van der Horst

New York: Kortnieuws voor de finale en vooruitblik op seizoen vijf

Start 2017 Formule E New York
Start 2017 Formule E New York
Volgend weekend staan de laatste twee wedstrijden van de Formule E op het menu vooraleer we het boek van seizoen vier kunnen sluiten. In vele opzichten is dit ook het einde en het begin van een era. Na de laatste twee manches in New York nemen we ook afscheid van het Spark-Renault SRT_01E chassis en verwelkomen wij in december de Gen2. Maar vooraleer we het afscheid vieren van een chassis dat vier jaar mee ging, gaan deze nog een belangrijke rol spelen, namelijk uitmaken wie er kampioen gaat worden, Jean-Éric Vergne of Sam Bird.
Jean-Éric Vergne en Sam Bird
Jean-Éric Vergne en Sam Bird
Na de manche in Zürich was het duidelijk wie de twee overgebleven kandidaten zijn voor de titel: Jean-Éric Vergne met Techeetah en Sam Bird met DS Virgin Racing. Vergne leidt al sinds de manche in Santiago waar Techeetah een historische dubbel realiseerde. Maar desondanks zijn constante races (finishte op één race na altijd in de top vijf), kreeg hij het toch moeilijk in Zwitserland met een slechte kwalificatie en een inhaalrace waar hij nog een drive through penalty moest afwerken en uiteindelijk tiende werd. Hiermee kon Bird, die tweede finishte, tot op 23 punten komen van de Fransman.

Voor Bird is New York geen onbekend terrein. De Brit verkoos verleden jaar te rijden in New York over de FIA WEC-manche op de Nürburgring met AF Corse terwijl velen wel in Duitsland actief waren. En daar kreeg hij geen spijt van, Bird domineerde beide races en haalde tweemaal de overwinning binnen voor de ogen van teambaas Sir Richard Branson. Vergne is dus gewaarschuwd.

Daniel Abt en Lucas Di Grassi
Daniel Abt en Lucas Di Grassi
Uittredend kampioen Lucas di Grassi zal met gemengde gevoelens toch terugkijken op dit seizoen. De eerste vier races waren een ramp voor zowel de Braziliaan als voor het hele Audi Sport ABT Schaeffler team. Di Grassi was zelfs de enigste piloot die geen punt verzamelde na vier ronden. Tot men het probleem vond en Audi een remonte in werking zette met maar liefst 6 podia voor Daniel Abt en/of Di Grassi waarvan drie overwinningen. Het was niet genoeg om zich nog in de debatten te mengen bij het rijderskampioenschap, maar ze hebben nog een waterkans op het teamkampioenschap, al moeten ze wel 43 punten dichten op Techeetah.

Wie dit weekend niet kan kiezen tussen de (troostings)finale van het WK of de race kan beiden zonder problemen combineren. Al valt de kwalificatiesessie en de Superpole op zondag wel tijdens de eerste helft van de WK-finale. De races zelf starten om 21:33 op zaterdag en om 21:03 op zondag. Deze kunt u zoals al het hele seizoen volgen op Eurosport of via de Facebook-pagina van de Formule E.

Mitch Evans en Nelson Piquet Jr.
Mitch Evans en Nelson Piquet Jr.
Naast Audi bevestigt nu ook Jaguar zijn rijdersduo voor het volgende seizoen. Ook dan zullen zij beroep doen op de Nieuw-Zeelander Mitch Evans en de Braziliaan Nelson Piquet Junior. Evans kan terugblikken op een geslaagd seizoen waar zijn beste finish een derde plaats was in Hong Kong. Piquet Jr. kende een zwaardere periode tijdens de tweede helft van het seizoen maar niettemin behoudt hij het vertrouwen van Jaguar.

Bij Nissan e.dams komt er ook schot in de zaak. Nadat Nicolas Prost vorige maand bekend maakte dat hij het team zal verlaten na New York, moest men op zoek naar een tweede piloot naast Sébastien Buemi. Op dit moment staan Andrea Pizzitola en fabriekspiloot Jann Mardenborough op de shortlist. Prost zelf hoopt, desondanks zijn contacten in de rallycross, nog altijd op een zitje in de Formule E, al is er nog geen interesse gemeld voor de Fransman.

Susie Wolff en Gildo Pastor
Susie Wolff en Gildo Pastor
Voormalig DTM-pilote Susie Wolff maakt ook de overstap naar de Formule E. De vrouw van Mercedes F1-baas Toto Wolff gaat bij Venturi aan de slag als aandeelhouder en teamchef. Venturi gaat samenwerken met HWA vanaf seizoen vijf, het racegedeelte van Mercedes. Hiermee hoopt het merk al info te vergaren voor wanneer zij zelf gaan toetreden in seizoen zes. Susie Wolff gaat hiermee ook samenwerken met de Braziliaan Felipe Massa. Beiden waren actief in dezelfde periode bij Williams in de Formule 1.

Vanaf seizoen vijf zal ook de kwalificatielotterij geschrapt worden. Dat meldt e-racing365. Terwijl nu de groepen bepaald werden door eerst hun kampioenschapspositie en daarna via lotterij, gaan zij nu alleen kijken naar de kampioenschapsposities. Ook zullen de groepen vergroot worden van vijf naar zes wagens en zal de Superpole ook tot zes wagens uitbreiden.

Uitzicht van Sanya, China
Uitzicht van Sanya, China
De Formule E heeft verder bekend gemaakt dat de tweede race in China zal doorgaan in Sanya. De stad gelegen in het zuiden van China, bij Hainan, zal hierbij de derde race zijn op Chinees grondgebied, naast Hong Kong en daarvoor Peking. “Sanya is een idyllische plaats voor een Formule E race. Niet alleen voor de mooie uitkijkpunten op de Zuid-Chinese Zee, maar ook voor de voortdurende inspanningen in Hainan op het gebied van elektrische mobiliteit, waardoor Sanya de beste luchtkwaliteit heeft in heel China.”: verklaarde CEO Alejandro Agag over de nieuwste aanwinst. Hiermee is er nog één slot open op de kalender van seizoen vijf.

Foto's: Formula E - Venturi

 


  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons