van der Horst

Noorwegen: Hansen opnieuw de snelste na eerste dag

Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Noorwegen, het land van Petter Solberg, Andreas Bakkerud, Tord Linnerud en nog tal van andere snelle mannen is momenteel bezet gebied door het Zweedse Hansen Motorsport en Peugeot, met een voorlopige pole voor huispiloot Timmy Hansen en zijn Franse teammaat Davy Jeanney op de tweede plaats. De Russische ex-Europees kampioen Timur Timmerzyanov staat met een Ford Fiesta van Olbergs MSE op een derde plaats na twee kwalificatieheats. De enige thuisrijder die momenteel van zich laat spreken na de eerste dag is Volkswagenrijder bij Marklund Motorsport, Tommy Rustad die de voorlopige pole heeft in de derde manche van het European RX en zich mengt tussen de World RX rijders met onder meer een vierde algemene chrono.
Tommy Rustad - VW Polo Supercar
Tommy Rustad - VW Polo Supercar
Met het Noorse Hell zijn de piloten van het WorldRX terug van een ommetje richting Canada om op het Europese continent de achtste manche van het WK te betwisten. Voor de World RX-rijders de achtste op een totaal van dertien, terwijl de European RX rijders in Finland de derde manche afwerken op een totaal van vijf. Uiteindelijk passeerden 44 Supercars de inschrijvingstafel waarvan 24 in World RX en 20 in European RX. Deze rijden samen tijdens de kwalificaties, maar worden opgesplitst in tweemaal de beste twaalf die dan elk twee halve finales rijden en twee finales.

Voor de derde maal op rij was de Zweed Timmy Hansen in zijn Peugeot 208 de beste op de eerste dag. Geen toeval, de zoon van meervoudig kampioen Kenneth Hansen is net als zijn wagen in bloedvorm. Ook ploegmaat Davy Jeanney die reeds twee overwinningen op drie wedstrijden boekte voor Hansen Motorsport en won in Canada, staat voorlopig tweede achter zijn ploegmaat.

Henning Solberg - Ford Fiësta Supercar
Henning Solberg - Ford Fiësta Supercar
Thuisrijder en regerend wereldkampioen Petter Solberg was in zijn Citroën nochtans de snelste in de eerste kwalificatieheat en stond even op een virtuele pole. Tijdens de tweede run van de eerste dag reed hij echter lek op een curbstone met een 23ste chrono als resultaat. Hij staat momenteel op een voorlopige zevende plaats, net voor broer Henning Solberg, en is dus voorlopig geplaatst voor de halve finale.


Koen Pauwels - Ford Focus Supercar
Koen Pauwels - Ford Focus Supercar
De andere snelle Noor, Andreas Bakkerud, met een Ford Fiesta van Olbergs MSE lukte een valse start in de eerste heat en moest zodoende tweemaal door de joker met een 22ste tijd als resultaat. Maar via een vierde chrono in de tweede heat kon hij opklimmen naar een voorlopige 11de plaats.
De mannen van de regelmaat werden beloond. Hansen staat via een derde en een eerste chrono op de pole voor teammaat Jeanney met tweemaal een tweede chrono. De Rus Timerzyanov klokte een zesde en een derde tijd. Enkele toppers die zich binnen de WK RX in de gevarenzone bevinden zijn ondermeer Mattias Ekström, Liam Doran, PG Andersson (breuk aan stuurhuis) en Toomas Heikkinen (motor).

Zoals reeds gezegd staat de Noor Tommy Rustad op de voorlopige pole in het European RX terwijl onze enige landgenoot in het gezelschap, Koen Pauwels, een 13de plaats bezet en dus nog uitzicht heeft op de halve finales en wie weet zelfs de finale.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 22 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Norway.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons