van der Horst

Norma pakt dominante zege in 24 Hours of Zolder

Finish Eleven Sports 24 Hours of Zolder
Finish Eleven Sports 24 Hours of Zolder
Scuderia Monza heeft voor een huzarenstukje gezorgd door bij de eerste deelname van zijn Norma M20 FC aan de Eleven Sports 24 Hours of Zolder meteen met de zege aan de haal te gaan. Het team zorgt op die manier ook voor een primeur, want nog nooit eerder kon een CN-prototype winnen in de Limburgse klassieker. Aan de meet hadden Frank Thiers, Hans Thiers, Jeffrey Van Hooydonk, Christoff Corten en de debuterende Gilles Magnus 3 ronden voorsprong op de merkgenoten van McDonald's Racing en Deldiche Racing.
  • LTF
Algemeen podium Eleven Sports 24 Hours of Zolder 2017
Algemeen podium Eleven Sports 24 Hours of Zolder 2017
De eerste prototype-zege in de 24 Hours of Zolder is dus een feit, en hoe. Norma domineerde de wedstrijd en bezorgde de Benelux-importeur een onvergetelijke editie door meteen het ganse podium in te palmen. Na tien opeenvolgende triomfen voor een product uit de VAG-groep is het rijk van de Duitsers uit. Hoewel heel wat GT-wagens in de problemen kwamen, won de Norma op eigen kracht want de bolide bleef de ganse wedstrijd grotendeels foutloos. Opvallend: de winnende Norma werkte ruim het meeste pitstops af van alle deelnemers. De merkgenoten van McDonald's Racing werden op hun waarde geklopt, terwijl Deldiche Racing zich tevreden moest stellen met de laatste podiumtrede, nadat het drie kwartier in de box verloor voor de reparatie van een benzineleiding. De Ligier kon zijn prestatie van vorig jaar niet herhalen en eindigde op een vierde plaats algemeen na een aanrijding in het laatste wedstrijdkwart; Decurtins/Fenzl/Weber/Britzinger/Stuerzinger wonnen wel de gastklasse, Belcar 7.

Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Belgium Racing viel deze wedstrijd wat door de mand, want na de dominante recordvertoning de afgelopen vier edities, moesten de troepen van Patric Derdaele zich vandaag tevreden stellen met slechts P7 en P9, ofwel een derde podiumtrede in Belcar 1. Die klasse werd gewonnen door MExT Racing dat dankzij onder meer sterke stints van Le Mans-klassewinnaar Dries Vanthoor, dat EMG Motorsport voorbleef. Belgium Racing leek met de #98 van Derdaele/Heyer/Bonnet/Van Parijs/van Lagen op weg naar de klassewinst, maar een probleem aan de stuurbekrachting deed de bolide in de twee laatste wedstrijduren terugvallen in het klassement. De laatste podiumtrede in Belcar 1 was hun deel, ongetwijfeld een teleurstelling.

PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
PG Motorsport trok de goede lijn van eerder dit seizoen door; Tjarco Jilesen, Tijn Jilesen, Sven Van Laere, Paul Geeris en Nicolas Saelens wonnen de Belcar 3-klasse in de Porsche Cayman GT4 ondanks een ontplofte rem. Ze hielden uiteindelijk de fel geüpgradede BMW M235i Racing van Vannerum Motorsport - tevens beste toerisme - en het achterspoilerloze exemplaar van MSE af. Na enkele problemen in de openingsfase van de wedstrijd, eindigde de VGL Racing Saker RapX net naast het podium.

Carlier Racing - BMW M3 3.2 E36
Carlier Racing - BMW M3 3.2 E36
Belcar 4 ging enigszins verrassend naar VDW Motorsport; de oude BMW coupé bleef uit de problemen, waarna Ron Van De Water, Edwin Beyers, Pascal Deckers, Nico Van Geel en Geert Dierckx op het hoogste schavotje mochten plaatsnemen. Bij de zwart-gouden BMW M3 GTR van Vanbellgingen/Wijtzes/van Den Munckhof moest de versnellingsbak worden gewisseld, wat tot een lange stop in de box leidde. De Carlier Racing BMW mocht mee op het podium, nadat de BMW #27 van Belgian Driver Academy met motorproblemen kampte.

Skylimit Yokohama Racing
Skylimit Yokohama Racing
QSR Racingschool won Belcar 5, voor de beide Skylimit Yokohama Racing BMW's met het exemplaar van Hermans/Terium/Suffeleers/Hertsens/Gepts voor de zusterbimmer van Lammens/Lammens/Bozo/Palttala/Hermans. De Convents Racing BMW zag al vroeg in de race alle kansen op een goed resultaat in rook opgaan nadat het de versnellingsbak van de BMW moest wisselen.

Milo Racing - Lamera
Milo Racing - Lamera
Zoals gemeld won T2 Racing Switzerland Ligier JS53 Evo2 de gastklasse nadat de Chrisal Racing Lamborghini tijdens de nacht slipte op een oliespoor en crashte. Milo Racing zegevierde met de Lamera bij diens Belcar-debuut meteen in 7B voor de LM Racing Porsche 996. De prachtige DOMEC Racing Radical RXC kreeg op enkele uren van de finish een motorprobleem. Van der horst Motorsport was primus in de 7C, een prestatie die het op het Belcar 5-podium geplaatst zou hebben indien de bolide een volledig seizoen was ingeschreven.

--- UITSLAG 24 HOURS OF ZOLDER 2017 (PDF) ---

Foto's: Marnik Mouchaers & Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 20 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons