van der Horst

Noël Van den Eeckhout overleden

Noël Van den Eeckhout & Eddy Van Esch - Charouz Toyota Corolla 16V
Noël Van den Eeckhout & Eddy Van Esch - Charouz Toyota Corolla 16V
Op 26 juli is gewezen autopiloot Noël Van den Eeckhout ons veel te vroeg ontvallen. De ex Duindistel-rijder werd amper 68 jaar en reed een mooi gevarieerd palmares bij elkaar. Zijn volledige palmares neerpennen zou ons te ver leiden, maar zijn voornaamste wapenfeiten willen we jullie niet onthouden. Noël was een familieman, een levensgenieter en vooral een gentleman op en naast het circuit.
Van den Eeckhout - De Coninck / Alfa Romeo GTV
Van den Eeckhout - De Coninck / Alfa Romeo GTV
Na de karting ging de Oost-Vlaming richting rally waarin hij vooral het nationaal kampioenschap betwistte in een BMW. Maar hij ging ook over de grenzen en reed ondermeer met een Alfa Romeo GTV in Antibes in het kader van de toenmalige challenge trident. Noël reed de meeste van zijn rally’s met Piet Desloovere en Rik De Coninck. Twee rasechte copiloten die spijtig genoeg ook onlangs zijn overleden. Ook van het ruigere 4X4 werk zoals de ‘Ronde van België’ was hij niet vies.

Noël Van den Eeckhout - winst in 24H Zolder '84 & '85
Noël Van den Eeckhout - winst in 24H Zolder '84 & '85
Van den Eeckhout - Van Mol met ex Linder BMW DTM -2500
Van den Eeckhout - Van Mol met ex Linder BMW DTM -2500
Maar de meeste Belgische autosportfans zullen zich Noël blijven herinneren op circuit toen hij met een GTL BMW E21 in 1984 en 1985 tweemaal op rij de 24 Hours of Zolder wist te winnen. Samen met ‘Gustavson’ / Rik De Mey en Patrick De Wulf / Bruno Clemens. Nadien was hij nog nationaal en Europees met Guy Van Mol actief met een BMW E30 ex Linder Rennsport waarmee Winni Vogt in 1984 nog de klasse won in de toenmalige DTM. Hij ging ook aan de slag met het intussen gerenommeerde Tsjechische Charouz Racing in het Europees kampioenschap met een Toyota Corolla 16V die hij deelde met Eddy Van Esch en Antonin Charouz. Hij was ook enkele malen actief tijdens de 24 Hours of Spa met ondermeer de broers Holvoet in een gelijkaardige Toyota Corolla 16V.  

Noël Van den Eeckhout - Caterham Super 7
Noël Van den Eeckhout - Caterham Super 7
In de nazomer van zijn autosportcarrière was hij met zonen Sven en Kirsten ook actief binnen verschillende kampioenschappen van de Caterham Super 7.

Vele anciens binnen de autosport zullen zich Noël blijven herinneren als een vriendelijke en gepassioneerde man met het hart op de juiste plaats.

Langs deze weg willen we onze oprechte deelneming betuigen aan zijn echtgenote, kinderen, kleinkinderen, familie en de vele vrienden van Noël.

Foto's: Noël Van den Eeckhout / Daniel Delien
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 3 augustus 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons