van der Horst

NZ: Breen en Ford tonen hun tanden

Gus Greensmith - Ford Puma Rally1
Gus Greensmith - Ford Puma Rally1
Craig Breen is na drie van de zeventien klassementsproeven de fiere leider van de Rally van Nieuw-Zeeland, de op twee na laatste manche van het WRC. De Ier gaat Ott Tänak vooraf die zo Kalle Rovanperä, pas zesde, ruimschoots van een eerste wereldtitel houdt.
De latere starters zijn duidelijk in het voordeel in Nieuw-Zeeland. Dat bewees Gus Greensmith (Ford) die vrijdag op de openingproef ging lopen met de snelste tijd. De Brit kon net niet proeven van de leiding want de tweede tijd van Craig Breen (Ford) donderdagavond, hielp de Ier de leiding te pakken op de openingsproef en zorgde zo voor een mooi één-tweetje voor M-Sport Ford.

Greensmith kon zijn stunt daarna niet herhalen en viel, ondanks een goede vijfde tijd, van twee naar vier. Breen behield met een tweede tijd, eentje die hij deelde met Ott Tänak (Hyundai) en WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota), wel de leiding en wist die zelfs te vergroten tot 3.3 seconden op Tänak. Elfyn Evans (Toyota), auteur van de besttijd op de derde proef, is nu derde op 5.1 seconden. Greensmith is dus vierde, op 6.1 seconden van de kop. Wereldkampioen Sébastien Ogier (Toyota) begon regelmatig en is nu vijfde op tien tellen, voor Rovanperä die nog ver staat van een eerste titel maar wel de schade beperkt. Virtueel doet de Fin wel een goede zaak, wil hij later dit seizoen de titel pakken.

Achter de Fin gaapt een gat van ruim een kwartminuut. Thierry Neuville (Hyundai) is zevende op zowat een halve minuut van de kop. Hij ging rond dichtbij de finish. De Belg gaat een duo vooraf op driekwartminuut, waar Oliver Solberg (Hyundai) en Takamoto Katsuta (Toyota) een duel uitvechten, niet eens zo ver voor WRC2-leider Hayden Paddon (Hyundai).

Er volgen deze nacht, Belgische tijd, nog vier proeven.

Foto: M-SportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 30 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Nieuw-Zeeland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons