van der Horst

Occasion lease, het nieuwe leasen?

Ferrari interieur
Ferrari interieur
Steeds vaker zien we het gebeuren, tweedehandsauto’s die verkocht worden aan een leasemaatschappij. Zo ontstaat het occasion lease principe. Zeker omdat de private lease steeds meer in opkomst is krijgen we steeds meer te maken met occasion lease, we noemen het maar even auto's waar de kop net vanaf is. Vaak gebeurt het leasen van een occasion in een financial lease, waardoor je economisch eigenaar bent van de auto. Aan het einde van de leaseperiode krijg je dan het volledige eigendomsrecht.
  • De Swert Opticiens

Leaseprijs

De leaseprijs van een occasion ligt zeker niet altijd lager dan de leaseprijs van een gloednieuwe auto. Daar waar leasemaatschappijen nieuwe auto's vaak met grote partijen in kunnen kopen en zo ook een behoorlijke korting op de auto's kunnen ontvangen is dit met occasions natuurlijk heel anders gesteld. De inkoop van occasions gaat met veel kleinere aantallen en vaak gaat het zelfs over een enkel exemplaar.
Echter verliest een nieuwe auto relatief snel waarde, en een occasion wint het daar omdat deze de “hoogste” afschrijvingskosten al gehad heeft. Het totaalbedrag van het voertuig ligt lager, waardoor ook kortere looptijden van de leaseperiode mogelijk zijn. Let er wel op dat bij occasions je eerder met (hogere) reparatiekosten te maken kunt krijgen. Per saldo gaat het dus in sommige gevallen gelijk op, en kan de keuze voor een volledige nieuwe auto interessanter zijn.

Waarom occasion leasen?

Er bestaat een vrij groot voordeel voor het leasen van occasions, ten opzichte van nieuwe auto’s, en dat is de levertijd. Leasemaatschappijen en dealers bieden alleen die occasions aan die ze hebben staan, dus de levertijd is nagenoeg nihil. Een nieuwe auto zal besteld moeten worden en de levertijd kan – afhankelijk van het model – nogal fors oplopen. Als je dus op korte(re) termijn een auto nodig hebt en je vindt een perfecte uitvoering kan je er vrij snel de weg mee op. Daarnaast hoef je niet altijd een bedrag aan te betalen voordat het proces in gang gezet wordt met het leasen, immers is er niet het risico dat de dealer een maatwerk-auto laat aanrukken die vervolgens niet afgenomen wordt.
Uiteindelijk valt of staat het met je eigen voorkeur. Blijf wel scherp op de totaalprijs voor de looptijd en overweeg sowieso meerdere opties. Ieders situatie is anders en uniek, en voor iedereen past een andere auto met bijbehorende leasevorm.

Persbericht Neerlandlease



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 12 april 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons