van der Horst

NRF: Voorbeschouwing van Equipe Verschuur

Jarenlang succesvol geweest in diverse Renault-kampioenschappen richt Equipe Verschuur zich op een bijzondere nieuwe uitdaging. Het autosportteam van Frans Verschuur komt dit jaar met een McLaren 570S GT4s uit in de GT4 European Series en het British GT Championship. De ambities zijn hoog: "We doen mee om te winnen."
  • G&A Motors Motorsport
De ambitie van Equipe Verschuur kreeg in het eerste weekeinde van het seizoen direct gestalte. Haar Schotse coureurs Finlay Hutchison en Daniel McKay pakten op Oulton Park tijdens de eerste ronde van het British GT-kampioenschap twee keer de poleposition. "Waar komen die vandaan, vroeg iedereen zich af", blikt Verschuur tevreden terug. Een mooie en ook zeer welkome binnenkomer voor de Nederlandse equipe, want Verschuur wil een zogenaamd preferred customer team van McLaren worden. "Om die status te krijgen, zul je je moeten bewijzen. Dan is het mooi dat we in het thuisland van het merk meteen potentie tonen."

Vorig jaar maakte hij de keuze over te stappen naar de legendarische sportautoproducent uit Woking. "Ik zie heel veel potentie in McLaren en het is een iconisch merk. Ik moest ook voor een ander merk kiezen, maar op zo'n manier dat het Renault niet schaadt", doelt de teameigenaar op het stoppen van de Renault World Series en de klassen die erbij hoorden. Hij koestert nog altijd warme gevoelens voor het Franse merk en zijn autosportkampioenschappen. Hij was er vele jaren actief én succesvol. "Ik vind het heel jammer dat de Renault World Series gestopt is. Niet alleen voor het team, ook voor de klanten die altijd Renault hebben gereden. Dat we die races niet meer hebben, is een gemis: 60.000, 70.000 man publiek in een weekend."    

Als deelnemer aan de GT4 European Series en het British GT Championship heeft Equipe Verschuur dit seizoen dertien raceweekeindes op het programma. Daarbij komt nog een aantal testdagen. Vorig jaar begon het Nijmeegse team al met testwerk. Dat het team zijn zaakjes op orde heeft, liet het vorig seizoen al zien toen het de titel won in de Pro-Am-klasse met Duncan Huisman en Luc Braams. Ook dit seizoen is het team sterk, zoals bleek op Oulton Park. Verschuur: "Het gaat steeds beter."

De races van afgelopen weekeinde waren een mooie warm-up voor die van komend weekeinde, wanneer Equipe Verschuur op het circuit van Zolder in actie komt tijdens de eerste ronde van de GT4 European Series. Dat doet ze met de coureurs Finlay Hutchison en Ricardo van der Ende. "Met hen heb ik een sterke bezetting. Ze vormen een goede combinatie. Ricardo heeft heel ervaring en is regerend kampioen in de European Series, Hutchinson zit qua tempo vlak bij hem in de buurt. Hij is een talent van pas achttien jaar."

De tweede auto wordt bestuurd door Liesette Braams en de Belg Sven van Laeren, de kampioen van vorig jaar in de Clio Cup Benelux. Verschuur: "Ik vind het geweldig om Liesette te mogen coachen. Het is fantastisch dat ze weer rijdt, knap dat ze zich terug heeft gevochten in de autosport na haar gevecht tegen kanker. Je ziet haar ogen stralen van geluk als ze uit de auto stapt. We hebben met Liesette getest, twee keer vijftig rondjes. Het zag er goed uit. Ze rijdt samen met Sven van Laeren, die de stap maakt vanuit de Clio."

Na tientallen jaren als team actief in autosport is Verschuur nog onverminderd ambitieus. "Ik wil de top halen, we doen mee om te winnen." In zijn Renault-tijd behaalde hij vele titels. Zo won hij in 2005 met Jaap van Lagen de titel in de Mégane Trophy. Vier jaar later werd zijn zoon Mike kampioen in die competitie, vóór Maxime Martin, viervoudig winnaar van de 24 uur van Spa, die tweede werd. In de seizoenen 2015 en 2016 had hij met de Schothorst-familie ook superjaren. "En tijdens Le Mans in 2008 heb ik de LMP2-titel en het endurancekampioenschap gewonnen met Jos Verstappen, Peter van Merksteijn en Jeroen Bleekemolen. Ik ben de laatste die Verstappen kampioen heeft gemaakt", grapt Verschuur.

 Bij voldoende animo van coureurs gaat hij dit jaar ook het Central Europe GT4-kampioenschap rijden. Ook mikt hij op deelname aan de 24 uur van Dubai. Maar uiteindelijk wil Verschuur met zijn team doorstromen naar de GT3. "De GT4 vind ik een heel mooie klasse, maar ik wil als team ooit nog eens in de GT3 uitkomen. Dat vind ik een uitdaging."

Equipe Verschuur wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Hutchison Technologies, Daniel McKay, Evoson, Fitbox, In Home Display en McLaren.

Equipe Verschuur PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA GT4 op donderdag 5 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons