New Race Festival: Gemengde gevoelens bij St Paul Raceteam

Dieter Kuijl op de limiet met pootje omhoog in 'eerste linkse'
Met het New Race Festival werd op Circuit Zolder het seizoen 2023 van de Belcar Historic Cup Powered by St. Paul op gang geschoten. De vier wagens van St. Paul Raceteam tekenden opnieuw present. Binnen het team koos men ervoor om met identiek materiaal aan de start te komen als het succesjaar 2022 waarin het St. Paul Raceteam met Dieter, Wim & Tim Kuijl drie van de vier Belgische kampioenen afleverde in de respectievelijke platformen 1, 2 & 4.
Ondanks het feit dat de wagens uiterlijk hetzelfde ogen als vorig seizoen, heeft men bij St. Paul Raceteam niet stil gezeten afgelopen winter. De wagens kregen een grondige revisie en er werd gewerkt richting mogelijke zwakke punten, het gewicht en het vermogen.

Geslaagd openingsweekend voor Samuel Verheggen met Mercedes 190 AMG Evo2 in platform 3
Samuel Verheggen - Mercedes 190 AMG Evo2
Tijdens de kwalificatie kreeg Samuel Verheggen af te rekenen met een falende stuurbekrachtiging waardoor hij de Mercedes 190 AMG Evo2 onmogelijk onder de twee minuten kreeg. Hij moest bijgevolg vertrekken vanop een ondankbare 27ste plaats algemeen, 11de in platform 3 en 5de in zijn klasse 3D. Meteen stond hij voor een inhaalrace, reed acht seconden sneller dan in kwalificatie en eindigde op de derde plaats in zijn klasse. Maar het kon nog beter, want ditmaal speelde het sperdifferentieel hem parten.

Samuel Verheggen in strijd met Ford GT40 van De Weerdt
Tijdens de tweede race deed Samuel het fantastisch en reed nog eens dik vijf seconden sneller. Hij draaide 1’47”8 en dat was goed voor een knappe 10de plaats algemeen en opnieuw een podium in de klasse 3D.

Brute pech voor Wim Kuijl in de Ford Capri Cosworth 3100 RS in platform 2
Wim Kuijl: Ford Capri 3100 RS Cosworth. Platform 2
Wim Kuijl was de snelste van de familie tijdens de kwalificatie en via een tweede chrono parkeerde hij de Ford Capri GAA Cosworth 3100 RS op de eerste startrij naast polesitter Erik Qvick in de BMW ex M Sport E36 STW. Wim keek reikhalzend uit naar de strijd tijdens de eerste race van het seizoen, maar tijdens de formatieronde ging de koppeling stuk en moest de onfortuinlijke St. Paul-rijder noodgedwongen de Capri aan de kant zetten.

Wim Kuijl - Ford Capri Cosworth 3100 RS
Tussen de twee races door kon het euvel worden hersteld en kon Wim zijn krachtige Capri op de startgrid plaatsen voor de tweede race van het weekend. Maar aangezien de uitslag van de eerste race wordt gebruikt voor de startopstelling van de tweede race, moest hij helemaal achteraan starten. Eenmaal het licht op groen, sneed Wim als een mes door de boter doorheen het startveld. Hij reed de ene toptijd na de andere en kwam uiteindelijk in het spoor van de leiders. Hij ging ook voorbij broer Tim die op dat moment in een duel was verwikkeld met de snelle Corvette C4 van Branckaerts. Hierdoor kon hij oprukken naar de tweede plaats achter de leidende BMW E36 STW van Tom Van Rompuy. Maar toen ging het opnieuw mis. In de rea-bocht brak een steekas en moest de onfortuinlijke regerende platform2-kampioen zijn Capri opnieuw naar de kant sturen. Met twee nullen of een brilscore heeft Wim nu reeds zijn schrapresultaten opgesoupeerd.

“Ondanks alles heb ik wel echt genoten van het weekend. We reden een schitterende kwalificatie en tijdens de tweede race had ik de tijd van mijn leven tijdens deze waanzinnige inhaalrace. Van helemaal achteraan tot bij de koploper in dik 20 minuten wedstrijd. De Capri is nog steeds een van de snelste wagens van het veld. Spijtig dat het zich niet vertaalt met een mooi eindresultaat, maar dat is de keerzijde van de medaille in de autosport. Het is en blijft een mechanische sport en als het breekt sta je machteloos”.

Geen loon naar werken voor Tim Kuijl in BMW E35 2.5l binnen platform 4
Tim Kuijl - BMW E35
Meervoudig kampioen platform 4, Tim Kuijl beet een gans weekend zijn tanden stuk op de snellere BMW E46 STW van VR Racing by Qvick Motors. Een identiek model van wagen, maar tegen een ex fabriekswagen van M Sport en het Italiaanse Bigazzi met snelle piloten aan boord is voorlopig geen kruid gewassen. Tim mocht na de kwalificatie vertrekken vanop de derde startrij en tweede in platform 4. Hij kon oprukken naar de tweede plaats algemeen in het zog van Erik Qvick en was in zijn snelste ronde amper 8/100 seconde trager dan de latere winnaar. Hij finishte op een bijzonder knappe tweede plaats op een 3,8 seconden van zijn merkgenoot. Dat leverde voor Tim een startplaats op de
Tim Kuijl op de eerste startrij naast Tom Van Rompuy
eerste startrij van de tweede race. Hij schoot sterk uit de startblokken, maar moest opnieuw in de BMW STW van Van Rompuy en de Corvette C4 van Branckaerts zijn meerdere erkennen. De motor draaide niet naar behoren en ook broer Wim kwam langs de BMW van Tim. Nadat Wim naar de pitlane moest met een gebroken steekas, zat Tim opnieuw op koers om de tweede plaats te pakken in platform 4. Tot op zeven minuten van de geblokte vlag de koppakking het begaf en hij in de zandbak terecht kwam. Dus ook hier spijtig genoeg een 0-resultaat voor de regerende kampioen.

Dubbele winst voor Dieter Kuijl in platform 1 en eerste leider in het Belgisch kampioenschap.
Dieter Kuijl - Ford Capri
Dieter Kuijl wist als enige kampioen van het ganse veld zijn titel extra glans te geven door de pole te pakken in platform 1 voor wagens met een FIA homologatie. Hij reed ook tweemaal naar de zege en pakt de leiding in platform 1 met het maximum van de punten.

Dieter Kuijl - FIA Ford Capri Weslake Platform 1
“Zéér tevreden uiteraard, maar wel een spijtige zaak uiteraard voor Wim en Tim die tijdens de volgende race in Spa op achtervolgen zijn aangewezen. Het wordt geen gemakkelijk seizoen met enkele nieuwe wagens op de startgrid. Maar dat kunnen we alleen maar toejuichen in functie van het kampioenschap en organisator BRAVO. Anderzijds mag er nog wat extra concurrentie bijkomen in platform 1, waarin de wagens rijden met een FIA Historisch technisch paspoort. Voor mij kon het seizoen in ieder geval niet beter starten met twee zeges in platform 1 met de Ford Capri Weslake”.

Volgende afspraak voor de Belcar Historic Cup is in Francorchamps op 7, 8 & 9 juli in het kader van de Spa Summer Classic. Maar eerst zal St Paul te bewonderen zijn in Historic GP in Zandvoort van 16 tot 18 juni.

Foto's: Bravo Racing/David Noels - Niels Vaeck

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Historic Cup op dinsdag 23 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.