van der Horst

Venray: Elite 2: Race 1: Lietz van start tot finish in incidentvolle race - Stienes Longin beste Belg

Nascar Whelen Euro Series - Raceway Venray
Nascar Whelen Euro Series - Raceway Venray
Philipp Lietz heeft de eerste race in de Elite 2-klasse van de Nascar Whelen Euro Series te Raceway Venray gewonnen. De Oostenrijkse polesitter hield de ganse wedstrijd het hoofd koel, zelfs na twee neutralisaties en bijhorende herstarts, en pakte verdiend de zege. Stienes Longin knokte de ganse race mee voor een podiumplaats, maar moest finaal vrede nemen met een zesde plaats. Maxime Dumarey stond onverwacht toch aan de start, maar niet in de bolide van PK Carsport.
Maxime Dumarey - PK Carsport - Ford Mustang
Maxime Dumarey - PK Carsport - Ford Mustang
Een knap streepje sportiviteit, zo kunnen we de onverwachte start van Maxime Dumarey wel omschrijven. Na de zware crash van Anthony Kumpen, waarbij ook het chassis van zijn Chevrolet SS werd beschadigd, kreeg PK Carsport van de organisatie niet alleen een reservechassis aangeboden, ook gingen alle deelnemers akkoord dat regerend kampioen Maxime Dumarey hiermee aan de start mocht verschijnen. We hebben in een nog niet zo ver verleden andere taferelen gezien in een vooraanstaand GT3-kampioenschap...

Ulysse Delsaux - RDV Compétition - Ford Mustang
Ulysse Delsaux - RDV Compétition - Ford Mustang
Over naar de wedstrijd, de laatste race op Raceway Venray van zaterdag, waar Maxime Dumarey in zijn blauwe Ford Mustang niet kon profiteren van zijn goede uitgangspositie. Hij zakte in de openingsronde terug tot de zesde plaats en werd ook door Stienes Longin gepasseerd om een ronde later ook Thomas Ferrando te moeten laten voorgaan. Even later trachtte ook Ulysse Delsaux Dumarey te grazen te nemen, maar onze landgenoot liet zich niet verschalken.

Eric van de Vyver - Dasi Racing Team - Ford Mustang
Eric van de Vyver - Dasi Racing Team - Ford Mustang
Na vijf ronden zagen we ei zo na een herhaling van het incident met Anthony Kumpen in de eerste race van de dag toen leider Lietz zich op nagenoeg dezelfde plaats mispakte. De Oostenrijker hield zijn bolide evenwel uit de muur. Drie ronden later moest Longin jr. een positie afgeven toen de gedubbelde Ercoli plots bovenaan de piste kwam rijden en zo Longin blokkeerde waardoor Ferrando kon doorstoten; Longin toonde lef en pakte zijn verloren plaatsje evenwel op de piste terug in de ronden die volgden. Toen er in de eerste bocht contact was tussen de bolide van Nicki Petersen en Erik Van de Vyver, waarbij laatstgenoemde lek reed en flink wat cosmetische schade linksvoor opliep, kregen we een eerste full course yellow.

Gabriela Arantes Prado - Record News Racing Team - Chevrolet Camaro
Gabriela Arantes Prado - Record News Racing Team - Chevrolet Camaro
Bij de herstart na drie ronden achter de neutrale wagen zagen we geen grote positieveranderingen en kon Lietz weer iets wegfietsen van het peloton, tot het acht ronden later weer raak was met een crash van één van de drie dames aan de start. Gabriela Arantes Prado stuurde haar blauw-zwarte Camaro pardoes de muur in net voor start-finish nadat ze naar alle waarschijnlijkheid iets te enthousiast het gaspedaal indrukte, getuige de bandensporen op de foto hiernaast. De pilote bleef lang in haar wagen zitten en de ziekenwagen werd er bij gehaald, maar plots scheen ze wel op eigen kracht uit haar verhakkelde bolide te kunnen klauteren.

Stienes Longin - PK Carsport - Chevrolet SS
Stienes Longin - PK Carsport - Chevrolet SS
Na acht ronden aan gereduceerde snelheid volgde een nieuwe herstart, maar wederom liet Philipp Lietz zich niet ringeloren en behield hij de koppositie. Datzelfde kon niet gezegd worden van Stienes Longin die flink van zich moest afbijten en uiteindelijk twee plaatsen moest prijsgeven en zo het zicht op het podium verloor. Deflandre, ondertussen knap opgerukt doorheen het veld, probeerde Longin daarna aan te vallen voor de eervolle vermelding van beste Belg, maar verslikte zich daarbij ietwat en uiteindelijk kon Longin makkelijk pareren. In de eindfase veranderde er verder niets meer, waardoor Lietz uiteindelijk won, voor Ferrando en de als tweede gestarte Tineo Arroyo.

Uitslag Race 1 Elite 2 Nascar Whelen Euro Series Venray 2015

Pos#RijderWagenUitslag
167LIETZ PhilippFord Mustang60 ronden in 31:42.714
237FERRANDO ThomasFord Mustang+ 1.363
351TINEO ARROYO SalvadorChevrolet SS+ 1.721
45RENAUER FlorianFord Mustang+ 2.077
59ERCOLI GianmarcoChevrolet SS+ 2.366
611LONGIN StienesChevrolet SS+ 2.582
777DEFLANDRE GuillaumeChevrolet SS+ 5.769
83DELSAUX UlysseFord Mustang+ 8.976
924DUMAREY MaximeChevrolet SS+ 9.272
1054PERRIN CaroleChevrolet SS+ 9.575
1198DE DONCKER EricFord Mustang+ 16.515
1299LINOSSI FrancescaDodge Challenger+ 21.161
132VERNET LéonardChevrolet SS+ 1 ronde
1412LAURETI SimoneChevrolet Camaro+ 2 ronden
158BEC DidierFord Mustang+ 2 ronden
1615DOUBEK MartinFord Mustang+ 4 ronden
174VAN DE VYVER EricFord Mustang+ 8 ronden
1821ARANTES PRADO GabrielaChevrolet Camaro+ 27 ronden
1966MALCHAREK ChristianChevrolet SS+ 29 ronden
2044PETERSEN NickiFord Mustang+ 46 ronden


Foto's: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zaterdag 23 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Raceway Venray.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons