van der Horst

Nico Mombaerts over de drive die tot zijn eerste boek leidde

Nico Mombaerts
Nico Mombaerts
Nico Mombaerts besloot recent de sprong te wagen om fulltime autosportfotograaf te worden. De creatieve duizendpoot sleutelde de voorbije 12 maanden hard aan de concepten waarmee hij een frisse wind door de Europese autosportpaddocks wil laten waaien. Tijdens de zomermaanden spendeerde de Heersenaar veel energie aan het uitwerken van zijn eerste boek. Autosport.be ging op de koffie en polste naar wat de man achter Racingpixels drijft.
  • St. Paul

Dag Nico, vertel ons waarom je voor de job van autosportfotograaf koos.

Nico Mombaerts
Nico Mombaerts
"Als autosportfotograaf ben je eigenlijk het ganse jaar bezig met autosport. Je beleeft je passie, je leeft ook voor de autosport en in feite staat je leven ook in het teken van die sport. Doorheen het seizoen maak ik ontelbare beelden, vanzelfsprekend in samenspraak met de klanten, maar steevast volgens mijn eigen stijl. Uit dat gigantische archief aan beelden is vervolgens het idee ontstaan om er een boek over uit te brengen."

Wat is dan precies de link tussen het boek en de beelden?

The Other Side of the Fence
The Other Side of the Fence
"De beelden schieten is één ding. De beelden gebruiken, vaak nog iets volledig anders. Zoals ik zei produceer je als autosportfotograaf zoveel beelden op een seizoen, terwijl je daar slechts een fractie van gebruikt. In de beelden die we schieten, proberen we meer vast te leggen dan enkel een auto. Vaak heb ik het beeld dat ik wil bekomen al in mijn hoofd nog voor ik mijn camera in de aanslag heb. Een beeld moet een verhaal dragen. Daarom is het leuk die beelden, die verhalen dus, te bundelen aan het einde van het jaar. Dat maakt die verhalen meteen een pak meer tastbaar en daarnaast biedt het ook een bijzonder goed overzicht van waar ik het afgelopen jaar ben geweest, hoe wij de dingen beleefd hebben."

Vandaar ook de titel, the other side of the fence?

The Other Side of the Fence
The Other Side of the Fence
"Absoluut! Voor velen is de job van autosportfotograaf een droom, inclusief voor mijzelf trouwens. Wij staan vaak met onze neus op de actie en kunnen soms vanaf de eerste rij beleven hoe geschiedenis wordt geschreven. Dat kunnen vastleggen in een beeld, geeft me een ongelooflijke kick. Ik wil die sensatie doorgeven aan mijn lezers; ze laten voelen wat ik zie en hoe ik de dingen beleef."

Je kiest er in je boek heel duidelijk voor om bij de foto's ook tekst te voorzien,... maar niet altijd uitleg.

The Other Side of the Fence
The Other Side of the Fence
"Dat is een zeer lastige evenwichtsoefening. Ik wil enerzijds de lezer, de kijker, voldoende informatie bieden zodat hij of zij zich een beeld kan vormen van wat er gebeurde bij een bepaalde scene. Anderzijds ben ik wel zo nuchter om te beseffen dat mijn eigen standpunt mogelijk niet steeds het volledige verhaal vertelt. De insteek die ik hanteerde is dat ik de lezers van het boek de kans bied om in het verhaal te duiken, maar daarbij zeker ook een eigen beleving wil mogelijk maken. Ik bied de handvaten, maar de eigenlijke interpretatie kan van persoon tot persoon verschillen."

Kan je ons daar enkele voorbeelden van geven?

"Zeker!"


Canon EOS-1D X Mark II – 300mm – f2.8 – 1/500
Canon EOS-1D X Mark II – 300mm – f2.8 – 1/500
“Voor heel wat buitenstaanders lijkt de autosportscene een wereld vol 'glitter en glamour', maar niets is minder waar. Aan een raceweekend gaat heel veel vooraf en na afloop is het voor de betrokkenen niet zomaar inpakken en wegwezen. Soms ligt er namelijk nog heel wat werk op de plank. Dit beeld is geschoten op zondagavond na het New Race Festival te Circuit Zolder. Een aantal teamleden is bezig met het verwijderen van de stickers die ze eerder in de pitlane aangebracht hadden om de posities van de wagens voor de pitboxen aan te duiden.”

Canon EOS-1D X Mark II – 300mm - f3.5 – 1/400
Canon EOS-1D X Mark II – 300mm - f3.5 – 1/400
“Een sprekend beeld voor het FIA WEC Super Season dat in 2018 van start ging met de FIA WEC 6 Hours of Spa en het begin bleek van de Toyota-hegemonie… niet moeilijk als je weet dat de afgelopen jaren alle grote concurrenten in de topklasse LMP1, waaronder Porsche en Audi, het kampioenschap verlaten hadden. Dit beeld is ook de start van de Alonso-hype die dit seizoen heerst in het FIA WEC. De F1-piloot, die op jacht ging naar de triple crown, werd soms wat veel op handen gedragen en kreeg een aantal overwinningen “cadeau”. Een FIA WEC seizoen om snel te vergeten?”

Canon EOS 7D Mark II – 10mm – f4.5 – 1/2000
Canon EOS 7D Mark II – 10mm – f4.5 – 1/2000
“De PG Motorsport Porsche 911 van Thijs Heezen en Jos Menten die in Spa-Francorchamps stevig Eau Rouge indook om zo de ideale lijn te vinden om de Raidillon aan te snijden. De stofwolk zorgde ervoor dat mijn lens toe was aan een reinigingsbeurt. Toen ik wat later bij Paul Geeris (de teameigenaar van het team dat de wagen inzet n.v.d.r.) langsliep en hem het shot liet zien, vertelde hij mij dat de piloten goed geluisterd hadden naar zijn advies en dat dit de ideale lijn was met deze wagen.”


The Other Side of the Fence
The Other Side of the Fence
Het boek the other side of the fence is in beperkte oplage te koop via de website racingpixels.com voor de prijs van €57,50. Het 120 pagina's tellende naslagwerk met hardcover over het autosportseizoen 2018 omvat meer dan 150 foto's, veelal voorzien van enkele woorden uitleg. Het werk biedt een blik op de werkzaamheden van fotograaf Nico Mombaerts in verschillende nationale en internationale autosportkampioenschappen zoals het Belcar Endurance Championship, de Blancpain GT Series en het FIA World Endurance Championship. De lezers van Autosport.be die het boek willen bestellen, kunnen genieten van een korting. Als je voor 1 december 2018 bij het plaatsen van je bestelling de code "AUTOSPORTBE18" opgeeft, hoeven er geen verzendkosten te worden betaald.

The Other Side of the Fence
The Other Side of the Fence
Nico Mombaerts heeft overigens nog een extra verrassing in petto. "Vanaf begin volgend jaar zal ik namelijk op geregelde tijdstippen mijn werk delen met de lezers van Autosport.be. Op die manier hoop ik dat we de mensen een inkijk kunnen bieden in onze werkwijze, waarbij we hopen aspecten van de autosport te kunnen belichten die anders buiten de schijnwerpers blijven..."

Foto's: Racingpixels



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op donderdag 22 november 2018.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons