van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 19

Publiek 2024 FIA WEC 6 Hours of Spa
Publiek 2024 FIA WEC 6 Hours of Spa
Wie afgelopen weekend in Spa-Francorchamps was, was getuige van een uniek weekend. Tijd evenwel om u een aantal andere uitslagen mee te geven. Ook IMSA was actief in Laguna Seca, er werd geracet in Buriram voor de GT World Challenge Asia en de GT Open was actief in Hockenheim. Volgend weekend gaat in eigen land het Belcar Endurance Championship van start, trekt de GT World Challenge Europe Sprint richting Misano, en gaat de VW Fun Cup op Magny-Cours aan de slag. Voorts zijn er nog een paar nieuwtjes die we u zeker niet willen onthouden.
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
*** Het was het weekend van Porsche wat Hypercar/GTP betreft. In Laguna Seca wisten Nick Tandy en Mathieu Jaminet de geschiedenisboeken te halen. Zij bezorgden Roger Penske namelijk zijn 100ste overwinning bij de sportwagens, daags na de 100ste pole in Spa-Francorchamps. Felipe Nasr en Dane Cameron stuurden hun Porsche 963 naar een derde plaats, goed voor het 600ste en 601ste podium voor "The Captain" in IMSA. Alleen de Action Express Racing Cadillac van Pipo Derani en Jack Aitken wist zich ertussen te wurmen.

AO Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
AO Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
Ook feest voor Porsche in GTD Pro. Daar wisten Laurin Heinrich en Sebastian Priaulx de overwinning te behalen voor de AO Racing "Rexy" Porsche. Zij haalden het van de Pfaff Motorsports McLaren van Oliver Jarvis en Marvin Kirchhöfer, terwijl de Corvette Z06 GT3.R zijn eerste podium behaalde. Dit met dank aan Nick Catsburg en Tommy Milner.

In GTD blijft Winward Racing maar presteren. Al kregen Phillip Ellis en Russell Ward het cadeau, gezien de Turner Motorsports BMW van Robby Foley en Patrick Gallagher in de slotfase nog weggedrumd werd door een Acura GTP, waarna zij zich in hun 557ste wedstrijd tevreden moesten stellen met plaats twee. Tot slot mochten Elliot Skeer en Adam Adelson (Wright Motorsports Porsche) op de laagste podiumtrede plaatsnemen. 

Bryan Herta Autosport - Hyundai Elantra N TCR
Bryan Herta Autosport - Hyundai Elantra N TCR
*** Ook Denis Dupont kwam in actie in de Michelin Pilot Challenge, maar hij haalde niet het verhoopte resultaat met de Bryan Herta Autosport Hyundai. Onze landgenoot eindigde samen met Preston Brown als achtste. De winst in de TCR-klasse ging naar de ongenaakbare JDC-Miller Motorsports Audi van Chris Miller en Mikey Taylor, terwijl in GS de MIA McLaren van Jesse Lazare en Michael de Quesada van pole naar winst reed.

Absolute Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
Absolute Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
*** Na een lastig weekend in Sepang, liep het beter voor Alessio Picariello en Anthony Liu in de Absolute Racing Porsche. Op zaterdag eindigden zij als vijfde algemeen en tweede in Pro-Am, terwijl op zondag zelfs het podium gehaald werd met een derde plaats. De overwinningen werden verdeeld tussen de Audi Sport Team Absolute Audi van Ruo Hang Huang en Markus Winkelhock en de Origine Motorsport Porsche van Wei Lu en Patrick Pilet.

Oregon Team - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
Oregon Team - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
*** In Hockenheim kregen we in GT Open eveneens twee verschillende winnaars. Zaterdag bezorgden Jordan Pepper, Alessio Deledda en Oregon Team Lamborghini zijn eerste wereldwijde overwinning van het seizoen. Zij hielden de Team Motopark Mercedes van Diego Menchaca en Marcos Siebert en de Spirit of Race Ferrari van Nicola Marinangelli en Vincent Abril achter zich.

AF Corse - Ferrari 296 GT3
AF Corse - Ferrari 296 GT3
Op zondag was het dan weer de beurt aan de Eastalent Racing Audi van Simon Reichert en Christopher Haase. Zij wonnen zeer dominant, met vijftien seconden voorsprong op het duo Menchaca-Siebert. De derde plaats ging dan weer naar Gustav Bergström en Nico Menzel in de Car Collection Motorsport Porsche. Ook Laurent de Meeus was van de partij in Pro-Am met Jamie Stanley. Op zaterdag eindigden zij als vijfde in klasse, terwijl het duo zondag pas als twaalfde aantikte.

De ravage na de crash tussen Earl Bamber en Sean Gelael
De ravage na de crash tussen Earl Bamber en Sean Gelael
*** Mocht de beslissing van het FIA WEC in Spa u hebben verbaasd, dan was u niet alleen. Ook in de mediaruimte waren reeds mensen vertrokken in de veronderstelling dat er niet meer verder geracet werd. Sommigen waren net klaar met inpakken om uiteindelijk toch alles terug op tafel te leggen. De beslissing was ook zeer ongewoon, want nog nooit werd er extra tijd geplakt aan een race ook al bestaat hierover regelgeving in het sportief reglement van het kampioenschap. De organisatoren wilden de race laten eindigen op een sportieve manier, al waren sommige teams en vrijwilligers er niet even blij mee.

Cadillac Racing - Cadillac V-Series.R
Cadillac Racing - Cadillac V-Series.R
*** Overigens werd Cadillac Racing, dat betrokken was bij het stilleggen van de wedstrijd, later op de avond bestraft. De stewards achtten Bamber verantwoordelijk voor de crash en hij zal bij de volgende afspraak in Le Mans een gridpenalty krijgen van vijf plaatsen. Overigens krijgt de Nieuw-Zeelander ook drie penalty punten op zijn licentie erbovenop.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
*** Porsche Motorsport-patron Urs Kuratle verduidelijkte waarom Sebastian Vettel toch niet aan de start komt tijdens de 24 uur van Le Mans. Hij achtte het niet het juiste moment om de meervoudig wereldkampioen Formule 1 te integreren in het programma, maar liet de deur wel op een kier voor de toekomst.

AO Racing - Oreca 07 Gibson
AO Racing - Oreca 07 Gibson
***Wie volgende maand naar Le Mans trekt, zal een speciale livery kunnen bewonderen: de AO by TF Sport "Spike". PJ Hyett besloot om de livrei die men gebruikt in Amerika ook in Frankrijk te showen. De Amerikaan komt daar aan de start met Louis Delétraz en Alex Quinn. Na zijn debuut in de Porsche "Rexy", heeft Hyett nog een openstaande rekening met de roemruchte race. Allons-y!

Foto's: Gert Starckx - Porsche AG - Bryan Herta Autosport - Fanatec GT World Challenge Asia - GT Open - Vincent Wouters - Thomas Smets - Racing International Photography/Günter KortmannDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op maandag 13 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Laguna Seca en Hockenheim.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons