van der Horst

NZ: Rovanperä jongste wereldkampioen ooit

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft met een klinkende overwinning in de Rally van Nieuw-Zeeland zijn eerste wereldtitel veilig gesteld. Hij is op zijn 22ste de jongste wereldkampioen ooit, een eretitel die hij overneemt van Colin McRae. Ott Tänak had aan een derde plaats niet genoeg om de strijd levend te houden.
Derde keer goede keer voor Kalle Rovanperä (Toyota). In Ieper en Griekenland lukte het niet voor de Fin, maar op de iconische wegen rond het Nieuw-Zeelandse Auckland is het dan toch prijs voor de Fin die gisteren 22 jaar werd. Colin McRae was 27 jaar en 89 dagen toen hij zijn titel won. Hij is ook de eerste Fin in twintig jaar die zich tot wereldkampioen kroont, na Marcus Grönholm in 2002.

De Fin had zondagochtend een halve minuut marge op Sébastien Ogier (Toyota), maar opende toch met een snelste tijd en was daarna altijd bovenaan te vinden. Op de Power Stage kreeg de Fin het nog warm toen Ott Tänak (Hyundai) de richttijd zette, en Rovanperä dus nog vol aan de bak moest. Maar de Fin pakte ook nog de volle pot op de Power Stage en kan dus met een nieuwe 'grand slam' van 30 punten niet meer bijgehaald worden.

Uittredend kampioen Ogier boekt een knappe tweede plaats, maar Nieuw-Zeeland blijft dus een hiaat in zijn carrière. Hij eindigt op ruim een halve minuut van zijn Finse teamgenoot, maar kon dus wel zijn titel persoonlijk overdragen aan de jonge Fin. Tänak eindigt op zowat driekwart minuut op het laagste podiumschavotje. "Oververdiend voor Kalle en Toyota", aldus Tänak. Opvallend, op het eindpodium stonden alleen maar wereldkampioenen!

Thierry Neuville (Hyundai) kende een moeilijk weekend, maar verlaat Nieuw-Zeeland met een vierde plaats. Oliver Solberg (Hyundai) boekt een solide vijfde stek, voor Hayden Paddon (Hyundai) die soeverein naar winst reed in WRC2.

De volgende rally is die van Catalonië, meteen ook de voorlaatste manche van het WRC-seizoen.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 2 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Nieuw-Zeeland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons