van der Horst

Nordschleife: Hyundai domineert kwalificatie met pole voor Björk, voor Muller en Michelisz (UPDATE)

Thed Björk - Yvan Muller Racing Hyundai i30 TCR
Thed Björk - Yvan Muller Racing Hyundai i30 TCR
Hyundai blijft ook na de aanpassingen van zowel BoP als compensatiegewicht domineren. De Koreaanse constructeur lukte op de Nordschleife in de veertig minuten lange kwalifikatiesessie voor race 1 met Thed Björk, Yvan Muller en Norbert Michelisz de snelste drie tijden. Honda-vertegenwoordiger Esteban Guerrieri bleef als enige non-Hyundai-piloot binnen dezelfde seconde, de Argentijn ging zelf Rob Huff, René Rast en Gabriele Tarquini vooraf. Gordon Shedden debuteerde in de Groene Hel met een achtste tijd voor het Boutsen-Ginion-duo Tom Coronel en Benjamin Lessennes.
Denis Dupont - Comtoyou Audi RS3 LMS
Denis Dupont - Comtoyou Audi RS3 LMS
Thed Björk die hier vorig jaar in het WTCC reeds won, prijkt al na zijn eerste ronde helemaal bovenaan de tabel voor Michelisz en Huff maar de Zweed knijpt bij zijn tweede poging nog eens drie seconden van zijn besttijd af. Michelisz van zijn kant gaat even in de fout en breekt daarop zijn tweede ronde af, Yvan Muller weet inmiddels naar P2 door te stoten, op welgeteld 79/1000sten van zijn werknemer bij YMR.
René Rast lijkt na zijn derde rondje op weg naar P3 achter de beide Yvan Muller Racing Hyundai's tot zowel Michelisz, Guerrieri als Huff hun chrono scherper stellen en de Duitse wildcard-rijder naar de zesde startplaats terugwijzen. Ook Tarquini kent problemen maar de puntenleider verbetert bij het vallen van de vlag alsnog naar P7. WRT-rijder Gordon Shedden heeft lessen getrokken uit diens sortie in FP1 en snelt voor zijn debuut op de Ring naar een sterke achtste tijd.

Tom Coronel - Boutsen-Ginion Honda
Tom Coronel - Boutsen-Ginion Honda
Ook Tom Coronel en de jonge Benjamin Lessennes steken met hun tweede ronde vooraan de neus aan het venster maar het Boutsen-Ginion-duo valt in de slotminuut uiteindelijk terug naar een nog altijd puntenzwangere vijfde startrij. Lessennes die de omloop enkel kent van de simulator, wint in een prangende laatste ronde zowaar het slipstreamgevecht met merkgenoot Yann Ehrlacher, de Elzasser moet vrede nemen met een elfde tijd.

Frédéric Vervisch - Comtoyou Audi RS3 LMS
Frédéric Vervisch - Comtoyou Audi RS3 LMS
Jean-Karl Vernay stelt teleur met een twaalfde tijd, de Fransman doet het minder goed dan WRT-stalgenoot Shedden en staat  4.3 seconden bij polesitter Björk in het krijt. Ook de vijftiende tijd van Fred Vervisch, die nipt Comtoyou-teamgenoot Denis Dupont voorafgaat, beantwoordt geenzins aan de hooggespannen verwachtingen van de West-Vlaming.
Net zo min als o.m. René Rast die na een tik met de rail goed weg komt, weten noch Mehdi Bennani, noch Aurelien Panis, Zsolt Szabo en Norbert Nagy hun montuur ongeschonden te houden. Hun respectieve mecaniciens hebben weliswaar ruim de tijd om de bolides weer racefit te krijgen voor race 1 die om 19u45 van start gaat.

UPDATE: WRT-rijders René Rast en Gordon Shedden krijgen tien plaatsen gridstraf wegens non-respect van de gele vlaggen. Rast start hierdoor niet als zesde maar vertrekt pas als vijftiende. Shedden moet zijn achtste startplaats inleveren en vertrekt pas als 17de. 
​Ook Benjamin Lessennes moet drie plaatsen op de grid achteruit om een andere wagen te hebben geblokkeerd, de Boutsen-Ginion-rijder vertrekt straks vanop de elfde plaats.
 
 
Foto's: FIA WTCR/DPPI & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op donderdag 10 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Nürburgring.
  • NASCAR American Festival

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons