van der Horst

Nürburgring: Wittmann domineert en neemt optie op titel - Maxime Martin knap zevende

Start DTM Nürburgring 2014
Start DTM Nürburgring 2014
Kampioenschapsleider Marco Wittmann reed dit keer zonder de hulp van zijn BMW-merkgenoten naar een verdiende zege op de Nürburgring en neemt zo een serieuze optie op de titel. Temeer omdat Mattias Ekström, die tweede lag in de titelstrijd, zijn Audi al snel in de box diende te parkeren na technische problemen als gevolg van een contact. Maxime Martin kende een sterk wedstrijdbegin en finishte uiteindelijk mooi als zevende én als tweede BMW.
c7840b2701de06625787fcc1bb43db4eebb6ff55.jpg
Bij het doven van de lichten nam Wittmann meteen de leiding, terwijl ook de BMW's van Augusto Farfus en Maxime Martin een goede start namen. Zij profiteerden optimaal van hun zachte banden en namen al snel de zevende en achtste positie in. Het ging echter snel bergaf voor de Braziliaan, die na een eerste contact met Green door de op vinkenslag zittende  Martin werd voorbijgesneld. Onze landgenoot ging daarbij ook aan Green voorbij die amper een ronde later andermaal met Farfus in de clinch ging.  De Brit  tikte de onfortuinlijke Braziliaan  dwars waardoor die  pas in veertiende positie  de wedstrijd kon vervoegen om zich vervolgens een weg door het veld te banen op zijn zachte banden.

Marco Wittmann - Team BMW RMG
Marco Wittmann - Team BMW RMG
Na de verplichte pistops behield Wittmann een viertal seconden voorsprong op de Audi van regerend kampioen Mike Rockenfeller. Daarachter moest Edoardo Mortara in zijn Audi de beide Mercedessen van Paul di Resta en Daniel Juncadella afhouden voor het podium. Maxime Martin moest zijn zesde plaats met nog 17 ronden te gaan echter afstaan aan nog een Mercedes-piloot, Christian Vietoris, die onze landgenoot uitremde in de eerste bocht.

d07c0be294021fb765375ee5a982569093b74d7c.jpg
 
531b8fb82371dfa77e91fcba61f6abbe14f2512e.jpg
 
9d0cb63152e323e057cc13335740f283f0c62d68.jpg


Augusto Farfus kon zijn progressie niet verderzetten na de verplichte overschakeling op hard rubber en parkeerde zijn RBM-BMW kort voor het einde teleurgesteld in de box. "Door al te zeer beschadigde aerodynamische onderdelen verloor ik zowat de helft aan downforce zodat verder aandringen geen zijn had" klonk het. Het zat de troepen van Bart Mampaey niet mee want ook de andere auto met de Amerikaan Joey Hand achter het stuur kende pech. De BMW werd na zijn verplichte pitstop immers zijn stand uitgestuurd vlak voor de auto van merkgenoot Antonio Felix da Costa die zich op dat moment al in de fast lane bevond. Hand tikte uiteindelijk als veertiende aan maar de wedstrijdleiding dient zich nog uit te spreken over de zogenaamde "unsafe release".

Vierde zege voor Marco Wittmann
Vierde zege voor Marco Wittmann
Bij de podiumceremonie bleef de champagne onaangeroerd als eerbetoon aan Dieter Lamm, de broer van Schnitzer-teambaas Charly Lamm, die afgelopen week overleed. BMW-sportdirecteur Jens Marquardt droeg overigens ook de zege van Marco Wittmann op aan Dieter Lamm.




Mike Rockenfeller - Audi Team Phoenix
Mike Rockenfeller - Audi Team Phoenix
In de stand telt Wittmann nu 64 punten meer dan Edoardo Mortara en Mattias Ekström, op een gedeelde tweede plaats. "Eerlijk gezegd, ik had er na Spielberg al een goed oog in, maar nu oogt het werkelijk goed. Vierenzestig punten is een aanzienlijke kloof en ik ben niet van plan die nog uit handen te geven. Het komt er nu op aan in de resterende wedstrijden mee voorin te blijven" aldus Wittmann na afloop.

--- Uitslag DTM Nürburgring 2014 (PDF) ---
 
Foto's: Hans van Onsem, Arne Simons



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 17 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Nürburgring.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons