van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 8

Peugeot TotalEnergies
Peugeot TotalEnergies
Hoewel het FIA WEC zijn seizoen gestart is op een valse noot, komen de wagens vandaag en morgen voor het eerst in actie, met het oog op de Qatar 1812 km. Terwijl bij de teams iedereen een paar dagen of hard moest zwoegen om klaar te geraken voor de test of noodgedwongen met de vingers zat te draaien, blijft de nieuwsmolen verder draaien. Zo ook de afgelopen week, met nieuwtjes uit verschillende hoeken.
Ferrari AF Corse
Ferrari AF Corse
*** Ondanks de vertraging, zal de Prologue nog steeds van goudwaarde moeten blijken voor de ACO. Men gaat namelijk de komende twee dagen een nieuwe manier testen om de Balance of Performance te bepalen. Dit zowel voor de Hypercar-klasse als voor LMGT3. Al wordt voor de eerste meer gefocust op energie, terwijl bij de GT's er meer gespeeld zal worden met de motorafstelling. Hoe het hele systeem in elkaar steekt is voorlopig nog koffiedik kijken, maar zeker is dat deze bop pas vanaf Imola in zal gaan.

*** Vorige week werd Josh Caygill bevestigd als laatste piloot bij United Autosports voor hun debuut met McLaren in het FIA WEC, naast Nico Pino en Marino Sato. Caygill zal evenwel niet aanwezig zijn in Le Mans waar hij het stuur overlaat aan Hiroshi Hamaguchi. Een opvallende naam, gezien die de afgelopen seizoenen vooral met een Lamborghini reed voor Iron Lynx. Overigens is dit niet de enige wijziging, want Pino zal in Le Mans deelnemen met de LMP2. Wie daar de vervanger wordt, wordt later bekend gemaakt.

Cadillac Racing - Cadillac V-Series.R
Cadillac Racing - Cadillac V-Series.R
*** In Le Mans komen er veel debutanten aan de start, ook in de Hypercar-klasse. Na de bevestiging dat Cadillac Racing twee bolides mag inzetten tijdens de Franse klassieker, was Alex Palou ook zeker van zijn plaats in de #2 met Earl Bamber en Alex Lynn. Daar vervangt hij Sébastien Bourdais, die tijdens de 24 uren de overstap maakt naar zijn IMSA-collega's Renger van der Zande en Scott Dixon.

Wayne Taylor Racing with Andretti - Acura ARX-06
Wayne Taylor Racing with Andretti - Acura ARX-06
*** Enkele weken terug kon u bij ons al lezen dat Honda voorlopig nog niet in het FIA WEC te zien zal zijn, gezien de motoren voor de Formule 1 prioriteit krijgen. Dat is echter buiten de piloten gerekend. Zo verklaarde Filipe Albuquerque aan Sportscar365 dat hij de strijd nog niet opgeeft. De Portugees hoopt dat het hoofd van HRC Koji Watanabe alsnog kan overtuigd worden om van gedacht te veranderen. 

*** AF Corse blijft de rangen uitbreiden. Naast het FIA WEC is het team van Amato Ferrari ook nog in andere kampioenschappen actief zodat het  wel extra piloten kan gebruiken. Daarom vervoegen Vincent Abril en David Vidales de Italiaanse equipe. Abril komt na zijn omzwervingen bij Bentley en Mercedes eindelijk terecht bij Ferrari. In 2022 kwam hij al uit voor het team in Le Mans, waar hij de pole bemachtigde in LMGTE Am. Vidales komt dan weer uit de Super Formula Light, waar diens overstap naar Super Formula niet lukte. Waar beiden zullen uitkomen, wordt later bekend gemaakt.

Barwell Motorsport - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
Barwell Motorsport - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
*** Vorige week kon u al lezen dat Barwell Motorsport twee Lamborghini's gaat inzetten in de British GT, maar het team brengt er evenveel aan de start brengen in de GT World Challenge Europe, dit zowel voor Sprint als Endurance. Sandy Mitchell krijgt Rob Collard naast zich voor de Sprint op de #78, terwijl Till Bechtolsheimer en Antoine Doquin zijn teamgenoten worden in de Endurance. De #72 gaat dan weer naar Patrick Kujala en Gabriel Rindone voor de Sprint. Wie hun derde piloot wordt in de Endurance Cup wedstrijden is nog niet gekend.

Luca Stolz - Mercedes-AMG Team HRT Mercedes-AMG GT3 Evo
Luca Stolz - Mercedes-AMG Team HRT Mercedes-AMG GT3 Evo
*** Mercedes is rond met zijn rijdersbezettingen voor het komende seizoen in de DTM. En er zijn toch wel wat wijzigingen bij het merk met de ster, want zo verdwijnt Landgraf Motorsport al na één seizoen uit het kampioenschap. Hiermee blijven alleen Haupt Racing Team en Winward Racing over met elk twee wagens. Bij HRT behoudt men met Luca Stolz en Arjun Maini dezelfde twee namen, terwijl Winward Racing kan rekenen op Lucas Auer en Maro Engel. Deze laatste vervangt David Schumacher en zal voor de 130ste verjaardag van het merk met een speciale livery rijden. 

Ford SuperVan 4.2
Ford SuperVan 4.2
*** In Bathurst was Mercedes een (onofficieel) record rijker met Jules Gounon en een aangepaste Mercedes-AMG GT3, een record dat welgeteld een week op de tabellen stond. Afgelopen weekend werd dit met drie tienden verbeterd door Romain Dumas in... een Ford SuperVan 4.2. De wagen, die 2000 elektrische pk's onder zijn motorkap heeft steken, verbeterde de besttijd tijdens de seizoensopener van de Supercars in Australië. Opvallend feit, de wagen was ook aanwezig tijdens de Repco Bathurst 12 Hour, waar Dumas toen demo-ronden reed.

Foto's: Georges de Coster - Racing International Photography - Barwell Motorsport - Thomas Smets - Ford PerformanceDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op maandag 26 februari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Prologue Qatar.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons