van der Horst

NZ: Rovanperä op titkelkoers voor slotdag

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä zit op koers om zijn eerste wereldtitel te vieren. De Fin leidt in de Rally van Nieuw-Zeeland met enkel nog de slotdag te gaan en kan zo de jongste kampioen ooit worden. Thierry Neuville is opgeschoven naar een vierde stek.
  • Prospeed Competition
Het regende veel en hard in Nieuw-Zeeland. Het regende ook opgaves en tijdstraffen voor zowat alle toppers vooraan. Ott Tänak (Hyundai) zag in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn koppositie verloren gaan door een straf van vijf seconden, omwille van een te sterke boost op de openingsproef, net zoals Thierry Neuville (Hyundai). Elfyn Evans (Toyota) mocht daardoor als leider naar de zaterdagetappe.

De Welshman kon niet lang genieten van die positie want WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) maakte er korte metten mee en schoof in de eerste twee proeven van plaats vier naar de koppositie. Net op dat moment ging Evans van de baan. In eerste instantie kon hij nog verder rijden, maar even later moest hij zijn Yaris toch op kant zetten omdat de motor warm liep. De tiende proef, de laatste proef van de ochtendlus werd vroegtijdig geschrapt na een stevige crash van Gus Greensmith (Ford). M-Sport ziet zijn spitsen dus weer in de fout gaan en zal straks van een kale reis terugkomen.

Na de middag stond er geen maat meer op Rovanperä die opnieuw twee keer met de snelste tijd ging lopen en extra geholpen werd door een nieuwe reeks penalty's bij het volledige Hyundaiteam. En zo mag de Fin gaan slapen met een voorgift van 29 seconden op Sébastien Ogier (Toyota) die een perfecte buffer vormt tegen Ott Tänak (Hyundai), die nu derde is op driekwart minuut. De Fin pakt dus virtueel 10 punten meer dan Tänak en mag er in dit scenario straks nog drie verliezen op de Power Stage, dan nog is hij wereldkampioen.

Neuville, die onder meer problemen kende met de versnellingsbak, is vierde op bijna twee minuten. Oliver Solberg (Hyundai) is vijfde, en hoeft met het wegvallen van Takamoto Katsuta (Toyota) weinig te vrezen. De Japanner ging van de baan en doorbreekt daarmee een lange reeks van top tien plaatsen. Hayden Paddon is zesde algemeen en leider in WRC2.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 1 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Nieuw-Zeeland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons