van der Horst

NZ: Rovanperä en Tänak tonen zich

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak is de eerste leider in de Rally van Nieuw-Zeeland, de op twee na laatste rally van het WRC-seizoen. Hij gaat de Ford van Craig Breen en zijn teamgenoot Thierry Neuville vooraf. WK-leider Kalle Rovanperä werd zesde maar toonde zich wel op de shakedown.
Door het uurverschil begon de shakedown pas om 22 uur Belgische tijd, terwijl het in Nieuw-Zeeland al donderdagochtend 9 uur was. Kalle Rovanperä (Toyota) zette als opener meteen een degelijke tijd neer, maar het was Craig Breen (Ford) die de eerste run voor zijn rekening nam. Daarna kwam de Fin helemaal onder stoom en de WK-leider had slechts drie runs nodig om vooraan de tabel te eindigen, voor de Hyundai's van Oliver Solberg, Thierry Neuville en Ott Tänak.

Die laatste toonde zich dan weer op de showproef. "Mijn hoofd was alle kanten op aan het draaien en ik wist niet waar ik was. Het was, eerlijk, niet leuk", aldus de Est die wel negen tienden sneller was dan Breen en 1.6 seconde dan teamgenoot Neuville. Takamoto Katsuta (Toyota) klokte een vierde tijd op twee tellen, voor Elfyn Evans (Toyota) en WK-leider Kalle Rovanperä. Wereldkampioen Sébastien Ogier (Toyota) klokte een achtste tijd. In WRC2 was de besttijd voor thuisrijder Hayden Paddon.

Straks volgen zes proeven, goed voor 160 km tegen de klok, zowat de helft van het totaal aantal af te leggen wedstrijdkilometers. In België is de eerste proef te volgen vanaf half tien donderdagavond.

Foto: Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 29 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Nieuw-Zeeland.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons