van der Horst

Nieuwssprokkels uit de endurance racerij, week 15

Start 2024 Michelin Le Mans Cup Barcelona
Start 2024 Michelin Le Mans Cup Barcelona
Het was weer een druk weekend wat endurance racen betreft, en we zijn het jaar nog maar pas begonnen. Meer en meer kampioenschappen vatten hun seizoen aan of zijn aan hun volgende manche toe. Zo komen dit weekend het FIA WEC in Imola, IMSA in Long Beach, 24H Series in Spa en de VW Fun Cup in Zandvoort in actie. Natuurlijk hoeven we u ook niet te vertellen dat er nog een paar nieuwtjes boven water kwamen, die we u zeker niet wilden onthouden. Een overzicht vind je hier.
High Class Racing - Ligier JS P320 Nissan
High Class Racing - Ligier JS P320 Nissan
*** De seizoensopener van de Michelin Le Mans Cup werd gewonnen door High Class Racing. Jens Reno Moller, maar vooral Tommy Foster, piloteerde de Ligier met bravoure richting de eerste overwinning van het team in de klasse. Zij eindigden met zeven seconden voorsprong op de R-Ace GP Ligier van Fabien Michal en Hadrien David, terwijl de Inter Europol Competition Ligier van Alexander Bukhantsov en Rik Koen als derde eindigde.

In GT3 werd het een heus Ferrari-feestje, dat de complete top vier inpalmde. Daar eindigde Matthew Kurzejewski en Alessandro Balzan bovenaan voor AF Corse, terwijl David Fumanelli en Frédéric Jousset voor Kessel Racing en Riccardo Agostini en Custodio Toledo met de tweede AF Corse bolide het podium vervolledigde.

Team Impul - Nissan Z NISMO GT500
Team Impul - Nissan Z NISMO GT500
*** In Japan is het nieuwe seizoen van het Super GT-kampioenschap afgetrapt. Daar kregen we een 1-2 voor Toyota. TGR Team au TOM's met Sho Tsuboi en Kenta Yamashita waren de winnaars. Overigens schreef Tsuboi geschiedenis, want hij was de eerste in 30 jaar die drie overwinningen op rij behaalde in het kampioenschap, de man won namelijk ook de laatste twee manches van vorig seizoen. TGR Team Sard van Yuhi Sekiguchi en Yuichi Nakayama eindigde als tweede, terwijl Stanley Team Kunimitsu met Naoki Yamamoto en Tadasuke Makino de eerste podium behaalde met de gloednieuwe Honda Civic Type R-GT. Bertrand Baguette kwam samen met Kazuki Hiramine niet verder dan een elfde plek.

In GT300 ging de overwinning naar de muta Racing INGING Toyota van Yuui Tsutsumi en Hibiki Taira. Zij hadden bijna vijf seconden voorsprong op de K2 R&D LEON Racing Mercedes van Naoya Gamou en Takuro Shinohara, en twintig op BMW M Team Studie x CRS van Seiji Ara en debutant Niklas Krütten.

Boutsen VDS - Mercedes-AMG GT3 Evo
Boutsen VDS - Mercedes-AMG GT3 Evo
*** Krijgen we Mercedes dan toch in een ACO-kampioenschap te zien? Sportscar365 sprak met Stefan Wendl, hoofd van de afdeling customer racing, en vertelde dat er een kans bestaat dat de Duitse constructeur toegelaten zou worden voor de European Le Mans Series. Dit jaar vielen zij en Audi naast de boot vielen voor een plek op de FIA WEC-grid in LMGT3. Na gesprekken met ACO zou er in de toekomst toch een mogelijkheid bestaan om op de grid van de ELMS te verschijnen, en zo ook een kans te krijgen om de bolides aan de start te krijgen voor de 24 uren van Le Mans.

Frikadelli Racing Team - Ferrari 296 GT3
Frikadelli Racing Team - Ferrari 296 GT3
*** Bij Frikadelli Racing gaat men een paar wijzigingen toevoegen voor de 24 uren de Nürburgring. Zo zullen Earl Bamber, David Pittard en Nick Catsburg niet van de partij zijn op de Ferrari. Luca Ludwig, Daniel Keilwitz en Felipe Fernandez Laser zullen hun plaats innemen, en krijgen nog wel versterking uit rangen van General Motors. Nico Varrone maakt namelijk zijn debuut tijdens de 24 uren. Frikadelli trekt naar de Groene Hel met het nummer 1 om zijn titel van vorig jaar te verlengen.

René Rast - Schubert Motorsport BMW M4 GT3
René Rast - Schubert Motorsport BMW M4 GT3
*** Afgelopen week werd er op de Hockenheimring ook een preseason test afgewerkt in het kader van de DTM. Daar was BMW oppermachtig op het einde van de tweedaagse, waarbij René Rast de snelste was, voor Sheldon van der Linde en Marco Wittmann. Van de vier georganiseerde sessies stond er alleen dinsdagnamiddag geen BMW bovenaan. Die eer ging naar Bathurst 12 Hour-winnaar Ayhancan Güven, voor teamgenoot Thomas Preining.

Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
*** Komend weekend staan er 27 wagens op de deelnemerslijst voor de eerste sprintrace van het seizoen in IMSA, die plaatsvindt in Long Beach. In GTP zijn er geen wijzigingen te noteren, op de lege plek bij Proton Competition na. In GTD zijn er wel wat wijzigingen. Hoewel GTD Pro niet van de partij is, komt Vasser Sullivan met hun twee Lexus RC F GT3's richting Californië. Daardoor worden de bezettingen wat door elkaar gehaald, en zal Ben Barnicoat met Parker Thompson samenrijden, terwijl Jack Hawksworth naast Frankie Montecalvo gaat zitten. Spencer Pumpelly valt dan in voor Roman de Angelis op de Heart of Racing Aston Martin en vervangt Stevan McAleer Katherine Legge op de Gradient Racing Acura voor de rest van het seizoen.

Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
*** In aanloop naar de 6 Hours of Imola krijgen Ferrari en Toyota de grootste reductie qua gewicht. Overigens krijgen alle wagens minder gewicht, behalve Peugeot. Zij komen aan de start met de nieuwe achtervleugel en zullen daarom de zwaarste wagen hebben op de baan. Hetzelfde verhaal wat kracht betreft. Praktisch alle wagens hebben meer vermogen gekregen, maar ook hier zal Peugeot starten met de basis instelling.

Jann Mardenborough
Jann Mardenborough
*** Jann Mardenborough keert na een decennium terug richting British GT. De Brit - die net zoals Wolfgang Reip via de Nissan GT Academy in de autosport terechtkwam - was de laatste jaren even uit beeld geraakt, totdat hij in het middelpunt van de belangstelling kwam via de film Gran Turismo. Tijdens de Silverstone 500 maakt hij een wederoptreden in eigen land met de McLaren 720S GT3 Evo van Team RJN, waar hij naast Chris Buncombe plaatsneemt. Mardenborough zelf is bezig met een terugkeer naar het circuit, waar hij vorig jaar nog probeerde op de grid van het FIA WEC of IMSA te geraken. Dat terwijl de Super GT ook nog steeds op zijn verlanglijstje staat.

Frits van Eerd, Rubens Barrichello en Jan Lammers
Frits van Eerd, Rubens Barrichello en Jan Lammers
*** Frits van Eerd werd vorige week veroordeeld voor corruptie via omkoping en fraude. De voormalige eigenaar van de supermarktketen Jumbo en Racing Team Nederland, werd in 2022 opgepakt wegens vermoeden van witwaspraktijken. Dit werd na een onderzoek van anderhalf jaar bevestigd. Samen met de hoofdverdachte in het onderzoek zal Van Eerd in september voorgeleid worden voor de rechtbank.


Foto's: Michelin Le Mans Cup - Nissan NISMO - Arne Simons - Racing International Photography/Günter Kortmann - DTM - Porsche AG - Georges de Coster - British GTDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Deutsche Tourenwagen Masters op maandag 15 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Long Beach en 6H Imola.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons