van der Horst

Nürburgring-Nordschleife: José Maria Lopez baas op de Ring, Valente verrast andermaal

José Maria Lopez - Citroën C-Elysée
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée
José Maria Lopez bleek ook in de in ideale weersomstandigheden verreden qualifying ongenaakbaar op de Nordschleife. De Argentijn lukte met een 8:37.327"-chrono zijn tiende pole sinds hij anderhalf jaar geleden in het toerwagenkampioenschap aanzette. Hugo Valente maakt stilaan naam door voor de tweede keer dit seizoen een tweede startplaats voor zich op te eisen. Met een achterstand van 1.252" was de Fransman overigens de enige die bij Lopez in de buurt bleef. Norbert Michelisz vertrekt naast Sebastien Loeb vanop de tweede startrij, Ma Qing Hua en Yvan Muller monopoliseren voor Citroën de derde rij. Tiago Monteiro speelde het klaar de tiende tijd neer te zetten en vertrekt in race 2 vanop de pole, met Tom Coronel naast zich.
Hugo Valente - Campos Racing Chevrolet Cruze TC1
Hugo Valente - Campos Racing Chevrolet Cruze TC1
Het begin van de zestig minuten durende sessie werd aanvankelijk gedomineerd door Citroën Racing, met vijf bolides op de eerste vijf plaatsen. Dat Lopez daarbij al dadelijk het voortouw nam zal niemand verwonderen. Hugo Valente is de eerste die na een kwartier de hegemonie van het Franse merk doorbreekt met een derde tijd. Tien minuten later stuurt Norbert Michelisz zijn Zengo Motorsport Honda Civic naar een voorlopige tweede tijd op minder dan een halve seconde van Lopez, nog steeds virtueel polesitter.

Voor de Lada's loopt het voor geen meter. Jaap van Lagen was reeds in zijn outlap traag onderweg door wat mogelijk een elektronisch probleem was en zal finaal geen tijd neerzetten. Rob Huff van zijn kant parkeert zijn Vesta halfweg de sessie met een identiek probleem in de grasberm. De tweevoudige wereldkampioen zal uiteindelijk met een teleurstellende 13de tijd worden gekrediteerd.
Lopez is op dat ogenblik nog steeds leider voor Michelisz, Bennani, Valente, Loeb, Monteiro en Muller.

Norbert Michelisz - Zengo Motorsport Honda Civic
Norbert Michelisz - Zengo Motorsport Honda Civic
De Citroën-falanx trekt er in gesloten slagorde nog een laatste keer op uit. Waar Lopez maar eventjes vier volle seconden van zijn eerste tijd afdoet, verbeteren ook Loeb, Ma en Muller naar P2,P3 en P4. In de slotfase van de voor de toeschouwer langs de baan niet bepaald spannende kwalificatiesessie, zorgt Valente voor de verrassing door de kanontijd van Lopez tot op 1.2" te benaderen, goed voor een plaatsje op de eerste startrij naast de alweer ongenaakbare Argentijn. Ook Norbert Michelisz' ultieme rondje levert hem tijdwinst op; met een vierde startplaats naast Sebastien Loeb  houdt hij andermaal de Honda-kleuren hoog. De Hongaar doet bijna drie seconden beter dan Gabriele Tarquini. Die strandt op een achtste plaats achter het Citroën-trio Ma-Muller-Bennani  nadat hij door gele vlaggen werd afgeremd
.
Tom Coronel - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze TC1
Tom Coronel - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze TC1
In het officiële Honda kamp mikte men duidelijk op de tiende tijd, goed voor de pole in race 2. Kwam Tarquini daarbij met een achtste tijd aardig in de buurt, dan deed stalgenoot Tiago Monteiro nog beter. De Portugees mag morgen in race 2 vanop de pole van start en krijgt Tom Coronel naast zich op de eerste startrij. Opdracht volbracht dus voor de ROAL Motorsport-rijder die vooraf had meegegeven op de pole te mikken.

Uitslag Qualifying Nürburgring-Nordschleife:

1.José María López  Citroën C-Elysée WTCC  8:37.327
2.Hugo Valente Chevrolet RML Cruze TC1 +1.252
3 Sébastien Loeb Citroën C-Elysée WTCC +2.608
4 Norbert Michelisz  Honda Civic WTCC +3.268
5 Ma Qing Hua Citroën C-Elysée WTCC +3.925
6 Yvan Muller Citroën C-Elysée WTCC +4.029
7 Mehdi Bennani Citroën C-Elysée WTCC +5.238
8 Gabriele Tarquini Honda Civic WTCC +6.168
9 Tom Coronel Chevrolet RML Cruze TC1 +6.319
10 Tiago Monteiro Honda Civic WTCC +6.396
11 Tom Chilton Chevrolet RML Cruze TC1 +6.481
12 John Filippi Chevrolet RML Cruze TC1 +7.305
13 Rob Huff  Lada Vesta +8.358
14 Stefano D'Aste Chevrolet RML Cruze TC1 +10.043
15 Sabine Schmitz Chevrolet RML Cruze TC1 +11.847
16 Grégoire Demoustier Chevrolet RML Cruze TC1 +15.254
17 Jaap van Lagen Lada Vesta 13:24.993

Kampioenschap:

1.Lopez 134p
2 Loeb 99
3 Muller 86
4 Monteiro 58
5 Ma 54
6 Michelisz 49 etc...

Foto's: Hans van Onsem
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 15 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Nürburgring.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons