van der Horst

Noorwegen: Reinis Nitiss voorlopig op pole voor Doran in Hell

Citroën voor Ford, Volkswagen en Peugeot
Citroën voor Ford, Volkswagen en Peugeot
Op zaterdag zijn reeds twee kwalificatieheats verreden voor de derde manche van het WK RallycrossRX in het Noorse Hell. Deze wedstrijd is tevens de tweede manche voor het EK RallycrossRX. De Letse ex Europees kampioen Super1600, Reinis Nitiss was vandaag de meest regelmatige in zijn OlbergsMSE Ford Fiësta met een snelste chrono in de eerste manche en een tweede snelste tijd in de tweede heat na de Brit Liam Doran in diens Citroën DS3. Op zondag worden nog twee kwalificatieheats verreden waarna de twaalf best geklasseerden zich mogen opmaken voor de halve finale en nadien de finale met de drie snelsten van iedere halve finale.
Liam Doran - Citroën DS3 Supercar
Liam Doran - Citroën DS3 Supercar
Het begon slecht voor de twee leiders in het WK en EK, de Noor Andreas Bakkerud en de Zweed Robin Larsson. Bakkerud maakte een spin toen zijn zetel was los gekomen, terwijl Larsson zelfs niet aan rijden toekwam wegen technische problemen op zijn Audi S1. Larsson pakte een 10de chrono in de tweede heat tegenover een 12de voor Bakkerud. Beide kampioenschapsleiders komen dus momenteel nog niet in de buurt van de halve finales.

De teammaat van Bakkerud, de Let Nitiss doet het voortreffelijk met een voorlopige pole, waardoor de actuele vierde in de tussenstand van het kampioenschap een gouden zaak kan doen morgen. Maar ook Petter Solberg staat voorlopig in de finales. De Noorse thuisrijder moest zich in de eerste heat tevreden stellen met de 15de chrono, net na broer Henning, maar de ex wereldkampioen Rally herpakte zich in de tweede heat met een derde tijd.

Tidemand en Ekström - Audi S1 Supercar
Tidemand en Ekström - Audi S1 Supercar
Ook Volkswagen doet het voorlopig uitstekend met een derde plaats voor Heikkinen en een vijfde voor Marklund. Tussen de beide Polo’s staat uittredend Europees kampioen de Rus Timerzyanov met de Peugeot 208 uit de stal van Hansen Motorsport. De tweede Peugeot uit het team van Kenneth Hansen staat met zoon Timmy op de zesde plaats voor Petter Solberg, Öhman, Hedström, Grosset-Janin, Tidemand en Villeneuve. Zo ziet de top 12 eruit die voorlopig in de halve finales zitten. Voorlopig, want morgen kan er nog veel veranderen.
Onze landgenoten Koen Pauwels en Jos Jansen staan vooropig 23ste en 32ste. De debuterende Audi’s S1 van Tidemand en Ekström staan voorlopig 11de en 19de.

Start Super1600
Start Super1600
In Super1600 staat opnieuw geen maat op de Rus Zagumennov met na hem in volgorde Linneman, Misiulia en Shigabutdinov, toevallig ook de top 4 in de tussenstand van het kampioenschap.

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 14 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hell.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons