van der Horst

NRF: Nabeschouwing van Equipe Verschuur

Equipe Verschuur kende op het circuit van Zolder een sterk weekeinde met de McLaren 570S. Ondanks technische uitdagingen bewees het team met Finlay Hutchison en Ricardo van der Ende dat het competitief genoeg is om vooraan te kunnen meedoen in de European GT4 Series. Het duo Liesette Braams en Sven van Laere wisten zich goed te weren in het gigantische startveld.
“In dit grote startveld is het van belang om uit de problemen te blijven, dat hebben mijn teamgenoot en ik goed gedaan”, zei Van der Ende. De regerend kampioen in de GT4 European Series Northern Cup was snel in de McLaren 570S. “De eerste race ging super. We hadden een goede start en hebben de hele race gevochten om het podium.”

Later op de dag kregen Ricardo en Finlay een tijdstraf wegens een unsafe release. Daardoor zakte het duo van de tweede naar de zesde plaats. “We zouden iets te vroeg zijn weggegaan bij de pitstops”, zei teammanager Frans Verschuur. “Nu kregen we een discutabele release als verklaring voor de straf. Ik snap het wel. De wedstrijdleiding staat vreselijk onder druk met zoveel auto’s. Ik was tevreden met P2. Je moet ook geluk hebben en alles moet meezitten.”

In de tweede race kozen Van der Ende en Hutchison om snel binnen te komen, zodat Van der Ende de maximale rijtijd had. “De pitstop ging perfect, die heeft het team heel goed gedaan” zei de Zuid-Hollander. In de race werd de snelle McLaren-equipe getroffen door problemen nadat een concurrent achterop de bolide van Equipe Verschuur knalde. Daardoor werd één uitlaat dicht geklemd. Een bijna nooit voorkomend pechgeval. Hierdoor ontstonden technische problemen.

“Ik reed nog maar op zes cilinders in plaats van acht, maar gelukkig bleef de motor draaien, dus kon ik de race uitrijden.” Na de tweede plaats in de eerste race moest het team door de technische malheur genoegen nemen met de negende plaats in de tweede race.Verschuur: “We zaten er met Van der Ende en Hutchison opnieuw goed bij, maar er reed iemand op de uitlaat. Die kwam dicht te zitten door de knal. Als er één dicht zit, levert de motor veertig pk minder. Tja, dat is hedendaagse elektronica.”

Toch was Verschuur zeer content met zijn rijders en de McLaren. “Ricardo is een prof, een team player ook die doet wat hij moet doen”, zei hij. “Samen met Finlay hebben we een sterke bezetting voor de auto. Het niveau in de GT4 is het hoogste van de laatste jaren. De potentie is er met deze auto en deze rijders.”

Liesette Braams en Sven van Laere, het tweede team van Equipe Verschuur, reden naar de respectievelijk tiende en vijfde plaats in de AM-klasse. Dat was een opsteker. “Het ging geweldig”, zei Liesette. “In het begin had ik last van mijn remmen, maar door pompend te remmen was het opgelost.” In de eerste race eindigden zij en haar teamgenoot als 37e in het algemeen klassement. “We zitten in de AM-klasse altijd rond de zesde en achtste plek, een podiumplaats in de klasse is voor ons ook mogelijk.”

Verschuur: “Ze vormen een goede combi, stuwen elkaar op. Wat betreft Liesette is het ongelooflijk. Ze komt van heel ver”, doelde hij op het feit dat zij kanker heeft overwonnen. “Ze heeft nog niet haar oude kracht, maar ze is elke keer dat ze rijdt weer sneller. Je ziet haar opbloeien als ze in de auto heeft gereden. Dit is zo mooi. Het is zo emotioneel dat ze in een GT4 kan racen.”

Liesette was erg te spreken over de McLaren 570S. “Als je er heel netjes mee rijdt, doet hij alles wat je wilt”, aldus de snelle dame. "Het kost fysiek ook niet veel kracht om er snel mee te gaan. "Het is wel lastig om op de limiet te rijden. Zodra je eroverheen gaat, verlies je de controle.”

Al met al keek Frans Verschuur met een goed gevoel terug op het weekeinde op het circuit van Zolder. “Het waren mooie races. Wel heftig met zo’n gigantisch veld. En toch maar één schadegeval, dus dat was positief. We hebben een goede balans gevonden voor de McLaren. We waren daarmee weer het beste Mclaren-team. Zo zaten we ook voor de Duitse McLarens Net als in het Brits GT4, toen waren we ook de beste McLaren. We stonden in Engeland al twee keer op poleposition. Ik ben dan ook erg tevreden met hoe het nu gaat.”

De volgende race voor Equipe Verschuur is op 5 en 6 mei. Het team komt dan opnieuw in actie in de GT4 European Series, ditmaal op het fraai gelegen circuit van Brands Hatch.

Equipe VerschuurSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA GT4 op zaterdag 14 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons