van der Horst

Nieuwssprokkels in de aanloop naar de Grote Prijs van Hongarije

Marcello Lotti met FIA-voorzitter Jean Todt
Marcello Lotti met FIA-voorzitter Jean Todt
Op 1 juli kwamen zowel de F1-teams, de FIA, de FOM als de Strategy Group samen voor het bespreken van kostenbesparende maatregelen. Enkele van deze maatregelen zijn inmiddels bekend gemaakt. Het idee van een budgetplafond, een idee gelanceerd door Max Mosley, is lichtjes aangepast. Zo zouden teams mogen kiezen voor een budgetplafond. Zij die ermee zouden instemmen hebben dan een grotere vrijheid inzake het technische reglement en krijgen meer testkilometers. De teams die geen limiet willen op hun uitgaven zouden dan weer zeer beperkt worden inzake het aantal uren in de windtunnel, het aantal testdagen en zelfs de kracht van hun simulatiecomputers. Vanzelfsprekend hebben de grote teams deze ideeën verworpen en het populairst zijn momenteel twee ideeën van FIA-president Jean Todt: een kostenvermindering van de motoren voor klantenteams en het limiteren van het aantal geproduceerde onderdelen van de wagen.
Fernando Alonso achtervolgt Lewis Hamilton tijdens GP Duitsland 2013
Fernando Alonso achtervolgt Lewis Hamilton tijdens GP Duitsland 2013
Hockenheim heeft inmiddels bevestigd dat het de Grote Prijs van Duitsland 2016 zal organiseren. Bij het bekend maken van de voorlopige kalender voor volgend seizoen was dat nog niet geconfirmeerd. Bernie Ecclestone stelde toen dat door het falen van de afwisseling met de Nürburgring er vraagtekens waren omtrent de contracten. Deze vraagtekens zijn nu weggewerkt door de organisatoren van de Hockenheimring. Overigens zijn er ook morrende geluiden te horen bij enkele piloten en journalisten over de datum van de wedstrijd; deze zou namelijk de zomerpauze inkorten van vier naar drie weken.

2015 VLN ADAC Westfalenfahrt Nürburgring start/finish
2015 VLN ADAC Westfalenfahrt Nürburgring start/finish
Enkele dagen later deelde de Nürburgring op zijn beurt mee niet zeker te zijn van zijn plaats op de kalender van 2017. Het circuit, dat om financiële redenen al de editie van 2015 diende te annuleren, verwacht niet zijn problemen binnen twee jaar opgelost te hebben. Volgens Carsten Schumacher, een van de dirigenten van het legendarische parcours, is het zeker mogelijk om wedstrijden te organiseren in Duitsland, maar niet onder de huidige omstandigheden. Schumacher heeft hierbij kritiek naar de actuele F1 toe met rijders zonder charisma en weinig spectaculaire wagens. Ten tijde van Michael Schumacher, besloot de naamgenoot van de zevenvoudige kampioen, was er geen probleem met het betalen van Bernie Ecclestone.

Romain Grosjean - Lotus F1 Team
Romain Grosjean - Lotus F1 Team
Niet alleen voor sommige circuits, maar ook voor sommige teams zijn het financieel moeilijke tijden. Zo heeft Lotus problemen met het Britse gerecht vanwege achterstallige betalingen. De rechtbank heeft Lotus verplicht om 27 facturen, samen goed voor € 660.000 te betalen. Voorlopig heeft Lotus amper vier betalingen verricht, samen goed voor € 80.000. De schuldeisers hebben zich inmiddels verenigd, in een procedure die het einde van het team kan betekenen. 

Felipe Massa
Felipe Massa
Williams heeft het contract van Felipe Massa verlengd tot 2016. De officiële mededeling wordt dit weekend in Hongarije verwacht. De Braziliaan heeft een uitstekende verhouding met de Britse renstal, is compleet herboren na zijn Ferrari-hoofdstuk en verklaarde eerder al dat hij geen enkele reden ziet voor een transfer. De vicekampioen van 2008 staat momenteel zesde in de tussenstand. Wie de teamgenoot van Massa zal worden volgend seizoen, blijft open. Steeds meer geruchten doen de kop op dat Valtteri Bottas naar Ferrari zou trekken ter vervanging van Kimi Raikkonen. Mocht die deal doorgaan, heeft Williams al zijn oog laten vallen op een vervanger: Nico Hülkenberg. 

Juan Manuel Fangio (links)
Juan Manuel Fangio (links)
Enkele weken geleden raakte bekend dat het stoffelijk overschot van Juan Manuel Fangio zou worden opgebaard. Een zekere Oscar Cesar Espinoza beweert namelijk een buitenechtelijke zoon te zijn van de legendarische Argentijn. Die exhumatie is nu uitgesteld meldt nextgen autosport, want een zekere Ruben Vazquez beweert nu exact hetzelfde. De rechter oordeelde dat eerst de tweede bewering moet geanalyseerd worden. De wereldkampioen van 1951, 1954, 1955, 1956 en 1957 was afgelopen 17 juli precies twintig jaar overleden.

Foto's: Hans van Onsem, Georges De Coster, Vincent Wouters, Racing International Photography & archief Van Hool  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons