van der Horst

NZ: Tänak leider na openingsdag

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak is leider na de openingsdag van de Rally van Nieuw-Zeeland, de elfde manche van het WRC. Hij wordt gevolgd door een trio Toyota's. Kalle Rovanperä heeft nog werk voor de boeg wil hij een eerste titel vieren.
  • LTF
De middaglus begon dramatisch voor Craig Breen (Ford). De Ier kon even genieten van de leiding vrijdagochtend en besloot de ochtendlus als tweede, op 2.6 seconden van Ott Tänak (Hyundai). Maar op de tweede passage van Whaanga Coast ging Breen van de baan, op dezelfde plek waar Colin McRae in 2002 crashte. Alweer een opdoffer voor Breen en M-Sport.

Het was Sébastien Ogier (Toyota) die een mokerslag uitdeelde op die openingsproef van de middag. De wereldkampioen sprong van plek vijf naar de leiding, en zette eensklaps een achterstand van tien tellen om in een voorsprong van een seconde, terwijl leider Tänak terugviel naar plaats drie. Op de volgende proef zette Kalle Rovanperä (Toyota) zich eens recht, nam de beste tijd en vocht zich daarmee terug in de strijd om winst dit weekend.

Met een snelste tijd op de slotproef nam Tänak dan toch weer de leiding over. Hij heeft nu in de algemene stand een minieme voorsprong van twee tienden op Elfyn Evans (Toyota) en 6.7 seconden op Ogier. WK-leider Rovanperä volgt als vierde op 7.2 seconden. De Fin is dus verre van uitgeteld voor de overwinning én voor de titel, maar dan moet hij wel nog voorbij Tänak zien te raken. 

Op driekwart minuut is Gus Greensmith (Ford), auteur van de snelste tijd op de openingsproef, mooi vierde. Hij moet de meubelen redden voor M-Sport, na de crash van Breen. De Brit is wel in een stevig gevecht verwikkeld met Thierry Neuville (Hyundai). De Belg verloor 's morgens veel tijd na enkele foutjes, maar was na de middag één van de snelsten van het pak. "Morgen gaat het regenen. We hebben niets meer te verliezen, enkel nog te winnen", sprak de Belg moedig.

Op anderhalve minuut is Oliver Solberg (Hyundai) zevende. De Zweed moet wel nog uitkijken voor Takamoto Katsuta (Toyota), achtste.

Hayden Paddon kent geen moeite in WRC2, en is zelfs negende algemeen.

In kilometers zit de helft van de rally er al op. Zaterdag zijn er zes proeven, goed voor 90km tegen de klok. Zondag zijn er dan nog vier korte proeven.

Foto: Hyundai Motorsport
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 30 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Nieuw-Zeeland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons