van der Horst

Nieuws uit de paddocks: week 4

Ferrari 499P
Ferrari 499P
Twee weken geleden werd de eerste grote wedstrijd van het seizoen afgewerkt in Dubai en dit weekend staat de volgende belangrijke race op het programma. Volgende maand zijn dan de Bathurst 12 Hour en Asian Le Mans Series al aan de beurt. Ondertussen blijven ook andere teams en piloten zich opmaken voor wat de rest van het jaar brengt. Autosport.be somt de laatste nieuwtjes voor u op.
  • Dreamdrive
Jordan Pepper
Jordan Pepper
*** Lamborghini is een fabriekspiloot rijker, want het heeft Jordan Pepper ingelijfd. De Zuid-Afrikaan kwam in het verleden uit voor Bentley, totdat dit merk zijn GT programma opdoekte. Gezien Pepper banden had met K-Pax Racing, dat indertijd van Bentley overschakelde naar Lamborghini, bleef ook hij aan boord. Het gevolg was dat hij mee de Fanatec GT World Challenge America domineerde en ook geregeld schitterde op de Nordschleife met de Huracan GT3. Ook is bevestigd dat Giacomo Altoé en Alberto Costa vertrokken zijn. Volgens bronnen zou deze laatste richting Ferrari trekken.

Haas RT - Audi R8 LMS EVO II
Haas RT - Audi R8 LMS EVO II
*** Haas RT kan terugblikken op een zeer geslaagd debuut in zowel Dubai als Abu Dhabi. Het team dat onder de vlag van Antigua en Barbuda reed, maar evengoed Belgisch getint is, haalde tweemaal het podium. Al kijkt het team van Kris Dedoncker en Sandrine Haas wel vooruit. Zo verklaarde de voormalige rally-piloot aan Sportscar365 dat zij ook de rest van de kalender van de 24H Series zullen afwerken maar ook de Fanatec GT World Challenge Europe en de CrowdStrike 24 Hours of Spa behoren tot de mogelijkheden.

Paul di Resta
Paul di Resta
*** Als u de noemer "vast meubilair" opzoekt, dan komt u ongetwijfeld uit bij Paul di Resta en United Autosports. De Schot mag dan ondertussen wel fabriekspiloot zijn bij Peugeot, de banden met United Autosports loslaten doet hij allerminst. Integendeel, want naast zijn programma in het FIA WEC zal hij ook uitkomen voor het Brits-Amerikaanse team in de European Le Mans Series. Daar zal hij een Oreca LMP2 delen met Guy Smith en Jim McGuire.

*** Met de bevestiging van de hierboven genoemde rijders gaat United Autosports voluit in het Europese kampioenschap. Naast de eerder genoemde rijdersbezetting is er ook al een Pro-Am line-up bevestigd met Daniel Schneider, Nelson Piquet Jr. en Andy Meyrick. Wie de derde wagen zal besturen zal op een later moment bekend gemaakt worden.

Porsche 963
Porsche 963
*** Proton Competition is aan het overwegen om pas na de 24 uren van Le Mans in te stappen in het FIA WEC. Gezien het Duitse team pas hun Porsche 963 ontvangt in de week van de Totalenergies 6 Hours of Spa. Voor teambaas Christian Ried is dit een onmogelijke taak om daar al aanwezig te zijn, want het team zou namelijk tien dagen nodig hebben om de wagen vooraf te testen. Dat vertelde hij aan Sportscar365. Het zal van die testen afhangen of het team deelneemt aan Le Mans. Ze mogen hiervoor trouwens Spa overslaan, gezien Porsche al aanwezig is in het WEC  met Porsche Penske Motorsports.

*** Nog nieuws uit het kamp van Proton Competition, volgend seizoen werkt het team ook de European Le Mans Series af met een Oreca LMP2. Deze is dit weekend al te vinden in Daytona, maar dit zou maar voor een eenmalige optreden zijn, aangezien zij ook daar actief zullen zijn met een Porsche 963. Daarna wordt de LMP2 terug naar Europa verscheept. De wagen gaat bemand worden door niemand minder dan Gianmaria Bruni, Giorgio Roda en Jonas Ried, de 16-jarige zoon van teambaas Christian.

*** Natuurlijk zal het Duitse team niet alleen een LMP2 inzetten, ook de Porsche 911 RSR-19 mag niet ontbreken. Naast de wagens voor Iron Lynx, zal het ook al zeker een bolide onder eigen naam inzetten en het heeft daarvoor ook al een piloot beet. Ryan Hardwick zal namelijk de dubbel IMSA/ELMS afwerken. De Amerikaan won vorig jaar de Bob Akin Award, waarmee hij recht heeft op een deelname aan Le Mans. Met Proton wil hij zich voorbereiden op deze wedstrijd. Wie zijn teamgenoten worden is nog niet gekend, al is er misschien daar een kans voor Jan Heylen. De Gelenaar is namelijk de laatste jaren een vaste teamgenoot van de Amerikaan bij Wright Motorsports.

Wayne Taylor Racing with Andretti Autosport - Acura ARX-06
Wayne Taylor Racing with Andretti Autosport - Acura ARX-06
*** Zoals u weet is er een verbond tussen Wayne Taylor Racing en Andretti Autosport. Beide teams zullen namelijk samen de Acura ARX-06 runnen voor het hele seizoen van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship. Al zal het daar niet bij blijven als het van Wayne Taylor en Michael Andretti afhangt, want beiden willen graag in de toekomst uitbreiden naar het FIA WEC en natuurlijk Le Mans. Of dat dit nu al zal gebeuren, hangt compleet van Honda af.

*** Terwijl Louis Déletraz dit weekend zal debuteren op de Acura ARX-06 van Wayne Taylor Racing with Andretti Autosport, zal hij ook de sprint races afwerken in het kampioenschap met de Tower Motorsports Oreca LMP2. De Zwitser deelde vorig jaar ook al het stuur met John Farano, maar gezien hij vanaf dit jaar uitkomt in de Michelin Endurance Cup voor Acura, zal hij daarom alleen de IMSA wedstrijden in Laguna Seca, Road America en Indianapolis afwerken. Daarnaast wordt ook verwacht dat hij aan de start zal verschijnen in het FIA WEC en de ELMS

*** Robby Foley heeft promotie gemaakt, want vanaf dit jaar is hij fabriekspiloot voor BMW in Noord-Amerika. De Amerikaan maakte de afgelopen jaren het mooie weer bij Turner Motorsports met Bill Auberlen in verschillende kampioenschappen . Maar een upgrade van zilver naar goud voor Foley, zorgde ervoor dat het duo uit elkaar getrokken werd in aanloop van dit seizoen. Foley werkt dit weekend zowel de Rolex 24 als de wedstrijd van de Michelin Pilot Challenge op vrijdag af.

*** TF Sport heeft ook een rijdersbezetting compleet voor de European Le Mans Series. John Hartshorne en Jonny Adam krijgen het gezelschap van Ben Tuck in de Aston Martin Vantage AMR. De 25-jarige Brit kwam de laatste jaren uit in de DTM Trophy en ook in de NLS met onder meer GT3's en GT4's.

*** Inter Europol Competition trekt met twee LMP3's richting de Michelin Le Mans Cup. Deze zullen bestuurd worden door de duo's Chris Short/Bryson Morris en James Dayson/Daniel Ali. Deze laatste komt ook uit voor het Poolse team in de Asian Le Mans Series volgende maand.

*** Garage 59 is ook rond met hun line-ups voor de Asian Le Mans Series. Het Britse team zet daar twee McLaren 720 S GT3's in en kan daarvoor rekenen op fabriekspiloten van het Britse merk. In de #88 komen Marvin Kirchhöfer, Benjamin Goethe en Alexander West uit, terwijl de #59 gepiloteerd zal worden door Rob Bell, Nick Halstead en Louis Prette.

*** Ferrari gaf al aan dat men nog uitvoerig ging testen in aanloop van hun eerste wedstrijd in Sebring. Deze week zijn ze gespot tijdens testen... in Sebring. Een toeschouwer kon enkele beelden hiervan maken, die u hier kunt bekijken.

Nürburgring Nordschleife
Nürburgring Nordschleife
*** De Nürburgring Nordschleife gaat van start met het grootste en duurste project in de recente geschiedenis van het circuit. Men gaat namelijk investeren in gloednieuwe digitale communicatie, HD-cameras die naast de baan zullen staan en waarschuwingssystemen voor de veiligheid rond het 21 kilometer lange tracé. Daarnaast heeft men al palen gezet die bestand zijn tegen stormen, alsook zullen er LED-panelen komen om digitale waarschuwingen aan te geven. Ondertussen zijn zij ook al bezig met fiberkabels te trekken in het aardewerk. Op het einde van deze werken zou er 50 km aan bekabeling liggen. De werken zullen twee jaar in beslag nemen en hebben een prijskaartje van elf miljoen Euro.

Foto's: Ferrari - Lamborghini Squadra Corse - 24H Series powered by Hankook - United Autosports - Wilfried Geerts - IMSA - FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op woensdag 25 januari 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons