van der Horst

Nieuwssprokkels in de aanloop naar de Grote Prijs van Mexico

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Na de wedstrijd in Austin hebben er een aantal pittige discussies plaats gevonden tussen kersvers wereldkampioen Lewis Hamilton en ploegmakker Nico Rosberg. Allereerst vond de Duitser de Brit veel te agressief bij de start, een mening die overigens Mercedes-topmannen Toto Wolff en Niki Lauda delen. Volgens Hamilton had hij echter onderstuur in de regen en dit aan 'zijn' binnenkant van de bocht. De wereldkampioen sloot af door vast te stellen dat Rosberg altijd dergelijke commentaar levert. Na de wedstrijd, vlak voor de podiumceremonie, gooide Hamilton een petje richting Rosberg die het gewoon terug wierp.
Gene Haas
Gene Haas
Volgens Gene Haas, de teambaas van het volgend jaar debuterende Haas F1 Team, verspillen veel teams te veel geld. De Amerikaan maakt het tot zijn doel om te bewijzen dat het mogelijk is om succesvol te zijn met een veel kleiner budget dan de huidige topteams. Zo is het volgens hem ondermeer helemaal niet nodig dat elk team zijn eigen ophanging en hydraulica ontwikkelt al was het maar omdat de fans daar toch niet bij stilstaan. Er zou ook bespaard kunnen worden op personeel en overbodige details. Zo was Haas verbaasd over de reactie van Iveco toen hij meedeelde dat hij zijn vrachtwagens in het zwart wou. Iveco vroeg vervolgens: "welk soort zwart?".

vrachtwagen Scuderia Ferrari - F1 GP België 2015
vrachtwagen Scuderia Ferrari - F1 GP België 2015
Nog in het kader van de besparingen heeft de FIA een concreet plan aan de teams voorgelegd omtrent een budgetplafond, technische en sportieve besparingen en standaardisatie van auto-onderdelen. Een maximale prijs omtrent motoren en versnellingsbakken voor klantenteams werd door een grote meerderheid goedgekeurd ware het niet dat Ferrari besloot zijn vetorecht te gebruiken. In het belang van het kampioenschap hebben de FIA en de FOM dan besloten om het hier niet bij te laten, zonder hiermee het vetorecht van Ferrari in vraag te stellen. Met het oog op de introductie van een eventuele klantenmotor in 2017 start de FIA consultaties bij de belanghebbenden (de kleinere teams) waarbij afspraken gemaakt zouden worden met het oog op een motordeal in de toekomst en dit veel goedkoper dan nu het geval is.

Arai-San - Jenson Button - Kevin Magnussen - Fernando Alonso - Ron Dennis
Arai-San - Jenson Button - Kevin Magnussen - Fernando Alonso - Ron Dennis
Ook McLaren zou zijn veto hebben gebruikt, weliswaar in een heel andere kwestie. Zo dook recent de discussie op dat Honda Red Bull van motoren zou kunnen voorzien vanaf volgend seizoen. Volgens het contract tussen Honda en Bernie Ecclestone zou dat perfect legaal zijn maar McLaren heeft in zijn contract met Honda daarin wel een vetorecht. Ron Dennis zou hier onmiddelijk gebruik van gemaakt hebben. Het probleem voor de toekomstige samenwerking tussen Mclaren en Honda is dat Honda bij Red Bull zelf vragende partij was...

Bernie Ecclestone en Mario Andretti
Bernie Ecclestone en Mario Andretti
Bernie Ecclestone is erg tevreden met de Amerikaanse GP. Meer nog, volgens de Brit zouden er vier wedstrijden op de kalender in de V.S. mogen plaatsvinden. Het land is een belangrijke markt en vooral een wedstrijd in het zuiden van Californië zou een nieuwe optie zijn. Zowel Watkins Glen als Long Beach zijn vanwege achterstallige betalingen destijds van de kalender gehaald en dat is jammer, aldus Ecclestone. Ook het recent gefaalde project in New Jersey zou opnieuw een mogelijkheid zijn.

Foto's: Georges De Coster, Mclaren & Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons