van der Horst

New Race Festival: Bewogen Belcar-start voor PK Carsport-duo Bert en Stienes Longin

Bert & Stienes Longin
Bert & Stienes Longin
Bert en Stienes Longin legden bij de eerste manche van het seizoen 2024 van het Belcar Endurance Championship beslag op een derde plaats. Het duo van de PK Carsport Audi R8 LMS GT2 had hoogstwaarschijnlijk hoger kunnen eindigen, maar wedstrijdomstandigheden en een leegloper in de slotfase verhinderden dat.
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Eindelijk weer actie voor de PK-Carsport troepen van Anthony Kumpen. Het New Race Festival loste de verwachtingen van de seizoensopener helemaal in. Bij de kwalificaties was Stienes Longin er in geslaagd om de Audi R8 LMS GT2 van de regerende Belcar-kampioenen op pole te zetten, en bij de start wist Bert Longin die pole te verzilveren.

"Het was nochtans geen makkelijke start, want we moesten verplicht tegen zestig per uur komen aanrijden", legt Longin sr. uit. “Daarvoor is onze eerste versnelling te laag, en de tweede te hoog. Maar het was niet mijn eerste start in Zolder, en op ervaring ben ik er in geslaagd om de Porsche van Belgium Racing achter me te houden.”

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Dat deed Longin ook tot aan de verplichte rijderswissel, waarna Stienes het stuur overnam. “We verloren een plaatsje, ook al omdat we op hetzelfde setje banden bleven rijden”, legt Stienes uit. “Ik kon de Belgium Racing Porsche echter onder druk blijven zetten, maar een aanval inzetten zat er niet meteen in. Niet erg, want ik wist dat we voor het laatste half uur over nieuwe banden zouden beschikken. En dan konden we hard aanvallen.”

Maar autosport is onvoorspelbaar. En net toen Stienes zich opmaakte voor dat slotoffensief, werd de wedstrijd geneutraliseerd. Een Q1 Trackracing Porsche maakte daar maximaal gebruik van om naar de koppositie te wippen, zodat de gele Audi naar drie zakte.

Podium GTA-klasse
Podium GTA-klasse
“Maar zelfs dat was geen probleem geweest”, stelt Stienes overtuigd. “Alleen: tijdens de neutralisatie merkte ik dat ik met een leegloper te maken kreeg. De druk verdween langzaam uit de band. Toen de race opnieuw werd vrijgegeven, was het me in de paar resterende ronden onmogelijk om tempo te ontwikkelen. Ik was al blij dat ik op de baan kon blijven. Uiteindelijk kwamen we toch nog als derde over de streep.”

“Hier had meer ingezeten”, besloot Bert Longin. “Dit hadden we altijd moeten winnen, en dat het door omstandigheden niet gelukt is, dat kost wat tijd om te verwerken. Maar we komen terug. We waren snel, dat moge duidelijk zijn, dus dat belooft voor het vervolg van het seizoen, wanneer Peter Guelinckx opnieuw van de partij kan zijn. Hier zijn we nog niet klaar mee.”

De volgende Belcar-wedstrijd wordt van 21 tot 23 juni afgewerkt in het kader van de Truck Grand Prix in Zolder.

Persbericht RaceMail Press
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 20 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons