van der Horst

Neuville rijdt zich de geschiedenisboeken in

Neuville/Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC
Neuville/Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC
Je hebt zo van die wedstrijden die quasi altijd door een thuis- of streekrijder worden overheerst omdat ze zo specifiek zijn. Zo zijn er de rally's van Zweden en Finland en destijds ook Noorwegen die quasi telkens door een een Scandinaviër werden gewonnen. Maar niet altijd en ook in 2018 niet, want onze landgenoot is na Sébastien Loeb en Sébastien Ogier amper de derde niet-Viking die de 66ste editie van deze sneeuwrally achter zijn naam zet. Van polyvalentie gesproken.
Thierry Neuville
Thierry Neuville
De Rally van Zweden kende zijn ontstaan in 1950 en werd tot en met 1980 telkens gewonnen door een Zweed. Van 1981 tot 2003 kwamen ook de Finnen zich moeien en wonnen de buren van de Zweedse sneeuwspecialisten ook regelmatig deze spektakelwedstrijd.
 
Tot een zekere Loeb met een Citroën in 2004 de Scandinavische ban doorbrak en als eerste niet-Scandinaviër de harde en supersnelle sneeuwrally won. Het zou opnieuw duren tot 2013 toen Ogier als tweede niet-Scandinaviër won met Volkswagen. De Franse wereldkampioen deed het nog eens netjes over in 2015 en 2016.

Thierry Neuville is dus in 2018 de derde niet-Zweed, niet-Fin en niet-Noor die deze wedstrijd wist te winnen. En dit na 66 edities, waarvan er 39 (30 op een rij) gingen naar Zweden, 21 naar Finland, 1 naar Noorwegen (Petter Solberg), 4 naar Frankrijk en nu dus ook 1 naar België.
 
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Dus na Loeb en Ogier is Neuville de derde niet-Scandinaviër die deze wedstrijd weet te winnen en mag hij zich gezien zijn polyvalentie op verschillenende ondergronden en weersomstandigheden tot de allergrootsten van de rallygeschiedenis rekenen.
 

Meervoudige winnaars
 
Stig Blomqvist S 7x
Marcus Grönholm F 7x
Bjorn Waldegard S 5x
Sébastien Ogier FR 3x
Kenneth Eriksson S 3x
Tommi Mäkinen F 3x
Arne Hertz S 3x
Carl-Magnus Skogh S 3x
Tom Trana S 3x
Bengt Söderstöm S 2x
Hannu Mikkola F 2x
Mats Jonsson S 2X
Mikko Hirvonen F 2x

Foto's: Huyndai Motorsport

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op maandag 19 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • AG Metals

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons