van der Horst

New Race Festival: De terugkeer van Eddy Joosen

Eddy Joosen
Eddy Joosen
Eddy Joosen heeft als emblematische figuur van de Belgische autosport in de jaren ’70 en ’80, tijdens gouden jaren, het New Race Festival goed gekend. De Antwerpenaar die met zijn talent de Belgische autosport heeft gemarkeerd hervat dit jaar dienst als team-manager bij Aston Martin Brussels. Hij won in het verleden tot tweemaal toe de 24 Uren van Francorchamps en blijft nog steeds de Poilidor met zijn vier opeenvolgende 2de plaatsen meer dan 30 jaar geleden. Zoals elke piloot had Eddy een speciale voorliefde voor de eerste afspraak van het seizoen op het Limburgs tracé.
“Het was altijd een speciale meeting” herinnert hij zich. ”Vroeger vermenigvuldigden de teams hun aantal wintertesten en elk team communiceerde over het feit  dat de tijden die ze reden adembenemend waren. Dit maakte deel uit van de intox. Toen we op het New Race Festival aankwamen was iedereen wat nerveus en stelde iedereen zich dezelfde vraag: “Wat als mijn concurrenten de waarheid vertelden?” Ik veronderstel dat het vandaag nog altijd het geval is. We weten niet waar de concurrentie zich bevindt. Een mengeling van opwinding en stress…”

In zin kast vol herinneringen zijn er heel wat hoogtepunten die naar boven komen…
“Ik zat, een bepaald jaar, achter het stuur van een Opel Commodore. Ik won de race terwijl het aan het sneeuwen was. De piste lag er flink nat bij  en het was wel indrukwekkend om die sneeuwvlokken te zien neerdwarrelen op de voorruit. Een andere keer reed ik met een BMW 2002 Tii. Tegen alle verwachtingen in pakte ik de pole vóór de grote namen van toen. Chris Tuerlinx en ‘Alain Dex’ konden hun ogen niet geloven. Eigenlijk had ik via Nederlandse vrienden banden van bij Michelin Racing kunnen krijgen terwijl de anderen minder goede banden hadden.”

Enkele decennia later, nadat hij zijn helm en race pak aan de kapstok heeft gehangen, hervat Eddy Joosen dienst. “Enkele dagen geleden belde Pierre Grivegnée mij. Het is een heel correcte man en een vriend die ik al 35 jaar ken. Hij vroeg mij of ik de functie van team-manager wou hebben binnen het team van Aston Martin Brussels. In het verleden speelde ik deze rol ook al binnen de VW Fun Cup maar niveau van de BRCC en vooral wat er op het spel staat, situeert zich heel wat hoger. Ik zal behoorlijk wat moeten leren maar ik zie de challenge wel zitten. Het is een sterk team met een formidabele bezetting. Tijdens elke race zullen we ondersteund worden door een ingenieur van bij Prodrive. Natuurlijk willen we winnen maar de concurrentie komt uitermate sterk uit de hoek.»

Kronos Events press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op vrijdag 25 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons