van der Horst

Noorwegen: Wie stopt Johan Kristoffersson?

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
De Zweed Johan Kristoffersson heeft in het Noorse Hell zijn vierde wedstrijd van het seizoen 2018 in het Wereldkampioenschap Rallycross gewonnen. Vier zeges op vijf wedstrijden; dit is het schitterende gemiddelde dat de Zweed uit zijn Volkswagen Polo puurde. Het is nu reeds zeker dat de regerende kampioen gezien zijn voorsprong van 31 punten na de manche in Zweden als leider de vakantie ingaat.
  • Dreamdrive
Kristoffersson, geflankeerd door Ekström en Solberg
Kristoffersson, geflankeerd door Ekström en Solberg
Kristoffersson is opnieuw aan een indrukwekkend seizoen bezig en is ontegensprekelijk de snelste rijder van het moment. We moeten er uiteraard bij vermelden dat we ons niet van de indruk kunnen ontdoen dat vooral in Noorwegen de VW Polo het snelste wapen was.

Na reeds drie manches te hebben gewonnen, heeft de razendsnelle Zweed nu ook de eerste van de twee wedstrijden gewonnen van het Scandinavische luik dat de eerste seizoenshelft afsluit. In Noorwegen, op de snelle en spectaculaire omloop van Hell, was er niemand opgewassen tegen de regerende wereldkampioen. Kristoffersson slaagde erin om de vier snelste chrono’s tijdens de kwalificaties achter zijn naam te zetten en nadien de halve finale en de finale te winnen. Hij
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
pakt dus de volle puntenpot, terwijl zijn naaste achtervolger in het kampioenschap, Sébastien Loeb voor het eerst dit seizoen niet in de finale en dus ook geen vijfde podium op rij pakt; zodoende kon de Zweed zijn voorsprong gevoelig uitdiepen. Misschien heeft de Fransman het een beetje aan zichzelf te danken, want tijdens een goede derde kwalificatie vergat Loeb te gaan jokeren en verloor kostbare punten en plaatsen in de halve finale. Geen Renault's van reguliere WK rijders Chicherit en Grosset-Janin ditmaal in de halve finales, terwijl ook de Rus Timerzyanov een off-weekend kende in zijn Hyundai.

Start finale
Start finale
Met Kirstoffersson, Timmy Hansen, Bakkerud, Ekström, Solberg en Kevin Hansen kregen we toch opnieuw een finale met de drie grote merken. De WK-leider kwam het snelst uit de startblokken en achter hem kwam het tot een lichte aanvaring tussen Timmy Hansen en Ekström waardoor de Peugeot-rijder de controle verloor over zijn wagen en dwars voor Bakkerud uitkwam. Die duwde de wagen een eind voorruit waardoor beiden achteraan moesten aansluiten. Hierdoor kon Solberg naar de tweede positie doorglippen, terwijl Ekström en Kevin Hansen onmiddellijk gingen jokeren. De twee VW Polo’s reden richting een dubbel tot Solberg in de voorlaatste ronde ging jokeren op het moment dat Ekström de snelste ronde in de wedstrijd neerzette. De Noor verhuisde naar de derde plaats maar mocht toch richting podium voor eigen volk. Het lukt Solberg maar niet om in zijn vijfde deelname op het thuisfront te winnen.
Kristoffersson doet een schitterende zaak in het kampioenschap en vergroot zijn voorsprong op Loeb van 14 naar 31 punten. Gezien er maximum 30 punten per weekend kunnen worden gescoord, weten we nu reeds wie na Zweden als leider richting de tweede seizoenshelft vertrekt in Canada. Achter de autoritaire leider was het knokken voor de ereplaatsen met Loeb die nog amper twee punten voor heeft op Solberg die op zijn beurt respectievelijk amper 1 en 5 punten voor staat op het Audi-duo Bakkerud en Ekström. Timmy Hansen sluit de top 6 af.

Binnen drie weken staan de heren opnieuw aan de start in het Zweedse Höljes.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 10 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Norway.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons