van der Horst

Nieuws & notities van op de Blancpain testdagen te Paul Ricard

MRS GT Racing - Nissan GT-R LM Nismo GT3
MRS GT Racing - Nissan GT-R LM Nismo GT3
Autosport.be was afgelopen week aanwezig op de drukbezette officiële Blancpain Endurance Series testdagen op het circuit van Paul Ricard en maakte er volgende aantekeningen.
De nieuwe 2015-spec Nissan GT-R Nismo GT3 heeft tijdens de voorafgaande Balance of Performance testdag de snelste tijd laten optekenen. Christophe Bouchut en Jean-Marc Gounon waren de piloten van dienst. Hoewel dit het potentieel van de vernieuwe Godzilla onderstreept, is dit natuurlijk niet altijd positief voor de uiteindelijke afweging. SRO beschikt echter over een zwarte doos in elke wagen die de diverse parameters in het oog houdt, waardoor men in principe niets meer zou kunnen verbergen.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra GT3
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra GT3
Bij de Belgian Audi Club Team WRT werden er in het Zuiden van Frankrijk enkele nieuwe rijders aan de tand gevoeld. Voornamelijk de namen Robin Frijns en Jean-Karl Vernay (Le Mans GTE-Am winnaar en Peugeot LMP1) sprongen in het oog. Laurens Vanthoor zal het team dit jaar weer aanvoeren, terwijl ook Enzo Ide en James Nash weer terug worden verwacht. Het team onder leiding van Vincent Vosse stelt zijn programma eind deze maand voor.

De blikvanger op de eerste dag was uiteraard de nieuwe Audi R8 LMS GT3, na de BoP-test op dinsdag gaf Laurens Vanthoor de witte bolide ook op woensdagvoormiddag nog de sporen. Onze landgenoot zette de 28e tijd (op 45 deelnemers) op de tabellen (+2.749s), iets waar uiteraard weinig waarde aan gehecht dient te worden. De R8 werd tot dusver ontwikkeld op Michelins, maar werd in Paul Ricard op Pirelli rubbers geschoeid. 

AF Corse Curbstone Ferrari
AF Corse Curbstone Ferrari
Patrick van Glabeke tekende ook present in Le Castellet. De man achter Curbstone kwam er met het oog op de 24 uren van Spa en de GT Sports Club alvast warm draaien met zijn AF Corse Ferrari. “We gaan dit jaar met een paar mensen van Curbstone de GT Sports Club rijden, waarbij ieder zijn eigen wagen alleen bestuurt. Er zijn dit jaar veel Pro wagens in de Blancpain, het tempo zal dus hoog liggen, we beperken ons dan ook tot de 24 uren van Spa. Twee weken geleden hebben we ook al getest op Vallelunga met coaching, bij de Blancpain tesdagen mag er geen tweede stoel in de wagen en doen we het met de uitleg die de ingenieur geeft bij de telemetrie.” 

Maxime Martin dook weer eens op in een Blancpain paddock, zonder Marc VDS Racing mee te brengen weliswaar. De Brusselaar was aanwezig op uitnodiging van Boutsen Ginion Racing, dat een beroep deed op zijn rijke ervaring met de Z4 GT3 om een goede afstelling te bekomen.

Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3
Grasser Racing Team - Lamborghini Huracan GT3
De Grasser Racing fabrieks Lamborghini Huracan GT3 was een van de meeste actieve wagens tijdens de testdagen, met ruim 1000km op de teller. Het betrof hetzelfde prototype waarmee men al sinds oktober vorig jaar aan het testen is, en dat naar eigen zeggen zonder grote mechanische mankementen. De wagen onderging wel een kleine aanpassing nadat de FIA oordeelde dat splitters aan zijkanten te ver uitstaken, waardoor de Huracan met enkele zwarte bodypanelen rond reed.

Het staat zo goed als vast dat Mike Parisy, Vincent Abril en Harold Primat voor Bentley Team HTP in actie zullen komen in de Blancpain Endurance Series, het trio maakte in Le Castellet alvast kennis met elkaar. Vooralsnog ligt bij HTP de focus op sprint, maar er wordt tevens een tweede wagen overwogen voor de 24 uren van Spa. De ALD Automotive sponsoring die Nico Verdonck vorig jaar meebracht neemt nog steeds een prominente plek in op de wagen, maar van onze landgenoot (die een nauwe band heeft met Mercedes) was geen spoor te bekennen. 

Een van de opmerkelijke afwezigen in Paul Ricard was BMW Team Brasil, dat dit seizoen ook de Endurance Series aan het programma toegevoegd. De gele Braziliaanse BMWs wilden de spotlights (BoP) vermijden en men verkoos in alle rust te testen in Portugal. TDS Racing noteerde echter de snelste tijd overheen de twee dagen met een BMW Z4 GT3.

Attempto Racing - Porsche 997 GT3-R
Attempto Racing - Porsche 997 GT3-R
Attempto Racing was een van de verrassingen op de deelnemerslijsten voor komend seizoen. Het Duitse team staat bekend als Porsche specialist en haalde in 2013 met Nicki Thiim nog de Supercup titel binnen. Twee blauwe Porsche 997 GT3-R tekenden present, maar deze wagens zullen normaal gezien enkel in actie komen in GT Sports Club (voor Gentlemen rijders). Voor de Blancpain GT Series maakt Attempto Racing de overstap naar de McLaren 650S GT3, waarvan het alvast twee exemplaren aan de start brengt in de Sprint Series, de uithoudingswedstrijden lijken vooralsnog op de tweede plaats te komen. Van een deelname met twee verouderde McLaren MP4-12C GT3’s (zoals in eerste instantie aangegeven op de deelnemerslijst) is echter geen sprake.

Foto's van de testdag kan u HIER terugvinden.

Foto's: Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op zondag 15 maart 2015.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons