van der Horst

New Race Festival: Michiel Smulders wint en verliest tumultueuze eerste Belcar Skylimit Sprint Cup race (UPDATE)

Michiel Smulders - BMW E36
Michiel Smulders - BMW E36
Op zaterdagnamiddag werd de allereerste race van de Belcar Skylimit Sprint Cup betwist. Het werd een bewogen race, die zelfs enkele minuten diende geneutraliseerd te worden om een gestrande wagen weg te takelen. Tijdens die neutralisatie bezondigden sommige rijders zich aan overtredingen tegen het racereglement, waardoor er straffen werden uitgedeeld die het uiteindelijk klassement zouden beïnvloeden. Zo kwam Dieter Aerts (BMW E82 135i) als eerste over de lijn, maar een penalty van 30 seconden wierp hem terug naar de zesde plaats. Na heel wat rekenwerk werd pas op de avond het finale klassement bekend gemaakt. De zege kwam uiteindelijk toe aan Michiel Smulders (BMW E36). We vonden trouwens negen BMW’s terug op de eerste negen plaatsen. Later werd de uitslag herzien en werd Gunther Van Den Hove alsnog als winnaar uitgeroepen.
  • Powercars
Start race 1 Belcar Skylimit Sprint Cup
Start race 1 Belcar Skylimit Sprint Cup
Met 51 deelnemers kwamen er meer wagens aan de start dan er vanop de startgrid mochten vertrekken, zodat enkele Citroëns C1 vanuit de pitstraat de race moesten aanvangen. Met zo een groot startveld was het uitkijken naar de eerste bocht, maar gelukkig verliep alles vlot op een spin van de JFT Engineering Porsche 944S na. In de tweede ronde ging Evelybe François rond in de eerste linkse maar wist de wagen op de baan te houden. Ondertussen had Tony Verhulst in de Honda Civic autoritair de leiding genomen voor een handvol BMW’s.

Gunther Van Den Hove - BMW M3 E46
Gunther Van Den Hove - BMW M3 E46
Verhulst leek op de zege af te stevenen tot hij van de baan ging. Een safety car-periode gooide de strijd weer helemaal open maar heel wat rijders bezondigden zich aan inhalen onder de gel vlag of begingen andere fouten tegen het reglement waardoor een resem aan penalty's het onmogelijk maakten om nog klaar te zien in het klassement. Smulders werd tot winnaar uitgeroepen voor de BMW M235i van Gunther Van Den Hove en de BMW M3 E46 van Olivier Hertsens.

Filip Uyttendaele - Renault Clio 4 Cup
Filip Uyttendaele - Renault Clio 4 Cup
De eerste niet BMW in het klassement was de Renault Clio 4 Cup van Filip Uyttendaele op de tiende plaats. De Clio was tevens de beste in de klasse 3 en ging de BMW 228i VT2 van Lievens/Lievens en de Simtag BMW 325i van Jo Lammens vooraf. De klasse 2 werd gewonnen door de Toyota Corolla van Dexters/Suffeleers en Fabrice Cornelis was met zijn Citroën C1 primus in de klasse 1.

Podium QSR Racing School race 1
Podium QSR Racing School race 1
In die laatste klasse bracht QR Racing School tien Citroëns C1 aan de start die het uitvochten voor een eigen klassement waarin de overwinning ging naar Renzo Uylenbroeck. Andy Peelman en Jurgen Van den Broeck vergezelden hem op het podium.


UPDATE: nadie volgde nog het nieuws dat de wagen van Michiel Smulders te licht werd gewogen en hij dus zijn zege verliest. Gunther Van Den Hove werd uiteindelijk als definitieve winnaar uitgeroepen.

Foto's: Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belcar Endurance op zaterdag 8 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons