts twee rally's waren nog spannender. In 2007 strandde Sebastien Loeb op drie tienden van Marcus Grönholm in de Rally van Nieuw-Zeeland en in 2011 kwam Latvala twee tienden te kort om Ogier te kloppen in Jordanië.

Neuville maakte meer dan een minuut goed op Evans. De Hyundairijder ging deze overwinning zelf zoeken. Dat is echter ook te danken aan een furieuze Tänak die tot de zondag aasde op de plaats van Neuville.

Hoewel Neuville zijn overwinning de annalen in gaat, is Argentinië misschien wel een belangrijk kantelpunt in het seizoen. Het is de eerste keer dat Neuville qua gescoorde WK-punten Ogier echt een tik kan geven. Na Zweden had Neuville al 40 punten achterstand op de WK-leider (toen nog Jari-Matti Latvala), nu moet hij nog "amper" 18 punten goedmaken. Neuville geniet straks in Portugal bovendien, net zoals in Argentinië, opnieuw van een betere startpositie dan Latvala en Ogier op de openingsdag. Op die manier draait die dekselse seizoensstart toch nog uit in een mooi voordeel voor de Belg.

Terwijl Neuville op een roze wolk leeft hebben zijn belangrijkste titelconcurrenten zorgen. Latvala eindigde na Zweden geen enkele meer op het podium en hij had het ook in Argentinië moeilijk om het tempo van de snelsten te volgen. Voor Ogier is het dan weer de eerste keer sinds Duitsland 2016 dat hij niet op het podium staat. Meer zelfs, op de korte showproef na, klokte Ogier geen enkele besttijd. De Franse wereldkampioen klaagde steen en been en verliest daardoor ook stilaan zijn waardigheid als kampioen. Waardig word je pas in het verlies.

Straks trekt de karavaan naar Portugal waar Neuville vorig jaar een dieptepunt kende in zijn carrière toen hij uitviel door een gebrek aan brandstof. Ook dat was een kantelpunt, want daarna ging het alsmaar beter. Een opmars die resulteerde in drie WK-overwinningen sindsdien, en opmars die niet snel gestuit lijkt te worden.

Komt Neuville straks als WK-leider naar Ieper?



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 2 mei 2017.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons