van der Horst

Nieuwssprokkels op het hoogste niveau

KZ2
KZ2
Het tussenseizoen in de kartsport is er dit jaar eentje dat de nodige verrassingen met zich meebrengt. De grid zal er in 2020 behoorlijk anders uitzien dan dit jaar want het blijft aankondigingen, wijzigingen en pensioenen regenen en dus is de tijd gekomen om het een en ander op een rijtje te zetten.
Marco Ardigo
Marco Ardigo
Misschien wel de grootste verrassing in jaren kwam er al aan het einde van de zomer. Hoewel, als je naar het palmares en het aantal dienstjaren van Marco Ardigo kijkt, kwam het afscheid van dit icoon niet als een donderslag bij heldere hemel. Het wereldkampioenschap in Lonato werd Ardigo zijn laatste wedstrijd, uiteraard op een TonyKart, het team waarvoor hij bijna 15 jaar fabriekspiloot was. Zijn erelijst is ronduit indrukwekkend met vijf Europese titels en drie wereldtitels. Zijn eerste in 2005, zijn laatste in 2016. Ook in de WSK Karting Series was de Italiaan een geduchte tegenstander met zeven titels. Na 28 jaar actief te zijn geweest als piloot, zegt Ardigo de sport evenwel geen vaarwel. Hij zal binnen het TonyKart team een ondersteunende rol aannemen om jong talent te begeleiden in de kartsport. 

Het CRG-fabrieksteam kondigde maandag het afscheid van één van zijn rijders aan. Niemand minder dan Paolo De Conto volgt het voorbeeld van Marco Ardigo en hangt na een succesvolle carrière de helm aan de haak. De Conto draaide vijftien jaar mee aan de top van de kartsport. Met Energy Corse brak de Italiaan in 2010 door met de Europese titel in de KZ2 en een jaar later in de KZ1. In 2015 trok De Conto naar CRG en daar voegde hij nog twee wereldtitels toe aan zijn mooi palmares. CRG kwam begin van de week met nog meer nieuws want de samenwerking met Arnaud Kozlinski komt ten einde. De 38 jarige Fransman zat in een adviserende rol binnen het team nadat hij ook in zijn actieve carrière uitkwam voor het Italiaanse merk. De wereldtitel in de Super KF in 2009 was zijn grootste overwinning. 'Koko' heeft nog niet gecommuniceerd wat de toekomst brengt, maar een overstap naar eeuwige rivaal TonyKart wordt niet uitgesloten.

Marijn Kremers - KZ
Marijn Kremers - KZ
De regerende wereldkampioen KZ, Marijn Kremers, kondigt eveneens zijn afscheid aan de kartsport aan. Kremers nam deel aan FEED Racing shootout en wist daar de jury te overtuigen. In de finale op Magny-Cours viel het oog van onder andere Jacques Villeneuve, Olivier Panis en ex Dakar winnaar Luc Alphand, die in de jury zetelden, op Kremers. De Nederlander verzekerde zich zodoende van een zitje in het Britse Formule 4 kampioenschap met Carlin Motorsport. 

De laatste grote naam die we in 2020 niet meer op de grid zullen zien is Anthony Abbasse. Afgelopen donderdag maakte de 30 jarige Fransman het einde van zijn carrière bekend. Na 15 jaar in dienst van Sodi kart te hebben gereden is hij naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. Abbasse startte het seizoen 2019 met winst in de Lonato WinterCup en hij won ook de openingsronde van het Europees kampioenschap KZ in het Duitse Wackersdorf. 

Lorenzo Travisanutto
Lorenzo Travisanutto
Ook TonyKart voert de nodige wijzigingen door in zijn line-up voor 2020. Enkele weken geleden raakte bekend dat Lorenzo Travisanutto en Pedro Hiltbrand de overstap naar de Italiaanse grootmacht maken. De Spanjaard Predo Hiltbrand was in het verleden al actief als TonyKart piloot maar maakte daarna de overstap naar CRG waarmee hij in 2016 wereldkampioen in de OK klasse werd. Lorenzo Travisanutto is op zijn beurt regerend wereldkampioen in de OK klasse, nadat hij in 2018 eveneens 's werelds beste OK piloot bleek te zijn. Dit jaar was de Italiaan teamgenoot van onze landgenoot Kobe Pauwels maar al in de Macau GP, midden november, kwam Travisanutto uit voor TonyKart. Hij pakte er meteen een podiumplaats! 

TD Racing Kart
TD Racing Kart
 Thierry Delré, één van onze succesvolle Belgische piloten ziet een droom in vervulling gaan. De Waal die twee titels in de Iame International Final en drie in de Iame X30 Euroseries behaalde kan net voor kerst met het nieuws over zijn eigen chassis naar buiten komen. Delré gaat een samenwerking aan met Mach1 kart waardoor TD Racing Kart geboren is. Delré reed eerder al voor de kleuren van Mach1 en is eveneens de Belgische importeur voor het merk. 

Begin december kwam de FIA World Motorsport Council in Parijs samen voor de laatste vergadering van het jaar. Daarin werd Panta gekozen als brandstofleverancier voor het seizoen 2020. LeCont werd gekozen als bandenleverancier voor het Europees kampioenschap karting voor de OK en de OKJ klassen. De OK klasse zal eveneens het WK afwerken op banden van LeCont. MG op zijn beurt, zal de banden leveren voor het WK OKJ. Vega is de derde bandeconstructeur die tijdens officiele FIA evenementen banden mag leveren. Dat zal gebeuren voor het Europees- en wereldkampioenschap KZ en KZ2 alsook de AcademyTrophy. 

Foto's: FM-Images & TD Racing Kart
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 17 december 2019.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons