van der Horst

Nieuw record voor de Bulex 24U Karting van Francorchamps!

Op 4 en 5 september bevestigen de Bulex 24 Uren Karting van Francorchamps hun status als een evenement dat het vlaggenschip is van de vrijetijds- competitiekarting, met liefst 66 teams aan de start. Na de editie achter gesloten deuren van 2020 zal er nu opnieuw publiek naast de Ardeense piste staan.
  • LTF
Het jaar 2021 zag goed nieuws voor de Bulex 24 Uur Karting de Francorchamps. Na de aankondiging in de lente van een nieuw partnership met Bulex, kon One Day Karting met passie en toewijding de voorbereidingen voortzetten voor de populairste etmaalrace in karting in België. En het werk dat werd geleverd gedurende nu al vele jaren, wierp zijn vruchten af! 

“Met 66 karts op de startgrid vestigen we een nieuw record”, zegt een verheugde Patrick Van Billoen, de organisator die het aandurfde om tegen alle kansen in deze  wedstrijd te herlanceren in 2013. “In werkelijkheid kregen we ongeveer 80 aanvragen binnen, maar we hanteerden de regel ‘wie eerst komt, eerst maalt’. Deze editie zal ook opnieuw voor publiek worden gereden dankzij het Covid Safe Ticket en we behouden natuurlijk alle ingrediënten die van deze wedstrijd een succes maakten tot nu toe. Zo zal de wedstrijd weer worden uitgezonden via een live video stream op internet en op onze facebook pagina. Ook de wissels van de karts in de wedstrijd  worden behouden om meer gelijkheid te garanderen, er is de ultra-professionele tijdswaarneming en er is onze wedstrijdleiding met de ervaren Noël Geilenkirchen, Laurent Voogt en Bernard Delvenne. Bovendien zijn de animaties ook terug, waaronder de Pom Pom Girls. Kortom, het zal een groot karting feest worden, precies zoals we het graag zien!” 
Opnieuw met toeschouwers
Om het feest volledig te maken moesten er natuurlijk toeschouwers zijn. Nadat in 2020 achter gesloten deuren werd gereden, omwille van de ondertussen gekende redenen, zullen de toeschouwers opnieuw van de partij zijn om de rijders aan te moedigen gedurende deze Bulex 24 Uur Karting van Francorchamps. Maar om het evenement te kunnen bijwonen moet er wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. U dient zich vooraf te registreren onder de rubriek “Inschrijvingen” op de nieuwe internetsite van One Day Karting (www.onedaykarting.be) en de QR code die u dan krijgt met het “Covid Safe” certificaat tonen aan de ingang. Eens dat deze administratieve actie is voltooid, kan iedereen vrij genieten van de unieke sfeer van deze wedstrijd en van de nieuwe voorzieningen voor de toeschouwers, onder andere op het einde van het rechte stuk aan de start.

In samenwerking met Kart48, de Karting piste van Francorchamps en Bulex, biedt de organisatie ook circuit-dopen aan op een “biplace”, een kart met twee zitplaatsen. Alle opbrengsten daarvan worden overgemaakt aan de actie Cap 48 van de RTBF. De titelsponsor Bulex van zijn kant, zal van de wedstrijd profiteren om klanten uit te nodigen, en sommigen daarvan zullen ook achter het stuur plaatsnemen op de karts met de nummers #14, #15 en #16. 
Drie categorieën en evenveel wedstrijden in de wedstrijd
Om de verschillenden “wedstrijden in de wedstrijd” te houden en te garanderen dat men het gevecht aangaat met tegenstanders die op hetzelfde niveau zitten, werden er drie categorieën opgesteld door One Day Karting. De debutanten zitten in de categorie “Rookies” (met maximum 1 rijder in de bezetting die al eens heeft deelgenomen aan de wedstrijd sinds 2013) en de meest ervaren rijders zitten in “Expert” (waar meer dan 75% van de bezetting op zijn minst al twee deelnames telt aan de wedstrijd). Tussen deze beide klassen in, vinden we de Biitwiins (verwijzend naar het Engelse “Between” en naar de karts met twee motoren, die “Twins” worden genoemd). 
 
Bij het overlopen van de inschrijvingslijsten stellen we vast dat de krachtsverhoudingen binnen de verschillende categorieën mooi in evenwicht zijn. Los van de strijd om het algemene klassement zal dit toch wat pit toevoegen aan de debatten!
De grote namen en de favorieten
De Bulex 24 Uur Karting van Francorchamps biedt vooral de mogelijkheid voor honderden amateurrijders om een race van 24 Uur te kunnen rijden aan zeer redelijke tarieven en binnen een professionele omkadering. Voor sommigen is het een droom die uitkomt. De competitie, de teamgeest, de strijd tegen de vermoeidheid, het rijden gedurende de nacht, het aanbreken van de dageraad, de vreugde bij het halen van de finish… Je moet het allemaal eens gedaan hebben om te beseffen hoeveel passie er in dit avontuur zit en hoeveel opwinding. 

Maar er is eveneens een wedstrijd en een prestigieuze overwinning die kan worden gehaald! Onder de 66 teams die zijn ingeschreven zit de #1 van het team “Winner”, die hun zinnen hebben gezet op het bevestigen van hun successen van 2019 en 2020. Matts Breckpots, Amandio Costa Paz, Arnaud Teeuwen en Dylan De Wolf zijn in alle geval de boemannen van deze wedstrijd. 
 
Hij zat ook in het winnende team in 2020, maar Filipe Vieira heeft zich een andere uitdaging gezet: hij zal de wedstrijd op zijn eentje rijden op de kart #9 Vieira Solo Hola Lulu! Nadat ze er in gelukt waren de wedstrijd te beëindigen met z’n tweeën in 2016, wil de Portugese Belg nu een uniek exploot realiseren.
 
Het is uiteraard onbegonnen werk om hier alle favorieten op te sommen van een wedstrijd die ook nog eens zeer open ligt, maar we zien onder de deelnemers toch wel wat bekende namen. De winnaar van de 24 Uur van Spa en de de 24U van Le Mans bij de GT, Maxime Martin, wordt een van de vedetten van deze editie die ook nog het optreden ziet van Formule E testrijder Sam Dejonghe en van de GT pilote Angélique Detavernier.
 
Onder de habitués is er de recordhouder van het aantal overwinningen in de Bulex 24U Karting van Francorchamps Fabio Paoleschi. Hij heeft een bezetting samengesteld die zeer internationaal is teneinde een nieuwe zege te pakken. Andere referenties in de karting (viertakt of tweetakt) zijn ook van de partij met onder andere  Jérémy Peclers (winnaar van de 24U van Francorchamps in 2017), Fabio Kieltyka, Maurizio Pignato, Rayhan Mouôya, Alessandro Tudisca, Evan Becerra, Thomas Vansteenberghe, Théo Pirmez, de jonge Tyron Kinard, enz.

Anderen komen dan weer over van de autosport racerij om eenvoudig wat plezier  te komen hebben aan het stuur van een kart. Onder hen zien we Kris Cools, Gilles Gernaey, Édouard Chevalier, Christian Houbben, Camille en Louis Mazuin, Maxime Pairoux, Massimo Petralia, Laurent Do en ook Christophe Cagnina. Deze lijst is trouwens verre van volledig. 
 
De Kart48 tenslotte zal opnieuw heel wat bekende gezichten ontvangen met als doel fondsen te werven voor de actie Cap 48 van de RTBF. Er zal een uitgebreide keuze zijn met presentatoren van de zender (zoals Olivier Colle, Raphaël Scaini en Maxime Potar), sportpersoonlijkheden uit andere disciplines (Kevin Borlée), komieken (Charlie Dupont) en rijders met een mobiele beperking.
 
Na een eventuele bijkomende trainingssessie op vrijdagavond voor diegenen die dat wensen, is er de vrije training van 60 minuten op zaterdag om 9u55. De kwalificatiesessie gebeurt in drie delen (eerst worden de 20 snelsten weerhouden, en dan leggen de 10 snelsten een Hot Lap af) vanaf 12u00 en de start van de wedstrijd wordt gegeven om 15u. Alles onder een stralende zon? Op Francorchamps is dat verre van zeker, maar men mag natuurlijk altijd hopen! 

Persbericht 24U Karting van Francorchamps



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op dinsdag 31 augustus 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons