van der Horst

Nürburgring-Nordschleife: Ook Groene Hel kan José Maria Lopez niet stoppen,Valente crasht (race 1)

Bewogen start race 1
Bewogen start race 1
José Maria Lopez won de race die eenieder wil winnen: deze op de mythische Nordschleife. De Argentijn gaf zijn achtervolgers via een goede start dadelijk het nakijken, stalgenoten Loeb en Muller tekenden met een tweede en derde stek voor de derde Citroën-hattrick van het seizoen. Hugo Valente, gisteren nog alom geprezen voor zijn knappe tweede tijd, crashte uit de race en gaat in race 2 niet meer van start. Norbert Michelisz kwam als eerste uit een gesmaakt gevecht om de vierde plaats met Ma en Tarquini en wint het Yokohama Trophy-klassement. Tom Coronel kreeg in de eerste bocht na de start een tik mee en gaf naderhand op.
José Maria Lopez geflankeerd door Loeb, Muller en Michelisz
José Maria Lopez geflankeerd door Loeb, Muller en Michelisz
Hugo Valente komt vanop de eerste startrij bijzonder slecht weg waarna het tot een contact komt met Tiago Monteiro. Lopez heeft zoals ie hoopte meteen een kloofje geslagen waardoor zijn stalgenoten bij Citroën geen kans krijgen om van zijn slipstream gebruik te maken. De Argentijn blijft dan ook voor goed uit hun greep. Lopez-Loeb-Muller is de rangorde na een ronde en die zal ook niet meer wijzigen.

Norbert Michelisz weet even bij Muller aan te sluiten maar lost de rol wanneer hij Tarquini en Ma in zijn nek krijgt. De Hongaar houdt echter vast aan zijn vierde stek en sprokkelt belangrijke punten voor de Yokohama Trophy. Achter Bennani, D'Aste en Chilton levert Sabine Schmitz een racelange strijd met een niet aflatende Jaap van Lagen en wordt hiervoor beloond met het laatste puntje.

Tom Coronel - Hugo Valente: pech
Tom Coronel - Hugo Valente: pech
En Valente? Die is na zijn barslechte start op achtervolgen aangewezen. Het duel met Tiago Monteiro mag best gezien worden, maar voor de snelle Fransman eindigt de rit in de bandenstapel nadat hij op een curbstone de controle over zijn Chevrolet verloor. De bolide is dermate beschadigd dat deelnemen aan race 2 uitgesloten is. Daar bovenop kreeg hij nog een boete van 1000 euro om niet bij zijn wagen te zijn gebleven en de baan te zijn overgelopen. Een regelrechte tegenvaller toch wel en ook  jammer voor het latere wedstrijdverloop. Monteiro van zijn kant wordt nog net door de tollende Chevrolet geraakt, verliest een vijftal plaatsen en zal later met een lekke band de pits opzoeken.

Tom Coronel's Chevy loopt schade op bij de start
Tom Coronel's Chevy loopt schade op bij de start
Daar staan de Chevy's van Tom Coronel en John Filippi inmiddels al een tijdje geparkeerd. De Nederlander kwam in de haarspeld na de start in contact met merkgenoot Demoustier en zal de handdoek in de ring werpen. Coronel's auto leed hierbij enkel carosserieschade en de Nederlander zal zijn plaats op de eerste startrij voor race 2 zeker kunnen innemen. Ook Rob Huff, slachtoffer van een probleem in de besturing, moest zowat de hele race werkloos in de pits toekijken.

 Uitslag race 1:

1  J. Lopez Citroen in 26:02.000  
2  S. Loeb Citroen +4.930  
3  Y. Muller Citroen +8.759 
4  N. Michelisz Honda +9.918 
5  Q. Ma Citroen +10.516 
6  G. Tarquini Honda +10.789 
7  M. Bennani Citroen +11.389 
8  S. D'Aste Chevrolet RML +12.755 
9  T. Chilton Chevrolet RML +21.910 
10 S. Schmitz Chevrolet +35.348 
11  J. van Lagen Lada +35.726 
12  J. Filippi Chevrolet RML +36.572 
13  G. Demoustier Chevrolet RML +47.474 

DNF:
 T. Monteiro Honda   2 r
 H. Valente Chevrolet RML   1 r
 T. Coronel Chevrolet RML   0 r
 R. Huff Lada 0 r

Foto's: Hans van OnsemDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 16 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Nürburgring.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons