van der Horst

24H Le Mans: Nissan bevestigt terugkeer naar Le Mans met GT-R LM Nismo LMP1

Nissan GT-R LM Nismo LMP1
Nissan GT-R LM Nismo LMP1
Het zat er al een tijdje aan te komen en het nieuws werd vanmiddag op een voorstelling in het hartje van London bevestigd; Nissan neemt in 2015 deel aan de 24 uren van Le Mans en het FIA World Endurance Championship met twee gloednieuwe en naar eigen zeggen onconventionele LMP1’s. Voor het eerst sinds lang zullen vier constructeurs het dus tegen elkaar opnemen in de topklasse van de endurance racerij, met naast Audi, Toyota en Porsche nu dus ook Nissan. Het strijdwapen waarmee het Japanse merk in actie zal komen, draagt de naam Nissan GT-R LM Nismo LMP1, maar op de presentatie werd het doek vooralsnog niet gelicht van de op Godzilla geïnspireerde prototype.
  • STX Motorhomes
Nissan R90C
Nissan R90C
Na de Nissan Deltawing in 2012 en de ZEOD RC waarmee onder meer onze landgenoot Wolfgang Reip dit jaar in actie komt in Le Mans, neemt Nissan nu dus volgende stap, mede geïnspireerd door het nieuwe technische reglement dat veel vrijheid biedt en innovatie in de hand werkt. "Wij juichen de ACO en de FIA toe voor het werk dat ze hebben geleverd om de regels goed te krijgen," verklaarde Nissan Executive Vice President Andy Palmer. "LMP1 is niet alleen een wapenwedloop, onze rivalen hebben elk gekozen voor verschillende technische benaderingen en wij zullen net hetzelfde doen. We willen winnen op een geheel andere manier dan onze concurrenten. We zullen niet komen opdagen met een wagen die in feite weer gewoon een andere hybride is die eruit ziet als een Porsche, Audi of Toyota. Het is onze bedoeling om iets te doen dat een beetje anders is. "

Nissan ZEOD RC
Nissan ZEOD RC
Voor Nissan is het nu alle hens aan dek om de wagen op te grid te krijgen in 2015. Wie de Nissan GT-R LM Nismo LMP1’s zal besturen, is nog niet geweten, al gaf de Japanse constructeur al mee zowel binnen de eigen rangen als daarbuiten te zullen kijken. Het is niet ondenkbaar dat Wolfgang Reip voor het project zou kunnen worden geselecteerd, een goede beurt met de ZEOD RC volgende maand in Le Mans zou hem alvast heel wat op weg helpen. Het plan is momenteel om in oktober een intensief testprogramma aan te vatten om de LMP1 vervolgens gedurende twee seizoenen te racen.

22ead1d7873fff53426023d1fe9ac08f6f6a7a59.jpg
Het nieuwe LMP1-programma gaat overigens niet ten koste van de andere motorsport activiteiten van Nissan, zo bevestigde het merk zijn engagement in GT3, Super GT, V8 Supercars en LMP2 (motoren).





Foto's: Nissan



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24 Heures du Mans op vrijdag 23 mei 2014.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons