New Race Festival opent onder stralend weer het seizoen van de diverse Belcar-kampioenschappen.

Start Belcar race - New Race Festival 2023
Het eerste grote autosportweekend op Circuit Zolder kreeg alvast de hulp uit een hoek waaruit we het dit jaar nog niet meteen verwacht hadden: die van heerlijk lenteweer. Bovendien tekenden 130 wagens verdeeld over vier raceseries voor heel wat spektakel, gaande van korte sprintraces van de Mitjet International, de Belcar Skylimit Sprint Cup en de Belcar Historic Cup tot het Belcar Endurance Championship. Cédric Wauters, Mario Martlé en Kenneth Linthout werden in het nationale uithoudingskampioenschap de eerste winnaars van het seizoen en zij trekken op 2 en 3 juni richting Spa-Francorchamps, waar ze als leiders in het kampioenschap de tweede race van het seizoen aanvatten.
Totaalplan Racing - Lamborghini Huracan Super Trofeo
Zaterdag was grotendeels aan de vrije trainingen en de kwalificaties gewijd, maar op zondag werd het blik wedstrijden zonder meer opengetrokken. Uiteraard was het uitkijken naar de eerste race van het Belcar Endurance Championship, met een wedstrijd over drie uur. Cédric Wauters had op zaterdag de Totaalplan Racing Lamborghini Super Trofeo naar de polepositie gereden en hij won samen met zijn teamgenoten ook de eerste wedstrijd van het seizoen, een wedstrijd die tot op de meet alle kanten uit kon.

Cédric Wauters: “Het was echt niet makkelijk, de concurrentie is tot het einde toe kortbij gebleven. Ik heb wat meeval gehad bij de laatste herstart, maar uiteindelijk heb ik echt tot op de meet moeten blijven pushen. Het is een heerlijk gevoel om het seizoen zo te kunnen starten en als leiders richting Spa-Francorchamps te trekken. Met dank ook aan het team voor een fantastische wagen!”

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Achter de Lamborghini reden de regerende kampioenen Bert en Stienes Longin, samen met Peter Guelinckx in de Audi R8 GT2 naar een mooie tweede plaats, voor de beide Porsche 911 GT3 Cup van Belgium Racing. Dylan Derdaele en Michael Cool tikten als derde aan, voor hun teamgenoten Koen Wauters en Jos Menten. Michiel Haverans en Philippe Wils werden in een identieke Porsche, maar dan in de kleuren van RedAnt Racing mooi vijfde. Haverans was meteen ook de beste ‘Junior’ van het veld.

Hamofa Motorsport niet één, maar tweemaal

Hamofa Motorsport - BMW M4 GT4
Het werd een zeer succesvolle openingswedstrijd voor het Limburgse Hamofa Motorsport en de broers Verhoeven. Rob en Kris Verhoeven wonnen met hun BMW M4 GT4 overtuigend de klasse GTB en Mark Verhoeven zegevierde in gezelschap van Brent Verheyen met de BMW M2 CS Racing van het team in de snelste toerismeklasse, TA. De BMW M4 GT4 reed zo goed als de volledige wedstrijd aan kop van GTB en won dan ook de race. Alexander Borgmans en Maxim De Witte werden met de BMW M4 GT4 van Alnimax Racing tweede en de derde plaats was voor Terclavers-Terclavers-Zaenen in een BMW M4 GT4 van TCL Motorsport. In TA zagen we Maxim Van Den Hove, Wim Bradt en Gunther Van Den Hove (GTE Racing Team - Cupra TCR) als tweede over de meet komen, voor de snelle dames, Julie Kenis en Juna-Jane De Keersmaecker (JDK by G&A Racing – BMW M2).

In TB tot slot werd er ook een mooie strijd geleverd. Ron Van De Water en Nico Vangeel wonnen met hun BMW E46 in de kleuren van VDW Motorsport, voor de JJ Motorsport BMW 330i van Tom en Guido Werckx. Vincent Convents, Steve Raymakers en Jarne de Meulder (Convents Racing Team – BMW) werden derde.

Qvick Racing en Steven Maris winnaars in de sprintraces

Start Belcar Historic Cup race 2
Er werd niet alleen met prachtige moderne wagens geracet op Circuit Zolder, ook de liefhebbers van bolides van weleer kwamen aan bod, met twee wedstrijden van de Belcar Historic Cup. Tweemaal was de winst voor de wondermooie BMW 320i Supertouring van Qvick Motors met in de eerste race Erik Qvick achter het stuur, terwijl Tom Van Rompuy in de namiddag de zege behaalde. Met veertig starters blaakt het Belgische kampioenschap voor historische racewagens duidelijk van gezondheid.

Start Belcar Skylimit Sprint Cup
Steven Maris was dan weer de eerste winnaar van het weekend in de Belcar Skylimit Sprint Cup, met zijn BMW M3, voor Michiel Smulders, ook in een BMW. Ton Van Eename (Clio) won klasse 4 en was mooi derde algemeen. Dirk De Bock (BMW), won klasse 3, Jonathan Demoulin, ook al in een BMW was primus in klasse 2 en Davy Van Goethem (Suzuki) deed het in klasse 1. Maris won ook de tweede race van het weekend, terwijl Wouter Manderveld (Clio) het haalde in klasse 4. Dirk De Bock (BMW) was primus in klasse 3, Laurens Cloots (Mazda) won in klasse 2 en Davy Van Goethem (Suzuki) deed het in klasse 1.

In de Mitjet International waren de zeges voor Romain Monti – tweemaal -, Julien de Miguel en Jeremy Tournissoux.

Circuit Zolder

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op zondag 14 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.