van der Horst

Neuville wint Power Stage en Latvala start morgen als eerste op gravel

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Onze landgenoot Thierry Neuville, die gisteren en tijdens de eerste lus vandaag veel kloeg over een wagen waarmee hij geen weg wist, is tijdens de tweede lus uiteindelijk op snelheid gekomen. Op KP7 over maar liefst 42 km draaide de Fordrijder de vierde chrono, maar op amper 1,6 seconden van de VW Polo van Ogier die nipt won voor teammaat Latvala en de Citroën van Sordo. Dit liet het beste vermoeden voor Neuville inzake de volgende KP over 26 km die meteen ook de Power Stage van deze rally was. Neuville won deze voor Ogier en Latvala en pakte drie belangrijke punten in zijn rush naar de vice titel. Latvala pakte een punt en zodoende kon de Oostkantonner zijn voorsprong op de Fin verder uitdiepen tot 20 punten.
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
De afsluitende korte etappe in Salou werd dan weer gewonnen door Latvala voor Neuville, Sordo en Ogier. Asfaltspecialist Sordo heeft naar eigen zeggen het voetje gelicht tijdens de Power Stage om zodoende quasi zeker te zijn dat hij op de slotdag niet als eerste over de gravel moet. Sordo heeft het spel tactisch goed gespeeld op zijn thuisfront. Latvala daarentegen had de punten van de Power Stage nodig en moest recht op het gas. Hij had daarbij nog de pech dat zijn ploegmaat Ogier voor hem startte waardoor deze Latvala niet kon helpen. Ogier moest trouwens zelf ook vol op het gas gezien zijn verlies deze morgen door een lekke band.

Enerzijds is het nadelig voor Latvala om als eerste de losse kiezel te vegen, maar anderzijds is het wel zo dat de eerste starter bij droog weer een stofgordijn optrekt dat het zicht bij de achteropkomende piloten beperkt. De organisatie heeft dan ook beslist om de wagens te laten vertrekken om de drie minuten ipv van om de twee minuten zoals gewoonlijk.  

Dag 2 wordt dus afgesloten met de VW Polo R WRC van Latvala aan de leiding, gevolgd door Sordo op 1,6 sec., Neuville op 29,3 sec. en Ogier op 46,5 sec. Hirvonen en Novikov vechten een duel uit voor de vijfde stek op 57 seconden en amper gescheiden door 1/10 sec. Met Latvala aan de leiding en Ogier op een voorlopige vierde plaats is Volkswagen ook virtueel wereldkampioen bij de constructeurs.

Morgen staan nog twee lussen op het menu van telkens drie KP’s en goed voor 138 km tegen de klok. Alle proeven zijn op gravel, behalve de twee doortochten op Terra Alta met een mix van gravel en asfalt.

In WRC2 heeft Kubica nu nog meer ademruimte gezien Evans in de problemen kwam en terug viel. Evans had op dat moment een achterstand van 1min50 en kon geen vuist maken tegen de Poolse ex F1 rijder. Wiegand is nu tweede na Kubica op 4 minuten van de Poolse leider. De titel in WRC2 is in zicht voor Kubica en hij kan zich nu reeds opmaken voor zijn debuut in WRC met Citroën in Wales. 

Foto: Willy Weyens& Racing international Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 26 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally de Espana.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons