van der Horst

New Race Festival: Belgen uitstekend onderweg

Vandierendonk-Van Hooydonk - SRT Corvette ZR1
Vandierendonk-Van Hooydonk - SRT Corvette ZR1
Circuit Zolder heeft de Belgische rijders in de Supercar Challenge Powered by Pirelli duidelijk gemotiveerd. Na de eerste dag van het New Race Festival hebben de Belgen al een overwinning en verschillende podiumplaatsen op hun rekening staan. En ze mikken morgen nog hoger!
  • Dreamdrive
Penders-Goossens - Porsche 996 RS
Penders-Goossens - Porsche 996 RS
Het was enkele seizoenen geleden dat een Belgisch team nog de handschoen opnam tegen de concurrentie in de Super GT-klasse. In 2015 pakken de Belgen zwaar uit, want naast de ProSpeed Competition Porsche RS 996 van het bijna legendarische duo Rudi Penders-Marc Goossens, zal ook de Corvette ZR1 van SRT (Vandierendonck-Van Hooydonk) meestrijden voor de titel. Dat werd meteen duidelijk tijdens de eerste race van het seizoen in Zolder, waarin de Corvette amper enkele seconden na de winnaar, de Viper GT3-R van Roger Grouwels, over de meet kwam.

“En toch loopt het dit weekend nog wat moeizaam”, weet Van Hooydonk, die garant stond voor een geweldige inhaalrace. “We werken voor het eerst met de Pirelli-banden, die we vanmorgen maar niet op temperatuur kregen. Tijdens de race verliep het gelukkig beter, maar de afstelling staat nog niet op punt. Warmere omstandigheden morgen zouden ons – en de banden – beter moeten liggen.”

De Corvette van het team uit Merchtem werd tweede, terwijl de ProSpeed Porsche als vijfde aantikte. Voor Rudi Penders werd het een geslaagde terugkeer in competitie.
“Het is inderdaad enkele jaren geleden dat ik nog geracet heb, na mijn zege in de 24 Uur van Zolder 2009”, herinnert de teambaas van ProSpeed zich. “Ik moet nog zeker een seconde sneller kunnen, maar het is vooral bij de start en in het verkeer dat ik nog wat roestig ben. Maar dit was alvast een veelbelovend begin.” Marc Goossens liet zich, net als zijn landgenoot Van Hooydonk, opmerken met een sterke remonte.

Eerste triomf...

Ward Sluys - Frédérique Jonckheere
Ward Sluys - Frédérique Jonckheere
De podiumplaats in Super GT van Nicolas Vandierendonck en Jeffrey Van Hooydonk was al een knappe prestatie, maar in de GTB-klasse deden de Belgen nog beter: Frédérique Jonckheere en Ward Sluys reden naar een autoritaire zege, met een straatlengte voorsprong op de Porsche 997 van de… Belgen Patrick Lamster en Chris Cools.
“Het leek misschien een gemakkelijke overwinning, maar dat was het nu net niet!” reageert Jonckheere op het podium. “In de openingsfase beleefden we een nek-aan-nekrace met de Corvette GT4 van Dontje-Kool, maar een fout tijdens de pitstop gaf ons een vrijgeleide.” Het snelle duo is nu al een van de favorieten voor het kampioenschap, maar zowel Jonckheere als Sluys willen de huid van de beer nog niet verkopen. In diezelfde GTB-divisie werd Miguel Vandereyt overigens zesde met zijn Porsche 997 GT3 Cup.

De zwart-geel-rode kleuren waren minder aan het feest tijdens de eerste race van de Supersport-klasse. De BMW M3 van Philippe Bonneel en de Nederlander Bas Schouten mocht vanop pole positie vertrekken, maar EMG Motorsport verslikte zich en stuurde de wagen te laat naar buiten voor de startprocedure. Bas Schouten baande zich een weg naar voren, maar een technisch probleem maakte een einde aan de eerste race. Steve Vanbellingen en Eric Qvick redden de Belgische eer met een vijfde plek.
“Op het einde van de race begon het plots te regenen”, schetst West-Vlaming Qvick zijn race. “We hebben amper getest op de regen en we moesten dus de schade beperken. Hopelijk laat de zon het circuit van Zolder morgen niet in de steek. Dan mogen we gerust een podiumplek ambiëren.”

En eerste podium

Voet-Van den Broeck - Peugeot RCZ
Voet-Van den Broeck - Peugeot RCZ
Goed nieuws was er wel uit het kamp van Chris Voet en Bart Van den Broeck, die voor het eerst mochten vieren op het podium met hun Peugeot RCZ. In Zandvoort moest het duo uit Antwerpen hun nieuwe bolide nog leren kennen, maar de aankoop van de Peugeot begint nu toch zijn vruchten af te werken. “De derde plek is hier ons deel, maar we hebben vooral een fantastische strijd moeten leveren op de baan”, lacht Chris Voet. “Maar ervaring op een nat wegdek hebben we met de Peugeot amper, waardoor we alle zeilen moesten bijzetten om onze tweede plek te behouden. Uiteindelijk ging ik even in de fout en verloor ik de tweede stek. Maar met de bronzen medaille, vooral ook omdat we zeker nog beter kunnen, zijn we sowieso tevreden!”

Deldiche Racing - Norma 20FC
Deldiche Racing - Norma 20FC
De Superlights van de Supercar Challenge werken morgen hun beide wedstrijden af, maar tijdens de kwalificatie ging de pole positie alvast overtuigend naar de Deldiche Norma M20FC van Sam Dejonghe, die de tijd op de tabellen plaatste, en zijn teamgenoot Luc de Cock.


Supercar Challenge PressDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Supercar Challenge op zaterdag 9 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons