van der Horst

New Race Festival: Start Belcar Endurance Championship op 13 en 14 mei

Alnimax Racing - BMW M4 GT4
Alnimax Racing - BMW M4 GT4
Op 13 en 14 mei start met het New Race Festival ook het seizoen 2023 van het Belcar Endurance Championship of het nationale uithoudingskampioenschap. Wie teruggaat in de tijd, tot zelfs het einde van de vorige eeuw, merkt dat het kampioenschap altijd een samengaan is geweest van toerwagens en Grand Touring Cars of GT’s. In de huidige regelgeving liggen twee klassen, met name de GTB en de TA qua prestaties erg dicht bij elkaar en zij leveren dan ook vaak een stevige strijd in de strijd terwijl ze op het asfalt ook met elkaar voor de ereplaatsen vechten.
Circuit Zolder is over minder dan twee weken het theater van de opener van het nationale uithoudingskampioenschap. Over 180 minuten zullen de beste Belgische, maar ook buitenlandse teams uitmaken wie zich de eerste winnaars van het seizoen 2023 mogen noemen. Er wordt niet alleen voor de algemene zege gestreden, maar ook in de diverse klassen is de strijd zeer interessant om volgen en daarbinnen vormen de toerwagens een belangrijk aandeel. In de huidige regelgeving gaat het dan om TA-toerwagens en TB-toerwagens, ingedeeld volgens motorinhoud. BMW is de hofleverancier in deze beide klassen, maar de Beierse constructeur is zeker niet de enige.
 
PK Carsport naar de Belcar met de Audi R8 LMS GT2 en de BMW M2 CS
PK Carsport naar de Belcar met de Audi R8 LMS GT2 en de BMW M2 CS
Laten we starten met de toerwagens boven de 2800 cc of de wagens uit de klasse TA”, aldus Harry Steegmans, Algemeen Directeur van Circuit Zolder. “Uiteraard zien we daar de diverse BMW M2 CS, van onder meer Hamofa Motorsport, PK Carsport, G&A Racing en nog andere teams die hun aankondiging nog moeten doen. De BMW M2 CS is een gedegen bolide waarin rijders van alle ervaringsniveaus hun ding vinden. Zij krijgen binnen de klasse TA tegenstand uit twee hoeken. Ten eerste de klassieke BMW ‘toerwagens’, zoals de BMW M3 E90 van Priconracing, maar ook de wagens die aan het TCR-reglement beantwoorden, zoals SEAT, Audi en andere Honda. Ik maak me sterk dat we in deze klasse op regelmatige basis 6 à 8 wagens zullen zien, maar er zijn nog heel wat mogelijkheden om meer bolides aan de start te brengen, zowel van de kant van BMW als bij de TCR-bolides. Hoe dan ook, het is een strijd in de strijd die erg interessant om volgen wordt.”
 
GTB ook in stijgende lijn
 
Nog een klasse die samen met het Belcar Endurance Championship groeit, is GTB, voor GT-wagens uit de klasse GT4 en aanverwante. Ook hier zien we BMW als sterkst vertegenwoordigde merk, maar ook Ligier, Lotus, Porsche en andere GT4’s kunnen er hun ding doen.
 
BE Motorsport - Porsche Cayman
BE Motorsport - Porsche Cayman
Op dit ogenblik hebben al vier verschillende teams een BMW M4 GT4 naar voren geschoven als racewapen, met opnieuw G&A Racing, maar ook Alnimax Racing, BMS Motorsport en TCL Motorsport by AR Performance. Daarnaast zullen ook Ligier (Xwift Racing Events) en Porsche (BE Motorsport) erbij zijn. Ook hier hopen we op een verdere groei van de klasse, want we weten dat er heel wat GT4-wagens in ons land aanwezig zijn, waaronder diverse Mercedes AMG-GT4 en dat zijn perfecte bolides om in het nationale kampioenschap mee aan de slag te gaan.
 
Bovendien is er voor een extra strijd in de strijd gezorgd “en dat hebben we te danken aan een van de vaste waarden in onze autosport”, aldus Series Manager Lucia Galluci. “Guino Kenis heeft ervoor gezorgd dat het Belcar Endurance Championship opgenomen is in de BMW Sports Trophy. Dat wil zeggen dat iedereen die met een BMW M4 GT4 of BMW M2 CS zich kan registreren op de BMW Motorsportsite om zo deel te nemen aan deze competitie.

Belcar SeriesDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op woensdag 3 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons