van der Horst

Nieuwjaarsrace: Nabeschouwing van BoDa Racing

Zoals de jarenlange Nederlandse autosporttraditie vereist, wordt het autosportseizoen altijd in het eerste weekend van het nieuwe jaar geopend met de Nieuwjaarsrace. De vier uur durende endurance wedstrijd werd verreden op zaterdag 6 januari. Het nieuw geformeerde team BoDa Racing (Bob Herber en Daan Meijer) schreef zich met de dikke Mercedes SLS AMG GT3 in om een gooi te doen naar de zege in de hoogste divisie. Het duo pakte een prachtig podium.
Kwalificatie
Tijdens de tijdtraining voorafgaand aan de wedstrijd stuurde Bob en Daan gezamenlijk naar de zesde startpositie algemeen en de derde plaats in divisie I. “We hadden problemen met de afstelling, waardoor we niet maximale uit de wagen wisten te halen,” reageerde Daan Meijer na de kwalificatie.

Race
Bij de staande start, voorafgaand aan de vier uur durende wedstrijd, kwam de Mercedes lastig van zijn plaats. Snel kon Daan Meijer het vermogen van de fraai bulderende machine optimaal benutten en al snel weer een opmars inzetten. Na de openingsronde moest de opmars echter worden onderbroken omwille van een lekke band en extra pitstop. Geluk bij een ongeluk was dat de wedstrijdleiding op dat moment een Code 60 uitvaardigde. Door de lage snelheid op de baan kon de Mercedes een extra stop maken zonder op onoverbrugbare achterstand te komen. Met hernieuwde moed toog Daan weer de baan op om zich snel naar de derde positie algemeen terug te knokken. Helaas voor hen konden ze deze positie niet verder uitbouwen, maar kregen te maken met technische malheur die hen ver terugwierp. Na een ongeplande pitstop om de nodige zaken aan de aandrijflijn aan te passen konden de mannen hun weg vervolgen en vanaf de laatste positie weer aan een opmars beginnen.

Bob liet optekenen: “Na de ongeplande stop is de wagen weer als vanouds, hij rijdt weer fantastisch en is snel.” In de resterende kilometers van de race wisten de mannen het vernieuwde mechaniek optimaal te benutten en klommen weer op naar de vierde positie in hun divisie. De snelheid zat er zelfs dermate goed in dat ze zich uitzicht verschaften op de derde positie en daarmee het podium konden ruiken. Ondanks een lange tijdstraf vanwege te hard rijden tijdens een van de Code 60-situaties behielden de mannen hun vierde plaats tot aan de verrassende slotfase. Met nog een half uur te gaan leken de kaarten geschud te zijn, maar het venijn zat ook ditmaal in de staart. De gedoodverfde winnaars, equipe Snoeks en Grouwels, vielen uit in de pits, waardoor Heezen en Menten de leiding in divisie I erfden, gevolgd door Bob en Daan en op plaats drie Lanz en Wolf. Ondanks de extra stop vanwege technische problemen en een lange straftijd kwamen Daan Meijer en Bob Herber bij hun debuut met BoDa Racing direct op het podium met een welverdiende tweede plaats. “Ik kon lekker knokken. Zo was ik de snelste op de baan en geweldig om zo met de SLS over een donker Zandvoort te racen. Een geweldig begin van het jaar,”  keek Meijer tevreden terug op het debuut van BoDa Racing.

Uitslag divisie I

1 Heezen / Menten, 2 Daan Meijer / Bob Herber, 3 Lanz / Wolf, 4 Van Es /  Van der Ven, DNF Snoeks / Grouwels, David en Olivier Hart

BoDa Racing Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op zondag 7 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nieuwjaarsrace.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons