van der Horst

New York: Stoffel Vandoorne mist op een haar na pole in tumultueuze kwalificatie

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Tijdens de kwalificaties van de New York E-Prix was het spanning troef in de finale voor het bepalen van de polepositie. Stoffel Vandoorne moest het uitvechten tegen Nick Cassidy (Envision Racing), maar de Rumbekenaar deed het met acht duizendsten van een seconde net iets slechter, waardoor de Kiwi zijn tweede pole in zijn carrière behaalde. Ondanks dat doet de Mercedes-piloot een goede zaak gezien al zijn concurrenten voor de titel problemen kenden tijdens de tumultueuze groepskwalificaties.
  • St. Paul
Tijdens de eerste sessie kregen we een eerste unicum, gezien de sessie werd stilgelegd. De reden was dat Sérgio Sette Câmara (Dragon/Penske Autosport) crashte in de laatste bocht. Met nog negen minuten op de klok kon iedereen wel een tijd neerzetten binnen de zes minuten. Van daaruit was het afwachten wie de beste vier gingen zijn. Daar werd vooral gekeken naar Vandoorne en Edoardo Mortara (ROKiT Venturi). De Rumbekenaar haalde de derde plaats, Mortara eindigde als vijfde op acht duizendsten van plaats vier, waardoor hij pas als negende van start zal gaan. Al werd het in groep B nog tumultueuzer.

Nick Cassidy en Stoffel Vandoorne
Nick Cassidy en Stoffel Vandoorne
Terwijl de eerste minuten wegtikten, begon het te regenen. Bijna iedereen was ondertussen bezig met een opwarmronde en dat zou voor de meesten zuur uitdraaien, zoals voor Mitch Evans (Jaguar) en Jean-Éric Vergne (DS Techeetah). Evans start straks pas als veertiende, terwijl Vergne als zestiende geklasseerd werd. Van daaruit was dit een opportuniteit voor Vandoorne. Na een zeer spannend duel tegen Alexander Sims (Mahindra) en een makkelijk tegen Lucas Di Grassi (ROKiT Venturi), moest hij zijn laatste duel uitvechten tegen Cassidy. Ook daar ging het op en neer, maar pas aan de finish ging de winst richting Envision Racing. Hiermee zal Vandoorne om 19 uur als tweede plaatsnemen, terwijl de tweede startrij bemand wordt door Di Grassi en Wehrlein (Porsche). Sébastien Buemi (Nissan) en Sims vertrekken vanaf plaatsen vijf en zes.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 16 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New York 1.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons