van der Horst

Nogaro: Het Belgian Audi Club Team WRT start het seizoen met dubbele winst!

Podium Championship Race Pro Cup
Podium Championship Race Pro Cup
De nieuwe FIA GT Series kenden in Nogaro een opwinnende start en ook voor het Belgian Audi Club Team WRT kon het seizoen moeilijk beter starten na dubbele winst in de hoofdrace op maandag en een tweede plaats in de kwalificatierace op zondag. Bovendien pakte het team in Pro-Am dit weekend een eerste en tweede plaats. Op het circuit oogde het trouwens allemaal nog wat indrukwekkender want René Rast en Nicky Mayr-Melnhof, die op zondag al tweede eindigden, behaalden op maandag de algemene zege en zorgden voor een 1-2-3. Na de race kreeg het Pro-Am duo echter 30” straftijd omdat tijdens de pitstop de motor niet tijdig werd uitgeschakeld. Ondanks het feit dat ze zo uiteindelijk pas zesde (tweede in Pro-Am) eindigden, maakten ze toch indruk dit weekend. Zo kregen ploegmaats Frank Stippler-Edward Sandström, die toch al de volle buit pakten in de Pro Cup, in de hoofdrace de algemene zege in de schoot geworpen, terwijl Stéphane Ortelli-Laurens Vanthoor als tweede eindigden. Beide wagens kenden na een ongelukkige race op zondag dus toch een mooi einde van het Paasweekend.
“Wat een fantastisch maar emotioneel weekend”, aldus een nog steeds overdonderde Team Principal Vincent Vosse. “Moeilijk om te beschrijven hoe ik me op dit moment voel, maar ik weet dat er drie dingen zijn waaraan dit succes is te danken. Er is de sterkte van de Audi R8, waarvoor we Audi Sport moeten bedanken. Ten tweede heeft het team prachtwerk geleverd, vooral dan tijdens de pitstops waarbij we enkele concurrenten de loef wisten af te steken. En tot slot zijn er de prachtprestaties die al onze piloten hebben geleverd en vooral dan vandaag. Zoals steeds, en dat geldt voor gelijk welke autosportdiscipline, is het in de regen dat piloten het verschil kunnen maken.  De stints van Edward en Laurens waren magnifiek en ook Nicky kende een ongelofelijk weekend. Vergeet trouwens niet dat hij geen pro is. En wat gezegd van René die heel erg snel onderweg was, terwijl Frank en Stéphane zoals steeds de perfectie benaderden. Het is als team een eer om met zo een rijders en in zo een sfeer te kunnen werken.”
 
Al in de kwalificaties liep het voor het Belgian Audi Club Team WRT zoals gehoopt, met de drie wagens in de top 10 en uiteindelijk de pole als ultieme bekroning. In de ‘Superpole’ - nieuw dit seizoen - klokte René Rast de snelste tijd en loodsten Stippler en Ortelli hun R8 LMS ultra naar plek drie en vier.
 
In de kwalificatierace pakte Rast de leiding en werd meteen op de huid gezeten door Parente. Laurens Vanthoor verging het minder goed want de Limburger werd in de eerste rechtse het gravel ingeduwd door een van de BMW’s en moest helemaal achteraan aansluiten. Vooraan vochten de leiders een harde strijd uit (“op het scherp van de snee maar fair”), maar de Duitser van WRT gaf niet toe. Met Sandström op de derde en Vanthoor op de vijfde plek, mede dankzij het uitrukken van de safety car, leek alles prima onder controle. Tot het het voor de #13 fout ging tijdens de pitstop: een probleem met een zekering leidde tot een voortijdige opgave. Niet veel later werd de #11 een tweede maal aangereden waardoor Ortelli lek reed en in de rondte ging. Hij kon verder maar meer dan een 16de plaats zat er niet meer in. Dankzij een heel snelle pitstop van de WRT-crew had Mayr-Melnhof vooraan wat ademruimte maar een ontketenende Sébastien Loeb reed het gat alsnog dicht en ging de Oostenrijker in extremis nog voorbij.
 
Op maandag regende het in Nogaro en de wedstrijdleiding besliste om achter de safety car te starten. Mayr-Melnhof deed wat hij moest doen en verdedigde succesvol zijn tweede plaats, terwijl in de achtergrond Ortelli en Stippler zich door het peloton worstelden en als 10de en 12de het stuur af te staan. Ook nu bleek de pitstop van cruciaal belang want Rast reed als leider de baan op en ook Sandström (P4) en Vanthoor (P8) maakten heel wat plaatsen goed. Parente ging echter op zoek naar de leiding, en tikte daarbij Rast aan, die op zijn beurt in de rondging. Een drive-through voor de McLaren rijder en Rast zegevierde. Tijdelijk echter wat na de race beslisten de stewards de Audi R8 LMS #12 30” straftijd toe te kennen. In de eindfase van de race trokken Sandström en Vanthoor nog alle registers open en de twee die duidelijk in de vorm van hun leven verkeren, finishten respectievelijk op een tweede en derde plaats, wat later dus een 1-2 zou worden. “Zonder twijfel een van de beste races uit mijn carrière”, aldus een overgelukkige Laurens Vanthoor. Sandström dankte dan weer de weergoden: “De Scandinavische weersomstandigheden kwamen precies goed uit!”
 
De twee mooie vierde plaatsen van Clubleden Anthony Kumpen and Enzo Ide met hun Audi R8 van Phoenix Racing maakten het succes voor de Belgian Audi Club compleet.
 
Na deze schitterende seizoenstart, kan het Belgian Audi Club Team WRT nu vol vertrouwen toewerken naar de tweede ronde van de FIA GT Series, over drie weken in het eigen Zolder. Een week eerder trekt het team naar Monza voor de start van de Blancpain Endurance Series.

Belgian Audi Club pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA GT Series op dinsdag 2 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Coupes de Pâques.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons