van der Horst

Nürburgring: Nabeschouwing ProSpeed Competition

De editie 2013 van de Blancpain Endurance Series zit er op. Vorig jaar behaalde het Belgische ProSpeed Competition nog de derde plaats in de eindafrekening van de meest hoogstaande competitie voor GT3-wagens in de wereld, dit jaar verliep het parcours van vijf wedstrijden van Monza tot de Nürburgring minder makkelijk. Het trio Marc Hennerici, Xavier Maassen en Maxime Soulet sloot het seizoen in de Porsche 911 GT3-R #75 echter af met een knappe achtste plaats in de Pro Cup, een negende plaats algemeen in de Blancpain 1000 op de Nürburgring. Van op een 37ste startplaats reed het trio, in samenwerking met het Belgische team, naar een plek in de top-10, en dat te midden van een loodzware concurrentie. Tevens was het trio opnieuw de beste vertegenwoordiger van Porsche, iets was we dit seizoen al vaker zagen. Minder geluk was er jammer genoeg voor het sympathieke Amerikaanse trio Charly Putman, Joe Foster en Charles Espenlaub, in de #48 Porsche 911 GT3-R (Gentlemen Trophy). Het trio nam een knappe start, handhaafde zich in de openingsfase in de top 3 van de klasse, maar werd het slachtoffer van een aanrijding, een incident dat hen naar de 8ste plaats deed terugvallen.
De sterkte en tegelijkertijd de zwakte van de Blancpain Endurance Series en de GT3-klasse in het algemeen is de Balance of Performance, het systeem dat alle wagens in principe gelijke kansen moet geven. Dit seizoen kwam de Porsche 911 GT3-R echter net dat tekort om de kansen voluit te verdedigen, en ondanks een bijsturing voor de laatste race bleek nogmaals dat de 911 zijn kwaliteiten niet ten volle kon benutten. De handicap in het evenwicht tussen de wagens, maakte dat de Porsche 911 niet voor de zege kon meestrijden, maar de kwaliteiten van de wagens, de rijders en het team ProSpeed Competition vertaalde zich wel in een knappe top 10 in de afsluiter van het seizoen.

Xavier Maassen (NDL – Rijder - Porsche 911 GT3-R #75 – Pro Cup)
“Onze snelste rondetijd lag ongeveer 2 seconden van de winnende Mercedes, een resultaat dat we ook zagen tijdens de kwalificaties. Vorig jaar wonnen we hier nog met de Porsche 911. Noch wij, noch het team, noch de wagen hebben de intrinsieke kwaliteiten verloren, dus besluit ik dat onze handicap tegenover de andere wagens misschien wel te ingrijpend was. Anderzijds finishen we van op de 37ste startplaats wel als negende algemeen en als achtste in de Pro Cup, een bewijs van onze sterkte als
geheel. We hebben inderdaad foutloos gereden met een sterke strategie.”

Joe Foster (USA – Rijder - Porsche 911 GT3-R #48 – Gentlemen Trophy)
“Na onze start konden we misschien even dromen van een podium om onze Europese tournee af te sluiten, maar een race-incident besliste er anders over. We halen echter wel het einde van de race en scoren enkele punten. We hebben genoten van onze trip door Europa, in grote mate dankzij het team van Rudi Penders en Luc Goris en alle jongens van deze schitterende groep!”

Rudi Penders (ProSpeed Competition Team Principal)
“Ons resultaat was goed, zeker gezien de omstandigheden. Ik wil iedereen bedanken, partners, rijders en medewerkers voor dit seizoen in de Blancpain Endurance Series.”

ProSpeed Competition Press  • NASCAR American Festival

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons