van der Horst

Nürburgring-Nordschleife: Yvan Muller kaatst de bal terug, Ma crasht (race 2)

Tweede seizoenszege voor Yvan Muller
Tweede seizoenszege voor Yvan Muller
Naar het voorbeeld van rivaal José Maria Lopez wist nu ook Yvan Muller een van beide heats op de Nordschleife te winnen. Een tweede seizoenszege voor de Elzasser die de puntenleider slechts een zucht voorbleef. In een opzienbarende laatste kilometer werkte Lopez zich in nagenoeg één klap voorbij de beide officiële Honda's om alsnog tweede te eindigen. Met een derde en vierde stek voor Monteiro en Tarquini tekende Honda niettemin voor een collectief sterke beurt, al moest Michelisz na een tik met een gebroken ophanging naar de pits. Mehdi Bennani, zesde achter Sebastien Loeb werd Yokohama Trophy-winnaar. Huff, Coronel, van Lagen en Filippi vervolledigden de top 10 van wat onverhoopt een spannende wedstrijd is geworden.
 
Tiago Monteiro - Honda Civic WTCC
Tiago Monteiro - Honda Civic WTCC
Het tweede treffen op de Nordschleife bracht heel wat meer animo dan de eerste, ietwat makkere confrontatie. Valente (crash) en Chilton (motorprobleem) verschenen niet meer aan de start waarbij polesitter Tiago Monteiro de leiding wist te behouden. Nog op het eerste lange rechte eind ging de als vijfde gestarte Yvan Muller dankzij een beduidend hogere topsnelheid makkelijk aan de Portugees voorbij. "Ik had voor weinig neerwaartse druk geopteerd, vandaar, maar dat hield wel in dat mijn banden in de derde ronde gingen slijten" aldus Muller. "Reden ook waarom ik niet afhaakte en bleef pushen" keek Monteiro op zijn race terug.

Yvan Muller - Citroën C-Elysée
Yvan Muller - Citroën C-Elysée
Waar Muller aanvankelijk afstand nam, noteerden we op het einde van de tweede ronde nagenoeg een compacte leidersgroep met Muller leidend voor Monteiro, Tarquini, Bennani, Ma, Lopez en de vanop de eerste rij gestarte Coronel die weliswaar goed weg kwam maar in de eerste bocht verschillende plaatsen moest inleveren. Nadat Ma merkgenoot Bennani op het rechte eind was voorbijgesneld, ging de Chinees in 'Flugplatz' in de fout en crashte vrij zwaar in de vangrail. De achteropkomende Lopez kon de stuurloze bolide maar nipt ontwijken. De Argentijn rekende naderhand op zijn beurt Bennani in en wist in de slotfase aan te sluiten bij het leiderstrio Muller-Monteiro-Tarquini.

José Maria Lopez - Citroën Racing
José Maria Lopez - Citroën Racing
"Ik wist dat indien ik in de laatste bocht voor het lange rechte Döttinger Höhe-eind niet het contact met mijn voorligger verloor, er finaal nog meer voor mij in zat" commentarieerde Lopez zijn ophefmakende laatste kilometer. Dankbaar gebruik makend van de slipstream ging Pechito in één klap niet alleen Tarquini maar ook Monteiro voorbij, ei zo na lanceerde de Argentijn zich zelfs voorbij leider Muller die op de lijn slechts 0.173" over hield. Muller mocht dan al verdiend hebben gewonnen, het was toch maar weer Pechito die met de meeste aandacht ging lopen. Dat ie de schade hiermee beperkte en zijn voorsprong in de puntenstand op Sebastien Loeb (5de) vergroot, verbaast niemand. Muller van zijn kant kende een sterk weekend en komt tot op één punt van zijn streekgenoot terug.

 Nürburgring-Nordschleife - Uitslag Race 2:

1 Yvan Muller Citroën C-Elysée WTCC
2 José María López Citroën C-Elysée WTCC +0.173
3 Tiago Monteiro Honda Civic WTCC +0.539
4 Gabriele Tarquini Honda Civic WTCC  +0.694
5 Sébastien Loeb Citroën C-Elysée WTCC+3.402
6  Mehdi Bennani  Citroën C-Elysée WTCC +4.062
7.Rob Huff  Lada Vesta  +5.365
8 Tom Coronel Chevrolet RML Cruze TC1  +8.865
9 Jaap van Lagen Lada Vesta +10.000
10  John Filippi Chevrolet RML Cruze TC1 +18.077
11 Sabine Schmitz Chevrolet RML Cruze TC1 +32.769
12 Grégoire Demoustier Chevrolet RML Cruze TC1 +33.311
13 Qing Hua Ma Citroën C-Elysée WTCC  2 ronden
14 Stefano D'Aste Chevrolet RML Cruze TC1 1ronde
15 Norbert Michelisz DNF

Kampioenschap:

1.Lopez 177p
2.Loeb 127
3.Muller 126
4.Monteiro 73
5.Ma 64
6 Michelisz 61
7.Tarquini 58
8.Chilton 44
9.Bennani 40
10.Valente 31
11.Coronel 23 etc...

Foto's: Hans van Onsem

 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 16 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Nürburgring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons