van der Horst

Venray: Elite 1: Race 1: Leidende Kumpen crasht - Rocca wint

Nicolo Rocca - Caal Racing - Chevrolet SS
Nicolo Rocca - Caal Racing - Chevrolet SS
Nicolo Rocca heeft de eerste race van de Nascar Whelen Euro Series op de Raceway Venray gewonnen. De Italiaan bleef foutloos en pakte zo de zege, voor de Fransmannen Frederic Gabillon en Romain Iannetta. Anthony Kumpen was evenwel het gespreksonderwerp tijdens en na de ovaalrace, onze landgenoot pakte de kop bij de start, maar crashte na één derde race bij het dubbelen van Hugo Bec. Bert Longin sloot als vijfde af nadat hij op vijf ronden van het zwart-wit virtueel nog op het podium stond.
Crash Anthony Kumpen - Hugo Bec
Crash Anthony Kumpen - Hugo Bec
Anthony Kumpen had hoge verwachtingen voor het weekend te Venray. De Limburger had samen met zijn team ter voorbereiding regelmatig getest op de Nederlandse ovaal en kende het asfaltlint dus vrij goed. Nadat hij tijdens de training crashte, lapte zijn team PK Carsport de Chevrolet SS op, luttele minuten voor de start van de kwalificaties. De Hasselaar bedankte met een tweede chrono tijdens de kwalificaties. Bij de start van de race duurde het niet lang alvorens hij doorstootte naar de koppositie, een plaats die hij ook behield tot hij bij het dubbelen van Bec doorheen de eerste en tweede bocht uit de wedstrijd crashte. "Normaal gezien hoort iemand die gedubbeld wordt onderaan de piste te rijden, dat was niet het geval. Maarja, wat doe je er aan. That's life", zuchtte een ontnuchterde Kumpen.

PK Carsport - Chevrolet SS
PK Carsport - Chevrolet SS
Het chassis van de #24 Chevrolet SS lijkt een flinke tik gehad te hebben aan twee kanten. "Het is nog te vroeg om er uitspraken over te doen, we wachten af." Er zijn reserveonderdelen voorhanden en ook beschikt de organisatie over additionele chassis op de omloop, maar de vraag is of dat voldoende is... Maxime Dumarey die dezelfde wagen gebruikt in ELITE 2 moet dus afwachten of hij aan de start kan komen van de race later op de middag. Kumpen's grootste rivaal, tweevoudig kampioen en leider in de tussenstand Ander Vilarino, moest de race overigens als laatste starten na een crash eerder vandaag. Hij zou uiteindelijk nog knap als zevende eindigen.

Eddie Cheever - Bert Longin
Eddie Cheever - Bert Longin
Na het incident met Kumpen erfde polesitter Rocca de leiding over. De Italiaan hield het hoofd koel en pakte zo de zege onder een dreigende hemel. In de eindfase moest Bert Longin nog eerst Iannetta en vervolgens ook Lietz voorlaten. Iannetta schitterde overigens in die eindfase door op te rukken van een achtste plaats tot podium. Longin kon in extremis nog Cheever achter zich houden door een aantal keren de deur dicht te doen, al toonde de Amerikaan zich van zijn kleinste kant door na het vallen van de vlag Longin fysiek te lijf te gaan. Nog voor Longin uit de wagen was, ging Cheever reeds in discussie en toen onze landgenoot eenmaal uitgestapt was, gingen de handen de lucht in... Gelukkig was er voldoende volk aanwezig om beide kemphanen uit elkaar te houden.

Eric De Doncker finishte overigens als twaalfde, op drie ronden van de winnaar; Jerry De Weerdt neemt om persoonlijke redenen niet deel aan het weekend, aldus perschef Gian Luca Guiglia.

Foto's: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zaterdag 23 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Raceway Venray.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons