van der Horst

New Race Festival: Boeiende eerste krachtmeting voor de Belgen in Zolder

Deldiche Racing - Norma 20FC
Deldiche Racing - Norma 20FC
De eerste wedstrijden van de Supercar Challenge Powered by Pirelli op het circuit van Zolder, in het kader van het New Race Festival, hebben meteen voor spektakel gezorgd. De Belgen mengden zich meteen in de strijd en kunnen naar huis met enkele overwinningen en podiumplaatsen. Vooraan ging de zege naar de Logier LMP3 van de broers Indy en Milan Dontje, die pas in de slotfase de maat kon nemen van de Volvo S60 van Henry Zumbrink.
De Belgen bleven in eigen land niet zonder overwinning achter. Luc De Cock, de titelverdediger in de Superlights Challenge, was meteen aan het feest met de Deldiche Racing Norma M20FC die hij dit seizoen deelt met Tim Joosen. Ze kregen de zege echter niet cadeau, want de Wolf GB08 van Rob Kamphues vormde de hele wedstrijd een bedreiging. “Na de rijderswissel kon Rob de kloof gevoelig verkleinen”, waren de woorden van winnaar Tim Joosen. “Maar zodra ik in het juiste ritme kwam, kon ik het verschil tussen ons beiden controleren. Ik heb nog niet zoveel ervaring met deze wagen, dus hopelijk kan ik het tempo in de loop van het seizoen nog opvoeren.” David Houthoofd (Norma M20FC) was dan weer goed voor de derde plaats. “Ik heb de afgelopen winter weinig kunnen testen, dus ben ik toch tevreden dat ik mijn wagonnetje enkele ronden heb kunnen aanhaken. Vooral in de snelle bochten kan het nog iets sneller, denk ik.”

Bart Ooms - Radical SR3
Bart Ooms - Radical SR3
In Groep 2 leek het even tot een duel te komen tussen de Radical SR3 van Bart Ooms, de uiteindelijke winnaar, en de Ligier JS51 van het duo Holtappels-Engelen, maar dat was zonder de pechduivel gerekend. Patrick Engelen verloor eerst tijd door een afgebroken versnellingspook, om de wagen even later definitief te parkeren met remproblemen. “Het is jammer dat de verwachte strijd er niet gekomen is, maar morgen is er nog een kans”, zei winnaar Bart Ooms. “Ondertussen hebben we wel wat kunnen experimenten met de afstelling van de wagen, maar er is nog veel werk aan de winkel.”

Sam Dejonghe, vorig seizoen de teamgenoot van Luc De Cock, is dit weekend aan de slag op de Ginetta LMP3 van Jean-Pierre Lequeux in de Super GT-klasse, maar problemen gooiden roet in het eten tijdens de eerste wedstrijd. “Ik heb de wagen na een twintigtal minuten binnengebracht met remproblemen, maar ik denk dat er vooral aan de set-up nog wat verbeteringen kunnen doorgevoerd worden”, vertelde Dejonghe in de pitlane.

Kat en muis

JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
Ward Sluys en Chris Mattheus vertrokken met hun JR Motorsport BMW M4 Silhouette op pole positie in GTB, maar laatstgenoemde verloor in de openingsmeters wat terrein. “Chris heeft nog niet genoeg kilometers op de teller met de wagen, dus was de tactiek om voorzichtig aan de race te beginnen”, licht teamgenoot Ward Sluys toe. “Nadien kon ik de kloof met Roger Grouwels (Porsche) dichten, maar we zaten allebei op de limiet en het leek dus meer op een kat-en-muisspel. Een gedubbelde wagen maakte in de laatste ronde een einde aan onze winstkansen, maar het was in ieder geval fantastisch.

De BMW-rijders waren niet de enige Belgen op het podium, aangezien Hans Fabri (Porsche) in zijn debuutrace naar een knappe derde plaats reed. Jos Jansen, die andere Belg met een Porsche, eindigde de race op de vierde plaats, op een twintigtal seconden van het podium.

Traxx Racing - Peugeot RCZ
Traxx Racing - Peugeot RCZ
De overwinning in de Supersport-divisie was voor de BMW Z4 van Eric van den Munckhof, terwijl Bart Drost en Niels Kool (BMW 130i) met de zege gingen lopen in de Sport-klasse. Belgen Chris Voet en Bart Van den Broeck (Traxx Racing Peugeot RCZ) werden tweede in de kleinste categorie van de Supercar Challenge. “In de kwalificatie kwamen we wat tekort, maar een sterk tempo en pech voor enkele concurrenten hebben ons de zilveren medaille opgeleverd. We gaan altijd voor het maximaal haalbare, dus hopelijk kunnen we morgen een gooi doen naar de zege.”

Supercar Challenge Powered by Pirelli
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Supercar Challenge op zaterdag 16 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons